Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mit csináljunk a gyerekkel, ha esik az eső?

Címkék:

Aprópolisz

Szerző: Babaszoba.hu

2016. május 18. | Frissítve: 2019. november 4.

Forrás: babaszoba.hu

Esik az eső? Ugrott a szokásos játszóterezés? Akkor mit csináljunk a gyerekkel?

Mit csináljunk a gyerekkel, ha esik az eső?
Gondolom, veled is előfordult, hogy gyorsan ki kellett volna találni valamilyen programot, ami házon belül, vagy zárt helyen zajlik. No, de mit?

Csináljunk semmit!

Az Anna, Peti és Gergő mesék egyik történetében egy esős napon - amikor épp nem tudnak elmenni sehová - úgy dönt a család, hogy nem csinál semmit. Persze aztán számtalan dolog történik ezen a napon, jóval több, mintha egy okosan megtervezett programjuk lett volna. Estére aztán meglepődve veszik tudomásul, hogy egy igencsak mozgalmas napot tudhatnak maguk mögött.
S hogy miért? Mert egy ilyen nap lehetőséget ad a kreativitásra, a valódi együttlétre, és egy ilyen nap igazán produktív lehet a maga spontaneitásának köszönhetően. S hogy mi mindent lehet egy ilyen semmittevős napon csinálni? Íme pár ötlet:
 • fessetek a kirándulások során összegyűjtött kavicsokra szebbnél szebb képeket
 • készítsetek termés-figurákat (gesztenyéből, makkból, levelekből, magvakból)
 • ragasszatok tésztaképeket
 • készítsetek nyomdát papírgurigából, krumpliból
 • játsszatok só-liszt gyurmával
 • töltsetek le az internetről színezőket, rajzos játékokat és feladványokat
 • készítsetek kartondobozból, anyagokból néhány kiegészítővel jelmezeket
 • rakjatok össze egy kis bábszínházi mesét (csak pár hurkapálca, színes papír, ragasztó és filctoll kel hozzá), amit elő tudtok adni
 • mártsátok festékbe a kezeket, lábakat és készítsetek ötletes festményeket, képeket
 • kisebbeknek építhettek bunkert dobozokból, asztal alatt, takarók segítségével
 • nagyobbakkal játszhattok szólánc játékokat, amőbázhattok, kő-papír-ollózhattok, az ország-város-fiú-lány játékot is kipróbálhatjátok
 • társasozhattok, kártyázhattok, dominózhattok, mesét olvashattok, diafilmet vetíthettek

Irány a játszóház!

Egy borongós napon, ha új élményekre, és gyerektársaságra vágytok, akkor vegyétek célba kedvenc játszóházatokat vagy próbáljatok ki új helyeket! Nézzetek utána, hogy milyen (zenés, mesés, mozgásos vagy kreatív) programlehetőségeket kínál az adott játszóház, amihez gyermeked is szívesen csatlakozna. Ha azonban csak a felesleges energia levezetése, a jó hangulat és az öröm a cél, akkor is érdemes a játszóházak zárt, biztonságos és garantáltan esőmentes játékait igénybe venni, hiszen egy óriás csúszda, mászófal, számos jármű, trambulin vagy játéklabirintus garantáltan felcsigázza a gyerkőc érdeklődését.

Múzeum? Gyerekkel?

Igen, miért is ne? A múzeumok ma már nem a szigorú teremőr nénikről és filcpapucsokról szólnak. Vannak kifejezetten olyan állandó múzeumi kiállítások, amelyek a kisebb gyerekeket is lekötik (ilyenek például a különféle természeti kiállítások, autós-hadtörténeti kiállítások, mese kiállítások, számítógépes kiállítások), a kisiskolásokat a néprajzi, történelmi jellegű kiállítások is érdeklik már. Ráadásul, ha ezeket össze tudjátok kapcsolni a múzeum nyújtotta múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, akkor garantált lesz az élményszerű tanulás. Ilyen foglalkozásokat képezett pedagógusok tartanak, és élményszerű-interaktív módon ismertetik meg a gyerekekkel mindazt, ami egy múzeumban található. A foglalkozások egy része kötődhet az időszaki és állandó kiállításokhoz, míg tovább színesíthetik a programot a különféle ünnepkörökhöz kapcsolódó kézműves foglalkozások is.

Nem ódivatú: gyerünk a könyvtárba!

Már 3 évesen is élvezhetik a gyerekek a könyvtárat. Egy esős nap kitűnő alkalom a könyvválogatásra, olvasgatásra. Az külön élmény, hogy kicsik is kaphatnak saját olvasójegyet, s maguk vihetik a kiválasztott könyveket a könyvtáros néniknek. Érdemes figyelemmel kísérned a gyerekkönyvtárak egyéb programjait is: a könyvtárak is számtalan kreatív foglalkozást (rajzos, kézműves), mesés játékot, író-olvasó találkozót (találkozás kedvenc meseíróinkkal) szerveznek már óvodáskorú gyermekeknek is.

Sport a gyerkőccel

Már pici gyermekkel is lehet mozgásos foglalkozásokra járni, ahol az anyuka is kikapcsolódhat, és a gyerkőc sem fog unatkozni. Ilyen például baba-mama jóga, kanga training, hordozós torna, de egy baba-mama úszás is kiváló program egy borongós napon. A gyerekek számára a játszóházi keretek is kiváló mozgásos tevékenységeket kínálnak.

Bábszínház, színház-haladóknak

3 éves kortól már érdemes elgondolkodni rövidebb bábszínházas előadások látogatásán is. Ha a gyerkőc képes nyugodtan végig ülni legalább egy órát, akkor hatalmas élmény lehet számára egy bábszínházas műsor. A színház inkább már kisiskoláskortól javasolható. Mindkét esetben tájékozódj azonban arról, hogy milyen korosztálynak szánják a darabot, milyen hosszú darabról van szó, és természetesen érdemes utána olvasni a történetnek is. Természetesen szülőként te magad vagy a legkompetensebb abban, hogy érett-e már gyermeked egy ilyen komolyabb "kihívásra".
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék