Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mondatok, amiket ne mondjunk többet a fiúnknak

Szerző: Babaszoba.hu

2020. október 13. | Frissítve: 2021. szeptember 14.

Forrás: babaszoba.hu

6 kifejezés, amelyet jobb inkább elkerülni fiú gyermekünk nevelése során.

A fúk nevelése a modern korban nem egyszerű, és erre vonatkozóan bizonyítékok is vannak. Fiatal férfiak tanulmányi, viselkedési és érzelmi problémákkal küzdenek. Ezek egy része a modern technológiával hozható összefüggésbe, némelyiknek biológiai oka van, de nagy részük a fiúk "tradicionális" nevelésére vezethető vissza. Megtanították őket elfojtani az érzéseiket, "férfiként viselkedni", nem mutatni gyengeséget. Azonban ez a gondolkodásmód problémákat okozhat.
A fiúk modern kori kihívásai miatt szükség van rá, hogy a szülők tudatosabbak legyenek. Ehhez jó kezdet, ha megtanulják, mit mondjanak, és mit ne mondjanak nekik. A fatherly.com-nak dr. Laura Froyen, pár- és családterapeuta számolt be 6 olyan kifejezésről, amelyeket a szülőknek el kellene hagyniuk a fiúgyermekükkel való beszélgetés során.
Mondatok, amiket ne mondjunk többet a fiúnknak (Fotó: Getty Images)

A fiúk nem sírnak.

Nagyon rossz iránymutatás azt mondani a fiúgyermeknek, hogy ne sírjon, vagy azt mondani, hogy "síró baba". Ez elhiteti vele, hogy nem szabad kimutatnia a gyengédebb érzelmeit, és arra tanítja, hogy rejtse el a valódi érzéseit. Froyen szerint azzal, hogy a szülők ezt a gondolkodást erősítik, azt a lehetőséget veszik el a fiúktól, hogy a teljes érzelmi életet, a teljes érzelmi skálát megélje.

Szép munka.

Azt mondani, hogy "szép munka", nem egy rémes dolog, de az már nem jó, ha túl gyakran mondják, és hiányzik belőle az egyediség, a specifikum. Amikor a fiúgyermek rendszeresen hallja ezt a kifejezést, és nehézségekkel kerül szembe olyan dolgokban, amelyekben "jó", hiányozni fog a rugalmassága ahhoz, hogy kezelje a kudarcot. "A nem specifikus dicséret nem segít a gyerekeknek, ahogy az eredményre összpontosítás sem a folyamat vagy az erőfeszítés helyett" - idézi a portál Froyent. Tehát, ha a gyermek például egy matek feladaton dolgozott, amit nehezen tudott megoldani, de mégis folytatta, és azt mondja a szülő, hogy "Ó, szép munka", azzal valójában nem arra fordít figyelmet, hogy a feladat nehéz volt, és a gyermeknek nagy erőfeszítésébe telt megoldani, azzal nem a szívósságát, kitartását dicséri.

A fiúk már csak ilyenek.

Ez az egyik legtoxikusabb mondat, amit ideje lenne teljesen elfelejteni a beszélgetések során. Froyen szerint ez a mondat arra ösztönzi a fiúgyermeket, hogy ne vállaljon többé felelősséget a tetteiért, azért, amilyen hatással másokra van.

Olyan vagy, mint az apád.

Pozitív megvilágításba helyezve ez a mondat arra készteti a gyermeket, hogy küzdjön az önérzetével, negatív megvilágításban pedig még rosszabb. Froyen szerint, amikor ezt negatív hangsúllyal mondják egy fiúnak, az nem csak rossz érzést vált ki belőle magával és a szüleivel szemben, de ezek a tulajdonságok még állandónak is tűnnek. Például, ha a szülő azt mondja a gyermeknek, hogy makacs, mint az apja, azt érezheti, hogy makacsnak lenni rossz, és hogy ez a tulajdonsága mindig megmarad. Ez pedig az énképére nézve is negatív hatással lehet.

Te jól vagy. Nyugodj meg.

Sok szülő mondja ezt, és természetesen ez érthető. Vigasztalni szeretnék a gyermeket, és még azelőtt megállítani a hisztit, hogy elkezdődne. Azonban ez rossz üzenetet közvetíthet a gyermeknek, különösen egy olyan fiúnak, aki egyébként is hajlamos küzdeni az érzéseivel. "Ez a kifejezés elutasítja, ami éppen akkor történik, és a gyermek érzelmeit. Ha egy gyermek sír, akkor valószínűleg nincs jól. Ilyenkor jobb azonosítani az érzelmeket, ezzel is kiemelni és érvényt adni ezeknek" - fogalmazott Froyen.

Maradj nyugton.

Az 5-6 éves fiúgyermeknél tapasztalhatják a szülők, hogy szinte lehetetlen rávenni, hogy nyugodtan üljön vagy figyeljen. "Ez valóban nem praktikus sok fiú számára. Jó lenne, ha a szülők megváltoztatnák az elvárásaikat ezzel kapcsolatban minden gyermek, de különösen a fiúk esetében" - mondta Froyen. Ha egy gyermeknek nehéz nyugton ülnie az iskolapadban vagy az étkezőasztalnál, ahelyett, hogy azt mondanák neki, hogy üljön nyugodtan, Froyen azt javasolja a szülőknek, hogy fontolják meg, hogy valamilyen más lehetőséget adnak neki a mozgásra. "Meg kell változtatnunk az elvárásainkat, hogy megfeleljenek a gyerekek fizikai képességeinek. A gyerekeknek sokkal többet kellene mozogniuk, mint amennyit jelenlegi kultúránkban mozognak" - mondta a szakember.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék