Gyerek

Mit csinálnak az anyukák a szabadnapjukon? Dolgoznak!

Amikor a baba és a ház körüli teendőkről van szó, az apukák egyre gyakrabban mondják, hogy szeretnének egyenrangú partnerek lenni. Azonban ha elérkezik a hétvége, a kutatások szerint a férfiak gyakrabban pihennek, míg a nők házimunkát végeznek.
2020. Január 22.
Mit csinálnak az anyukák a szabadnapjukon? Hát dolgoznak! (Fotó: iStock)

Az anyukák a szabadidejükben pedig akár 50 perccel több fizetetlen házimunkát is végezhetnek naponta, mint a férfiak.

A témában végzett friss tanulmány alapján a nők a hétvégéket nagyobb valószínűséggel töltötték el a ház és a gyerekek körüli teendők végzésével, ellenben a férfiakkal. Claire M. Kamp Dush, az Ohio Állami Egyetem humántudományi tanszékének docense, az új tanulmány vezető szerzője azt nyilatkozta, hogy reméli, felmérésük is segít majd abban, hogy a párok ebben is megtalálhassák az egyensúlyt. A Sex Roles folyóiratban megjelent felmérés kutatói 52, kettős jövedelmű pár napjait követték végig , akik éppen első gyermeküket várták. A pároknak naplót kellett vezetni arról, hogy a munkanapokon és a hétvégéken mivel töltik az idejüket, és hány percen keresztül végzik ezeket a tevékenységeket – percről-percre nyomon követték a mindennapjaik időbeosztását, a terhesség harmadik trimeszterétől kezdve nagyjából a baba születése utáni harmadik hónapig.

A kutatók arra számítottak, hogy sok olyan naplóbejegyzést találnak majd, ami szerint anya és apa együtt gondozták a kicsit, vagy közösen végeztek házimunkát, de ez nem így lett. – A felmérésünk alapján úgy tűnik, hogy a férfiak több időt töltenek szabadidős tevékenységeikkel, miközben a nő ellátja a feladatokat – a baba születésével pedig még rosszabb lett az arány – magyarázta Kamp Dush. Véleménye szerint ennek a kiábrándító eredménynek néhány tényezője van, melyek közül az egyik legjelentősebb, hogy a nőkre nagy társadalmi nyomás nehezedik, hogy tökéletes anyák legyenek. Így ha valami nincs rendben a házzal vagy a baba körül, annak a következményei is őket találják meg.

A kutatás vezetője úgy véli, hogy érdemes megvizsgálni, ha az apuka kevesebbet segít otthon, annak mi állhat a hátterében – mert nagyon gyakran elég csak egy olyan egyszerű megoldás, hogy az anyuka hagyja neki, hogy az adott problémát a maga módján oldja meg. – Az is előfordulhat, hogy csak élvezi a szabadidejét, és nincs kedve besegíteni. Ilyenkor érdemes arra gondolni, hogy egy kiegyensúlyozottabb, boldogabb házastársat nyer azzal, ha megosztják a feladatokat – mondta el Kamp Dush.

Jó megoldás lehet az is, ha az otthoni feladatokról írnak egy listát a párok, majd egyenlően elosztják ezeket, hogy ne háruljon túl sok minden az anyukára.  Ha pedig az anyukák azt érzik, hogy az otthoni feladatok is kiegyensúlyozottabbak, abból az egész család profitál a kutatók szerint.

(VIA)

Kapcsolódó írásaink: