Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Módszerek, amivel megvédheted a gyermeked a digitális korszakban

Szerző: Babaszoba.hu

2018. május 26. | Frissítve: 2021. május 30.

Forrás: babaszoba.hu

Az okoseszközök használatának előnyei és hátrányai egyaránt vannak, de még mindig nem tudjuk, hosszú távon hogyan hat a technológia a gyerekekre. Hogyan óvhatjuk meg a kicsiket a digitális korszakban?

Korlátozd a képernyő előtt töltött időt

Az egyik legfontosabb tanács: ne engedd, hogy a gyereked minden szabad percét az okostelefon, a tablet vagy a számítógép előtt töltse! A józan ész határain belül természetesen megengedhető, hogy használja ezeket az eszközöket, de még fontosabb, hogy megtaláljátok a tökéletes egyensúlyt, és a gyereked például erős kapcsolatokat alakítson ki másokkal a való életben is.
Az okoseszközök és számítógépek túlzásba vitt használata kifejezetten káros

Bátorítsd a gyereked a mozgásra

A szakemberek szerint a képernyő előtt töltött órák és az inaktivitás bizony hozzájárulhatnak ahhoz, hogy egyre több a túlsúlyos gyerek. A fejlődő szervezetnek különösen sok mozgásra van szüksége, elsősorban a szabadban! Bátorítsd a gyereked arra, hogy többet sportoljon, vagy még jobb, ha együtt mentek el mozogni!

Figyelj a lelki egészségre

Jó néhány kutatás foglalkozott már azzal, milyen hatással vannak az okoseszközök, számítógépek a lélekre. Az eredményeket egyáltalán nem nevezhetjük megnyugtatónak: a technológia (illetve a közösségi oldalak) terjedése együtt jár azzal, hogy egyre több gyerek lesz depressziós, szorongó. Ha figyelsz a gyerekedre, felismered a lelki problémák tüneteit, akkor sokkal hatékonyabban tudtok ezek ellen fellépni.

Tanítsd meg a gyerekednek, hogyan csökkentheti a stresszt

Egy, az okoseszközök hatásaival foglalkozó tanulmány szerzői szerint a legnagyobb veszélyt nem is maga a technológia jelenti, hanem az, hogy "az állandó elérhetőség és jelenlét felgyorsítja az élet ritmusát, és még több nyomás alá helyezi a gyerekeket". Vagyis, a gyerekek (és persze a felnőttek is) minden pillanatban elérhetőek, folyamatosan kapcsolatban vannak másokkal és a közösségi médiában pedig azt is látják, hogy másokkal mi történik, így állandóan össze is hasonlítják magukat a többiekkel. Ez pedig rendkívüli stresszel jár együtt. Szerencsére ma már több stresszcsökkentő és relaxációs technikát el lehet sajátítani, ezek pedig jótékonyan hatnak a gyerekek testi és lelki egészségére egyaránt.

Ragaszkodj ahhoz, hogy a gyereked eleget aludjon

Nemcsak az alvás mennyiségét csökkentik az okoseszközök, de a kutatások szerint az elalvás előtt használt telefonok, tabletek az alvás minőségét is befolyásolják. Azt pedig már régóta tudjuk, hogy már az iskolások sem alszanak eleget! Vezessetek be szabályokat: lefekvés előtt legalább egy órával már ne használjátok ezeket az eszközöket, és lehetőleg ne ugyanabban a szobában töltsétek ezeket, ahol alszotok.
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Ilyen még nem volt! Fotelből tisztítom a levegőt

Ahogy a legtöbb gyerekes családban, úgy nálunk sincs nyugta sosem a mosógépnek, a főzőlap és mikrohullámú sütő naponta többször is dolgozik. Ráadásul szellőztetek fűtésszezonban is. Hogy miért gond ez? Elmondom.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék