Gyerek

Mit csináljunk és mit ne, ha a gyerek rágja a körmét?

A körömrágás nem csak esztétikai probléma, ezért - bár az esetek többségében ártalmatlan és gyorsan múló jelenség - jobb nem félvállról venni.
2021. Szeptember 06.
Van, hogy a körömrágás "csak" rossz szokás, máskor szorongás áll a hátterében (Fotó: Getty Images)

A körömrágás nem életkorhoz kötött jelenség, kicsi gyerekek és meglett felnőttek mindennapjainak is része lehet. A kisebbek általában 3-4 éves koruk körül szoknak rá, de van, aki kamaszkorában kezdi. Az esetek többségében feszültséglevezetés a célja, a pontos kiváltó okot azonban nem mindig egyszerű megtalálni. Ha a gyerek rágja a körmét, az nemcsak esztétikai probléma, hanem fertőzésveszélyt is hordoz magában, ezért érdemes foglalkozni vele, de “túlaggódni” semmiképp sem kell!

Az érintettek egyfajta megkönnyebbülést éreznek körömrágás közben – ezért is térnek vissza újra és újra ehhez a szokáshoz – utána azonban megeshet, hogy megbánást és bűntudatot éreznek. Ez nem szerencsés a lelki egyensúly szempontjából, hiszen növelheti a szorongást, pont azt a tényezőt, ami sok esetben magát a körömrágást kiváltja. A jó hír az, hogy a körömrágás sokszor magától abbamarad, de ha ez nem következik be, kisebb változtatásokkal segíthetjük a leszokást. Nem kell tehát azonnal rémeket látni, ha észrevesszük, hogy a gyerek rágja a körmét!

Ahogy azt korábban írtuk ebben a cikkben, a köröm rágása vagy tépkedése az egyik leggyakoribb berögződés gyerekkorban. A Kidshealth.org azt írja, hogy becslések szerint a gyerekek és a tizenévesek 30-60 százaléka rágja egy vagy több körmét. A korai életévekben a lányok és a fiúk egyaránt hajlamosak rá, a későbbiekben viszont inkább a fiúknál gyakoribb.

Amire érdemes figyelni

A körömrágás az esztétikai problémán túl okozhat egyéb gondokat, inkább ezek kivédése miatt jó, ha abbamarad, nem pedig azért, mert súlyos gondot jelent, ha fennáll!

  • Aki rágja a körmét, nagy valószínűséggel nem mos kezet minden alkalom előtt, így jelentősen növekszik a szájfertőzések kialakulásának esélye
  • A hosszabb ideig fennálló, erőteljes körömrágás kárt tehet a fogzománcban, harapási rendellenességeket idézhet elő és irritálhatja a fogínyt
  • A körömágy bőre igen sérülékeny, ami a körömrágás hatására érzékenyebbé válhat és növelheti a kórokozók bejutásának esélyét, amelyek kisebb gyulladást, fertőzést okozhatnak
  • Az elhúzódó körömrágás a köröm szerkezetét, formáját is károsíthatja 
  • Mivel a körömrágás következményeként csúnyává válhat a kézfej, önbizalomhiány is kialakulhat miatta, amit csak tetézünk, ha gyakran rászólunk a gyerekre, netán le is szidjuk vagy büntettést ígérünk a körömrágás miatt.

Ami segíthet

  1. A kiskamaszokat (és a felnőtteket) motiválhatja, ha elmagyarázzuk nekik a fent említett kockázatokat. A hiúságukra is hathatunk: mind a lányokat, mind a fiúkat rávezethetjük arra, hogy a rágott köröm és a “kicsipkedett” körömágybőr egyáltalán nem nyújt szép látványt, főleg akkor, ha be is gyullad.
  2. A rendszeres és gondos körömápolással is javíthatunk a helyzeten: a rövidre vágott vagy reszelt, szépen formázott körmöket nehezebb rágni, ezért erre érdemes időt és gondot fordítani. Kisebbeknél ránk vár ez a feladat, a nagyobbakat pedig megtaníthatjuk erre.
  3. Ma már kaphatók olyan termékek, amelyek kifejezetten a körömrágásról való leszoktatást segítik elő, mert kellemetlen ízűek, használatuk azonban nem mindig célravezető. Ha natúr olívaolajjal masszírozzuk a körmöket és a körömágyat, az szépen helyrehozza a megrágcsált körmöket és a körömágy sérült bőrét.
  4. A szakértők szerint jó megoldás lehet az is, ha cukormentes rágót rágnak az érintettek – persze csak akkor, ha nem túl kicsik ehhez! -, így megkapják a “rágás élményét”, azonban a körmeik nem látják kárát.
  5. Van, akinél az hozza meg a sikert, ha ragtapasszal védik meg a körmöket és az ujjbegyeket, ez azonban csak akkor működhet, ha a gyerek is nyitott rá. Ha ellenére van az ötlet, biztos, hogy gyorsan szabaddá teszi a körmeit és ismét rágni kezdi azokat.
  6. A rendszeres sport segíthet a feszültség levezetésében és figyelemelterelőként is beválhat. A kreatív foglalkozások, amelyek lefoglalják a kezeket, szintén jól jöhetnek és kedvét szeghetik a körömrágóknak. A különböző stresszcsökkentő játékokkal is érdemes tenni egy próbát!
  7. A nagyobbaknak adhatunk lekerekített végű körömreszelőt is, amivel kiválthatják a körömrágást.

Amit semmiképp se tegyünk

A körömrágásról sem a gyereknek, sem a felnőttnek nem könnyű leszokni, a próbálkozást azonban mindenképpen értékelni kell. Hátráltatja a sikert, ha ugratjuk, kigúnyoljuk a gyereket a körömrágás miatt, de az sem jó, ha megbüntetjük a rossz szokás miatt. Ezek mindegyike emelheti a gyerekben a szorongást, ami miatt ellenkező hatást érhetünk el: nem hogy leszokik a körömrágásról, hanem fel is erősödhet! Sokkal célravezetőbb, ha türelemmel, szeretettel és biztatással fordulunk a gyerek felé – ha érzi a támogatást, megkönnyítjük a helyzetét!