Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Művész az apukám!

Szerző: Hajnal Éva

2011. február 11.

Forrás: HáziPatika.com

Harsány színekkel, egyszerű szimbólumrendszerrel rajzol. Kritikusai nemegyszer megírták Császár Norbertről: gyermeki egyszerűséggel nyúl a témákhoz.

Császár Norbert (35) grafikus
Gyerekei: Emma (7), Inez (5)
Felesége: Kecskeméti Dóra webdizájner


Túlcsorduló érzelmek, némi szétszórtsággal fűszerezve. Valahogy ilyennek képzeljük a művészeket. De vajon apaként megtehetik-e, hogy kizárólag az érzéseik határozzák meg életüket?- Művészi hitvallásom valóban közel áll a gyerekekhez, nekem a gyermeki gondolkodás megértéséhez nem kell keresgélnem az emlékeim között - mondja Császár Norbert, aki két kislány édesapja.

Az erősen reál beállítottságú művész állítja, a világon mindent, így a képzőművészetet is le lehet vezetni a matematikából. De a gyereknevelés, az nem matek.

- Az érzelem és tudatosság - foglalja össze a szülői hivatást a művész. - Miután megszülettek, muszáj volt apaként viselkedni. Ez nem könnyű, mert a művész olykor nehéz ember, szíve szerint következetlen, a hangulatai vezérelik. De nem is megvalósíthatatlan, mert a szülői érzés valamiféle magasabb szintű szeretet, amely elönti az embert, amikor a szülészetről hazaviszi a családját. Ebben a szeretetben a féltéstől a felelősségvállalásig, és igen, a következetességig minden benne van.

Norbert minden évben plakáttal jelentkezik az ARC kiállításon, papírtáskákra tervez grafikát, a józsefvárosi tűzfalakat dekorálja, egyáltalán, szívügye a street art, az utca művészete. Otthonát is festmények díszítik. A feleségéé és a sajátjai. És most már a gyerekeké is.

- A gyerekeinknek természetes, hogy valami szépet hozunk létre a két kezünk munkájával. Szinte nincs gyerek, aki ne szeretne rajzolni négy-öt éves korában. A felnőttek veszik el a kedvüket, és ebben nagy szerep jut az iskolának. A mi gyerekeink tőlünk is azt látják, hogy rajzolunk, festünk. Vannak saját, jó minőségű eszközeik.

A szülők, ha egyáltalán felvetődik, hogy a vizuális kultúrát be kellene vezetni a gyerekek érdeklődési körébe, ott rontják el, hogy rossz minőségű eszközöket, ócska festéket, használhatatlan ecsetet, zsírkrétát vesznek nekik.

Én nem sajnálom a saját ecseteimet sem a kezükbe adni, mert tudom, milyen fontos, hogy örömet szerezzen nekik az alkotás. Mi négyesben járunk kiállításokra, és a gyerekeink nem csak érdeklődéssel néznek végig egy-egy kiállítást, hanem viselkedni is tudnak. Jót mosolygok, amikor a teremőr egész sétánk során a nyomunkban jár, mert meg van győződve arról, hogy a gyerekek tönkre fognak tenni valamit. De a vizuális nevelés tárgykörébe tartozik az is, milyen minőségű könyveket, rajzfilmeket, újságokat teszünk eléjük. Családunkban a művészet élvezete mellett a természet szeretete is helyet kap. Valkón élünk, a tájvédelmi körzet mellett. Gyakori vendégek vagyunk az erdőben, ahol leveleket, kavicsokat, ágakat gyűjtünk. De a java akkor jön, amikor hazaérünk, és a gyűjteményből műalkotások készülnek. És akkor még nem említettem, hogy a nagyobbik lányom, Emma már most gyönyörűen fényképez.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék