Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Most megtudhatod, mennyivel lett melegebb a lakóhelyeden

Szerző: Babaszoba.hu

2018. szeptember 4.

Forrás: HVG.hu

Infografikán lehet tanulmányozni, hogy mennyivel lett melegebb a lakóhelyeden az elmúlt évtizedekben, köszönhetően a globális felmelegedésnek.

Most megtudhatod, mennyivel lett melegebb a lakóhelyeden
A New York Times felületén a városunk és a születési évünk megadásával bárki megnézheti, hogy mennyivel lett melegebb a lakóhelyén azóta, hogy megszületett - ezt először a Qubit, majd a hvg.hu is kiszúrta.
Az adatok elég megdöbbentőek, pl. egy budapesti negyvenesnek gyerekkorában legfeljebb évi 3 kánikulai nappal kellett számolnia, mára ez a szám 12 lett.
A New York Times megbízásából számításokat végző klímakutató, a Climate Impact Lab szerint ez a szám az évszázad közepére valószínűleg tovább duplázódik. Budapesten 2050 körül már legalább nyolcszor annyi kánikulai nap lesz évente, mint 80 évvel korábban.
És pontosan ugyanez a helyzet máshol is: pl. az orosz Vlagyivosztokban negyven évvel ezelőtt ismeretlen fogalom volt a kánikula, manapság viszont legalább egy kánikulai nappal kell számolniuk.De délen sem jobb a helyzet: egy mai negyvenes, aki a szicíliai Siracusában született gyerekkorában évi 5 kánikulai nappal számolhatott, ma 21 nappal. Mire 80 éves lesz már évi 31 olyan nap lesz, amikor a hőmérséklet eléri vagy meghaladja a 32 fokot.
A globális felmelegedéssel foglalkozó szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a szibériai altalaj kiolvadása annál valószínűbb, minél hosszabb ideig van a térségben 20 foknál melegebb. Ez pedig azért veszélyes, mert az olvadással üvegházhatású gáz és járványokat okozó vírusok is elszabadulhatnak.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék