Gyerek

Mozogj együtt a gyermekeddel – bye-bye mamaháj!

Az egészséges életmódra nevelés otthon a négy fal között kezdődik: azzal, hogy a mit lát a gyermek, a szülei mit esznek, és sportolnak-e egyáltalán? Ha egészségtudatos lurkót szeretnél nevelni a gyerkőcödből, vegyél egy nagy levegőt, és mutass jó példát! Amellett, hogy életmódot váltasz, a maradék mamahájtól is megszabadulhatsz!
2014. Október 22.

Ha gyermeked már tud járni, magad is elcsodálkozol, hogy mennyi időt tölt mozgással. Ez így van rendjén, hiszen a kicsik sokkal mozgékonyabbak, mint a felnőttek, naponta körülbelül egy-másfél óra fizikai aktivitásra van szükségük. Ha te is úgy döntesz, hogy a gyermekeddel együtt mozogsz, hetek múlva már láthatod is a pozitív változást magadon.

Példamutató viselkedés – egészséges gyerek

A gyermekednek sok mindenben példát kell mutatnod, így van ez a mozgással is. A szülő sporthoz való hozzáállása nagymértékben befolyásolja majd a gyermek jövőbeni értékrendszerét. Fontos, hogy a testmozgás és a megfelelő étkezési szokások kialakítása folyamatosan és fokozatosan történjen. Amennyiben lehetséges, vidd el csemetédet magaddal sportolni, hadd lásson téged mozogni .

Baba-mama torna, babakocsis futás, otthon a gyermek előtt végzett tornagyakorlatok mind-mind hasznosak lehetnek. Ha már nagyobbacska a gyerkőc, akkor beszélj neki pozitívan a testmozgásról, és annak fontosságáról. Nem lesz nehéz meggyőznöd erről, hiszen gyakran ő késztet téged testmozgásra.

A mozgás, mint örömforrás

Ma már rengeteg sport és táncóra elérhető az ovis korosztály számára. Jó tanácsot erre vonatkozóan nem tudunk adni, de a legfontosabb iránymutatás ezen a téren, hogy addig és ott mozogjon, amíg és ahol szívesen teszi. Neked szülőként pedig az a feladatod, hogy mindezt játékossá tedd a gyerekek számára. Ne legyen kényszer a mozgás, ne kelljen könyörögni, hogy levetkőzzön az uszodában, vagy, hogy bemenjen az akrobatikus rock ’n roll órára.

Próbáljatok ki különböző sportolási, mozgásfejlesztő lehetőségeket, és hagyd, hogy ő döntse el, melyiket választja, melyik ad neki a legtöbb örömet . Lehet, hogy a lurkód kis- és középső csoportosként még éretlen arra, hogy egyedül bemenjen egy csoportos órára. Ebben az esetben ketten, vagy apával együtt hármasban találjatok ki valami játékos sportot.

Lényeges, hogy te, szülőként is élvezd a közös sportot, hiszen ez egy remek lehetőség arra, hogy együtt legyetek, ráadásul így nemcsak a picik izomzatát fejlesztheted, hanem te is karbantarthatod magad. Ha megtaláljátok a közös mozgás örömét, az remek közös élményeket ad majd!

Így mozogjatok a négy fal között!

A hideg, nyirkos idő beköszöntével, amíg le nem esik a hó, kevés sportolási lehetőség adódik a szabadban. Engedjétek szabadra a fantáziátokat, és találjatok ki otthonra játékos-sportos feladatokat! A mozgások olyanok legyenek, amiket a lurkó rögtön tud utánozni. Összetettebb mozgásokat akkor érdemes alkalmazni, amikor már az instrukciókat fel tudja dolgozni; azaz megérti ezeket, és rendelkezik olyan testi képességekkel, amik alkalmassá teszi őt a gyakorlat, feladat végrehajtására a sérülés kockázata nélkül. A társas, játékos mozgásformák mindig népszerűek a gyermekek körében.

Utánzó mozgásformák, állatok utánzása, szerepjátékok, fogójátékok. Persze a lakás mérete, a szomszédok közelsége mind-mind befolyásolja a mozgásfajtákat. A játékokba érdemes belecsempészni, elrejteni a képességfejlesztő gyakorlatokat, amelyek kifejezetten fejlesztik testi képességeiket. Csaphattok mesedalos bulit, amikor a kedvenc énekeitek szólnak a cédéről, és család közösen bulizik rá.

Rendezhettek hajlékonysági versenyt, készíthettek ügyességi pályát hullahopp karikákkal, amikbe át kell ugrálni. Kereshettek a világhálónk olyan videókat, amelyekben mama-baba együtt tornázik! Ha most belevágtok, valószínűleg karácsonyra az egész család fittebben fog az ünnepek elé nézni.