Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Naponta öt gyerek szül gyereket

Szerző: Babaszoba.hu

2021. június 14.

Forrás: Index.hu

A legtöbb 18 év alatti várandós azért esik teherbe, mert nincs elég tudása a biztonságos védekezésről. A szexedukáció hiánya mellett sok gyerek válik erőszak áldozatává. Elkészült a Hintalovon Alapítvány 2020-as Gyermekjogi Jelentése.

Tavaly Magyarországon minden napra jutott öt olyan gyerek, aki gyermeknek adott életet. Az Indexnek nyilatkozó szexedukációs programvezető elmondta, hogy a jelenség mögött a hiányos szexedukáció áll, sokan az alapvető védekezési módszerekkel sincsenek tisztában. Sok gyerek pedig erőszak áldozatává válik.
Varga Aida a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány pszichológusa és egy szexedukációs program vezetője az Indexnek elmondta, hogy a legtöbb 18 év alatti várandós azért esik teherbe, mert nincs elég információja a biztonságos védekezésről, azt tapasztalják, hogy sokszor az alapok sincsenek meg.
Naponta öt gyerek szül gyereket (fotó: Getty Images)
Tapasztalatai szerint az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a megszakítás védekezési módszer - pedig valójában sem a teherbe eséstől, sem a nemi betegségektől nem véd -, illetve hogy a menstruáció körüli időszakban nem lehet teherbe esni.
"Meggyőződésem, hogy Magyarországon azért magas az abortuszok száma, mert az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy mitől lehet teherbe esni. Emellett sajnos nagyon drágák a fogamzásgátlási eszközök, sokan az anyagiak miatt döntenek úgy, hogy inkább kockáztatnak. Ez különösen igaz a gyerekekre, akiknek nincs önálló keresete, és miután a szex itthon még mindig tabunak számít, vannak, akik a szüleiktől sem mernek segítséget kérni ez ügyben" - mondta a lapnak a gyermekpszichológus.
"Sokszor a beszélgetéseink alatt döbbennek rá, hogy az, amit otthon tesznek velük, az nem a szeretet jele, hanem kőkemény erőszak. Nem értik, hogy az az ember, akit szeretnek, akiben megbíznak, hogyan bánthatja őket. Minden alkalommal magukban keresik a hibát, hogy vajon mit rontottak el, mit kellett volna másképp csinálniuk" - mondta a lapnak a pszichológus, a gyerekkori erőszakkal kapcsolatban. Hozzátette, hogy 90-95 százalékban olyan felnőtt követ el erőszakot a gyerekek ellen, akiket ismernek, családtagok, rokonok, közeli ismerősök.
A 18 év alatti kismamák esetében Varga Aida szerint változó, hogy az iskola hogyan kezeli a helyzetet, humánusabb, ha magántanulóvá válhat a fiatal, de sajnos olyan gyakorlat is van, amikor kirúgják az iskolából a kismamát. A szakember szerint nagyon fontos lenne, hogy a tanulmányait folytatni tudja a kismama. Ehhez az iskolának és a szülőknek is támogatnia kéne a kismamát, anyagilag és lelkileg is. "Megfelelő segítség mellett gyerekekből is válhat jó anya, ehhez azonban a körülötte élő felnőttek összefogására és támogatására van szükség" - tette hozzá Varga Aida.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék