Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mit olvassunk az óvodásoknak?Könyvajánló - 3-6 éves korig

Szerző: Babaszoba.hu

2016. június 5. | Frissítve: 2018. szeptember 19.

Forrás: babaszoba.hu

Bár egy korszaknak, az óvodás kor időszakának tekintjük, de meseválasztás szempontjából legalább három korszakról beszélhetünk.

Mit olvassunk az óvodásoknak?

A hároméves óvodásnak már vannak kedvenc meséi, versei. Nagy élvezettel hallgatja a láncmeséket, az állatmeséket és a rövid történeteket.
Az előzőekben tárgyalt mesék közül itt is megemlíthetjük a Boribon-meséket, más Marék Veronika által jegyzett meséket is: Kippkopp-sorozatok, Kockásfülű nyúl vagy a Kavicsmesét. Ennek az időszaknak népszerű állatmeséi Vlagyimir Szutyejev: Vidám mesék c. könyve, Babucs Éva könyvei Gondriról, a kutyáról (Gondri gazdát keres, Gondri gazdára talál, Gondri és a raccs, stb), Zdenek Miler Kisvakondról szóló könyvei (A kisvakodn nadrágja, Kisvakond utazik) vagy Jonathan Emmet: Ide nekem a holdat c. könyve, amelynek szintén egy vakond a főhőse.
A háromévesek szeretik, ha a történetek róluk szólnak, olyan élethelyzetekről, amelyek velük is megtörténnek. Jó választás a Berg Judit-Agócs Írisz szerzőpáros Maszat-sorozata (Maszat játszik, Maszat épít, Dr. Maszat, Maszat és a csőtörés, stb).
A hároméves kisóvodás azokat a meséket szereti, amelyek ritmikusak, nem túl bonyolult cselekményűek és nem is túl hosszúak. Nem tudja még elkülöníteni a mesét és a valóságot, ezért a varázsmesék még távol állnak tőle, sőt félelmet, szorongást kelthetnek benne. Kevés konfliktust és egyszerű, ismétlődő részeket tartalmazó meséket olvassunk.
Három éves kortól ajánljuk a Klasszikusok kicsiknek - Hamupipőke c. könyvet, Susanna Davidson térbeli mesekönyvét.A látványos térbeli elemek eddig soha nem látott módon keltik életre Hamupipőke történetét, és mesés világba repítik a gyerekeket.
Négyévesen két korszak van tulajdonképpen: egyfelől a fentebb ajánlott mesetípusok folytatódnak, fontosak továbbra is a mesék mellett a versek és a dalok is. Fontos a gyermek szempontjából az ismétlődés: ettől válik kiszámíthatóvá a mese és egyben a világ is.
Valamikor ugyanebben a korban, tehát 4-5 évesen (kinek inkább négy, másnak inkább öt, nehéz határozott határvonalat húzni) mérföldkövet szokás említeni a mese, és az érdeklődés szempontjából. Ekkor indul el a nagy mesekorszak: mostantól tud a gyermek különbséget tenni valóság és mese között, kialakul a mesetudat. Együtt izgul a mesehőssel, drukkol neki, azonosul vele. Szeretik a tündérmeséket, a bonyolultabb, sok szereplős, hosszabb történeteket.
Ebben a korban jelennek meg a népmesék, a Grimm-mesék, bár utóbbiak megosztják a közvéleményt. Kifejezetten kislányoknak íródott Boldizsár Ildikó: Királylány születik c. csodaszép könyve és az ajánlók szerint ugyan inkább fiúknak íródott, de személyes tapasztalat alapján a lányok is nagyon szeretik Both Gabi: Palipál, a csupaszív lovag c. könyvét.
Ennek az időszaknak a remek olvasnivalói még Václav Ctvrtek : Moha és Páfrány-a, Janikovszky Éva: Jó nekem vagy a Már óvodás vagyok c. könyvei, utóbbiak rendkívül szórakoztatóak nem csupán a mesét hallgatónak, de a mesét olvasónak is. Annick Beyers-Lucy Eliott három lánytestvérről szóló könyve az Álomország nem csak a lányoknak, de a fiúknak is megmutatja milyen az álmok otthona egy szerető mamával.
Emily Winfield Martin meseszép könyvét, a Bármi lehetsz!-et Szabó T. Anna fordította. "Ez a könyv a gyerekekben rejlő lehetőségeket és csodát ünnepli, ami határtalan, akár a szülői szeretet. Arra biztatja a kicsiket, hogy merjenek nagyot álmodni, hiszen szüleik feltétel nélküli szeretete segít majd, hogy elérjék mindazt, amire vágynak."
Négyéves kortól ajánljuk Katie Daynes: Milyen a világűr? c. könyvét. "Hogyan juthatunk el a világűrbe? Kiből lehet űrhajós? Tényleg van élet a Marson?" A kérdésekre több mint 40 kihajtható fülből kaphatjuk meg a válaszokat.
Öt-hat-(hétéves) korban már következhetnek a terjedelmesebb és bonyolultabb tündérmesék és a dúsabb cselekményű történetek. A gyermek ekkor már bővebb szókinccsel és a világról sokkal több ismerettel rendelkezik ahhoz, hogy a mesék mélyebb rétegeit is megértse.
Sven Nordquist: Pettson és Findusz-sorozat-a egészen különleges mind a cselekményt, mid az illusztrációt tekintve. Nádori Lídia: Sárkány a lépcsőházban, Jancsi meséi szintén ennek a korszaknak a fontos meséje. Ahogy Nemes Nagy Ágnes Bors néni könyve, Tamás Zsuzsa Macskakirálylány c. könyve vagy Varró Dani fordításában Shel Silverstein Másfél zsiráfja.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék