Gyerek

Mit tehetsz, ha rossz étvágyú a gyerek?

Az étkezés bizony nem egyszerű dolog. Vannak gyerekek, akik már a hozzátáplálás kezdetén válogatósnak tűnnek, mások később alakítják ki azt a jó szokásukat, hogy csak bizonyos ételeket esznek meg szívesen, és abból is csak keveset.
2016. Május 31.

Mit lehet ilyenkor tenni? Olvasd el tippjeinket!

A probléma: Csak egyfajta ételt szeret

A te gyereked is az a típus, aki egyfajta ételt eszik csak, a többi pedig – akárhogy is próbálkozol – a földön végzi? Ez vajon csak egy rossz időszak? És ha igen, meddig tart? Mit tehetsz ebben az esetben? Add azt, amit szeret vagy kényszerítsd, hogy olyat egyen, amit nem kíván?

A megoldás: Ne küzdj a gyerekkel

Jobb, ha nem válik csatatérré a konyha evésidőben. Mindig kínáld meg többféle étellel a gyereket, még akkor is, ha elsőre elutasítja azt. Sok gyerek azt sem tudja, mit szeret és mit nem. Legyen a tálon gyümölcs, zöldség, “felnőtt étel” is, de mindenféle kényszer nélkül add neki őket. Meglátod, egyszer csak meglepődsz, mennyi mindent szeret a gyereked.

A probléma: Nem eszi a zöldséget

Azt mondja, utálja a spárgát, holott még soha nem is kóstolta? Gyakran megesik. Sok zöldségnek túl erős az illata és túl intenzív az íze, főleg, miután már megfőtt. Légy türelmes. Ha nem fogadja el egyik nap, próbáld meg legközelebb.

Fúj, mi ez a zöld izé?

A megoldás: Hagyd, hogy ő válasszon

Nem szimpatikusak neki a zöld színű zöldségek? Válasszatok akkor narancssárgát vagy pirosat, a legjobb, ha már a zöldségeshez is együtt mentek, és ő dönt. Ha ez sem válik be, átmeneti megoldásnak az is megteszi, ha pürében rejted el a zöldségeket.

A probléma: Túl sok kalóriát visz be ital formájában

Túl sok tejet vagy juice-t iszik a gyerek, ezért nem elég éhes ebédidőben? Ez is az oka lehet annak, hogy nem eszik eleget.

A megoldás: Korlátozod az ilyen italok fogyasztását

1-6 éves gyerekek számára napi 2-3 pohár gyümölcslé és 2 csésze tej fogyasztása épp elegendő. Jó ötlet, ha ezeket csak étkezések után adod neki, a nap többi részében fogyasszon tiszta vizet.

A probléma: Túl sok cukrot eszik

Édesszájú a gyerek? Reggel cukros gabonapelyhet kér, este a vacsorát a desszerttel kezdi?

A megoldás: Tartsd a mértéket

Az alábbi tippek segíthetnek:

– Adj neki olyan nassolnivalót, ami már alapból édes: joghurtot, banánt, szőlőt, almát.

– Ne tarts otthon annyi édességet. Ha nem látja, nem tudja megenni.

– Ne édességgel jutalmazd és ne azzal próbáld meg lekenyerezni.

A probléma: Miért olyan válogatós?

A legtöbb kisgyerek válogatós. Azt és akkor esznek, amikor szeretnének – így tanulnak meg függetlenné válni. Ez egy átmeneti időszak az esetek nagy százalékában, idővel rendeződni fog, hidd el.

A megoldás: Honnan tudhatod, eleget eszik-e, ha így válogat?

Ha a gyereked válogatós, és a napi 3 csibefalaton kívül nem hajlandó semmi mást megenni, de mégis úgy látod, egészséges, életerős és vidám, akkor ne aggódj. De ha jobban érzed magad, beszélj a gyermekorvossal, aki majd megnézi, korához képest jó súlyban van-e, jól fejlődik-e.

További ötletek, amik segíthetnek megszerettetni gyermekeddel az étkezést:

– Teljen jókedvűen az étkezés

– Engedd, hogy részt vegyen a főzés előkészületeiben

– Egyszerre csak kis adagokat adj neki, ne pakold tele a tányérját

– Mutass jó példát: ha te szívesen eszel, ő is megkívánja tőled

– Kerüld a gyorséttermeket

Az eredeti cikket itt olvashatod.

További hasznos cikkek: