Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ne dohányozz a gyerek mellett!

Szerző: Jaksa Petra

2018. április 20. | Frissítve: 2019. december 30.

Forrás: babaszoba.hu

Egy kutatás szerint a passzív dohányzás sokkal komolyabb egészségügyi károkat okoz a gyerekeknek, mint azt eddig hittük.

A passzív dohányzás is káros - ne gyújts rá a kicsi mellett
Egy kanadai kutatás szerint azok a kicsik, akiknek a szülei aktív dohányosok, 10 éves korukra szélesebb derékbőséggel és magasabb BMI értékkel rendelkeznek, mint azok a társaik, akiknek a szülei nem cigiztek kiskorukban.
A Montreali Egyetem és a CHU Sainte Justine Kutatói Központ kutatói vizsgálódásaik során arra az eredményre jutottak, hogy a dohányos szülők gyerekeinek 1,5-2,5 centivel volt szélesebb a derékbőségük a többi gyerekéhez képest. A BMI értékük pedig szintén .48 és 81. ponttal magasabb volt.
A megfigyelt összefüggés legalább annyira jelentős, mint a terhesség alatti dohányzás hatása - mondta Linda Pagani professzor, a kutatás vezetője a Smartparenting.com-nak.
Mivel a mért súlyfelesleg abban a korban alakul ki, amikor a gyerekek általánosságban veszítenek a súlyukból, ez az elenyészőnek tűnő érték is komoly egészségügyi következményekkel járhat hosszú távon.
Kapcsolódó cikkek dohányzás témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék