Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mozogj többet!

Szerző: Balányi Klári

2011. július 25. | Frissítve: 2017. szeptember 5.

Forrás: Kismama magazin

Ha óvodáskorú gyereked túlságosan ücsörgős, punnyadós, és már két sarkonyi gyaloglástól elfárad, itt az ideje, hogy tegyetek valamit!

Ha a gyerek mindig a szobában akar lustálkodni, lepd meg mozgásra csábító játékokkal

Gondolkodj el, mi okozhatja, ha a gyerkőc nem szívesen megy ki a szabadba, legszívesebben a földön hentereg vagy tévét nézne, hiszen ez nem jellemző ebben az életkorban. Ha átmeneti jelenségről van szó, talán betegség, óvodai veszekedés a baráttal, kialvatlanság áll a háttérben. Hagyd, hadd pihenje ki magát.
Természetes ez az állapot hosszabb, lázas betegségek után vagy akkor, ha vérszegény vagy vitaminhiánya van. Akkor kell elsősorban erre gondolnod, ha a család vagy csak a gyerek táplálkozása nagyon egyoldalú, alig eszik gyümölcsöt, nyers zöldségeket, és túlságosan sok olyan élelmiszert fogyaszt, amely hozzáadott cukrot tartalmaz. A vitaminkészítmény is jó megoldás lehet erre, de a természetes állapotú élelmiszer hatékonysága az egyéb, felszívódást könnyítő összetevők miatt sokkal jobb!
Ha úgy érzed, nem a táplálkozással van gond, vagy nem csak azzal, mert lényegében mindig a szobában akar lustizni, próbálj észrevétlenül változtatni életmódotokon. Rendszerint magadon is erőt kell venned, hogy egészségesebben, élénkebben teljenek napjaitok.
- Menjetek gyalog vagy biciklivel, ahová csak lehet. Így tovvább fog tartani, de az autózás mellőzése mindig több mozgást visz a mindennapokba.
- Ovi után ne egyenesen haza, hanem a játszótérre, parkba, patakpartra menjetek. Fedezzetek fel újabb játszótereket!
- Lepd meg mozgásra csábító ajándékokkal: frizbi, labda, görkori, bicikli, jójó, diabóló, és játsszatok vele együtt!
- Keressétek sportosabb gyerekek és szüleik társaságát. Menjetek el együtt kirándulni! Ha a játszótárs előrerohan a kiránduláson, a te gyereked is úgy érzi majd, mellette a helye.

És ha esik, fúj, villámlik?

- Esős napokon, a lakásban se mondjatok le a mozgásról! Ilyen lehet például az, ha párnákból, mászóalagútból, matracokból és székekből mesés elemekkel kiegészített akadálypályát építesz a gyerekeknek a lakásban. Imádni szokták, különösen, ha még egyensúlyozó feladatot is beépítesz: fektess le egy vékony, hosszú sálat a padlóra, azon kell végiglejteni úgy, hogy ne lépjenek a sebes sodrású folyóba. Vagy: elrejted a macit, és versenyezteted a gyerekeket, hogy ki találja meg előbb, ki menti meg a csapdából. Tornázhattok, táncolhattok együtt.
Léteznek roppant ötletes sporteszközök, amiket bevethetsz ilyen alkalmakkor, például az egyensúlyozókorong.
- ÉS FŐKÉNT: ne kapcsoljátok be otthon a tévét, számítógépet, ilyenkor ugyanis önkéntelenül is lehuppantok elé.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék