Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nagy baj, ha ennél többször eszel sült krumplit egy héten

Szerző: Babaszoba.hu

2017. június 22. | Frissítve: 2018. november 20.

Forrás: Medipress

Egy európai kutatócsoport eredményei szerint azok, akik heti két alkalomnál többször fogyasztanak sült krumplit, kétszer nagyobb eséllyel halnak meg korán, mint azok, akik nem fogyasztanak ilyen gyakran a kedvelt köretből.

Nagy baj, ha ennél többször eszel sült krumplit egy héten

A Nicola Veronese által vezetett kutatás összesen 4440 negyvenöt és hetvenkilenc év közötti ember étkezési szokásait vizsgálta nyolc éven keresztül. A résztvevők közül 236-an haltak meg a nyolcéves kutatási periódus végére. Az összefüggés meglepő, de igaz: erős kapcsolat van a halálesetek és a sült krumpli rendszeres fogyasztása között. (Fontos megjegyezni, hogy ez még nem jelent egyértelmű ok-okozati kapcsolatot, de utal rá).
A kutatás során a résztvevők kérdőívet töltöttek ki (többek között) azzal kapcsolatban, hogy milyen gyakran esznek sült krumplit. Maga a krumpli gyakori fogyasztása ugyan nem jelentett extra egészségügyi kockázatot, de a sült krumpli heti kettőnél gyakoribb bevitele már egyértelműen problémát jelzett.
"Annyira azért nem vagyunk meglepve. A sült burgonyában rengeteg kalória, só, transzzsír van, ugyanakkor igazi tápanyagtartalma minimális" - fogalmaz Jessica Cording dietetikus. A szakember szerint aki gyakran eszik sült krumplit, az gyakran fogyaszt mellé egyéb gyorsételeket, ami szintén problémás lehet egy bizonyos dózis fölött, hosszútávon.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék