Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mit csinálnak az anyukák a szabadnapjukon? Dolgoznak!

Szerző: Babaszoba.hu

2020. január 22. | Frissítve: 2021. január 15.

Forrás: babaszoba.hu

Amikor a baba és a ház körüli teendőkről van szó, az apukák egyre gyakrabban mondják, hogy szeretnének egyenrangú partnerek lenni. Azonban ha elérkezik a hétvége, a kutatások szerint a férfiak gyakrabban pihennek, míg a nők házimunkát végeznek.

Mit csinálnak az anyukák a szabadnapjukon? Hát dolgoznak! (Fotó: iStock)
Az anyukák a szabadidejükben pedig akár 50 perccel több fizetetlen házimunkát is végezhetnek naponta, mint a férfiak.
A témában végzett friss tanulmány alapján a nők a hétvégéket nagyobb valószínűséggel töltötték el a ház és a gyerekek körüli teendők végzésével, ellenben a férfiakkal. Claire M. Kamp Dush, az Ohio Állami Egyetem humántudományi tanszékének docense, az új tanulmány vezető szerzője azt nyilatkozta, hogy reméli, felmérésük is segít majd abban, hogy a párok ebben is megtalálhassák az egyensúlyt. A Sex Roles folyóiratban megjelent felmérés kutatói 52, kettős jövedelmű pár napjait követték végig , akik éppen első gyermeküket várták. A pároknak naplót kellett vezetni arról, hogy a munkanapokon és a hétvégéken mivel töltik az idejüket, és hány percen keresztül végzik ezeket a tevékenységeket - percről-percre nyomon követték a mindennapjaik időbeosztását, a terhesség harmadik trimeszterétől kezdve nagyjából a baba születése utáni harmadik hónapig.
A kutatók arra számítottak, hogy sok olyan naplóbejegyzést találnak majd, ami szerint anya és apa együtt gondozták a kicsit, vagy közösen végeztek házimunkát, de ez nem így lett. - A felmérésünk alapján úgy tűnik, hogy a férfiak több időt töltenek szabadidős tevékenységeikkel, miközben a nő ellátja a feladatokat - a baba születésével pedig még rosszabb lett az arány - magyarázta Kamp Dush. Véleménye szerint ennek a kiábrándító eredménynek néhány tényezője van, melyek közül az egyik legjelentősebb, hogy a nőkre nagy társadalmi nyomás nehezedik, hogy tökéletes anyák legyenek. Így ha valami nincs rendben a házzal vagy a baba körül, annak a következményei is őket találják meg.
A kutatás vezetője úgy véli, hogy érdemes megvizsgálni, ha az apuka kevesebbet segít otthon, annak mi állhat a hátterében - mert nagyon gyakran elég csak egy olyan egyszerű megoldás, hogy az anyuka hagyja neki, hogy az adott problémát a maga módján oldja meg. - Az is előfordulhat, hogy csak élvezi a szabadidejét, és nincs kedve besegíteni. Ilyenkor érdemes arra gondolni, hogy egy kiegyensúlyozottabb, boldogabb házastársat nyer azzal, ha megosztják a feladatokat - mondta el Kamp Dush.
Jó megoldás lehet az is, ha az otthoni feladatokról írnak egy listát a párok, majd egyenlően elosztják ezeket, hogy ne háruljon túl sok minden az anyukára.  Ha pedig az anyukák azt érzik, hogy az otthoni feladatok is kiegyensúlyozottabbak, abból az egész család profitál a kutatók szerint.
(VIA)
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék