Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Napi egy perc futástól már egészségesebb csontja lesz a nőknek

Szerző: Babaszoba.hu

2017. július 25.

Forrás: Medipress

Az Exeter és a Leicester Egyetem kutatói szerint a magas intenzitású, rövid ideig tartó testmozgás jót tesz a csontok állapotának.

A futás jót tesz a csontoknak


Mindez a menopauza előtt álló nők számára egy közepes sebességű futásnak, míg a menopauzába már belépett nők számára egy lassú kocogásnak felel meg.
A vizsgálat során a szakemberek megállapították, hogy azok a nők, akik átlagosan 60-120 másodpercnyi magas intenzitású mozgást végeztek napi szinten, 4 százalékkal egészségesebb csontozattal rendelkeztek, mint azok, akik ennél kevesebbet mozogtak, akik pedig két percnél többet mozogtak intenzíven, azoknál ez az arány már 6 százalék volt. Dr. Victoria Stiles, az Exeter Egyetem szakembere hozzátette, hogy egyelőre még nem derült ki, vajon az a jobb, ha naponta kisebb mennyiséget, vagy ha hetente egyszer-kétszer nagyobb mennyiséget mozog az ember, vagy netán mindkettő ugyanannyira hasznos.
Az sem egyértelmű, hogy tényleg a magas intenzitású gyakorlatok végzése miatt lettek egészségesebbek az alanyok csontjai, vagy már eleve az egészségesebb csontozatúak voltak azok, akik ilyen típusú edzéseket végeztek.
Ezzel együtt a kutatók úgy vélik, napi 1-2 perc futás mindenképpen jót tesz a csontoknak, így sétálás esetén érdemes egy rövid szakaszon beiktatni a futást, úgy mintha például egy buszt szeretnénk elérni.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék