Gyerek

Mire jó a vegyes csoport az oviban?

Sok szó esik az ovikról, azon belül is a korosztályos és a vegyes csoportok közötti különbségekről. Érdekes témát boncolgat egy édesanya kérdése a témában.
2012. Március 16.

Kedves Judit!

Nem pont az óvodába menésről lenne szó, de ide tartozik: miért vannak vegyes csoportok az oviban? Ugye amikor mi jártunk oviba, külön volt kis-, középső és nagycsoport. Amikor először hallottam az összevont csoportokról a barátnőimtől, azt hittem, helyi sajátosság, de most már látom, hogy majdnem minden oviban így van. Ezzel nekem csak az a problémám (annak ellenére, hogy tudom, vannak előnyei is), hogy az én majdnem hároméves fiaim “elvesznek” a hatéves “lovak” között.

Egy épület két külön részében van nálunk az óvoda és a bölcsőde; ha például betegség miatt nincs ott mindegyik dadus, reggel és délután a bölcsisek is az óvodában vannak, illetve nyáron is összevonják a csoportokat két hónapig. A játékokat nagyon élvezik, de félnek bemenni (pedig ott van legalább az egyik bölcsis dadus), sírnak, vonakodnak. Biztos kinövik majd, szeptembertől pedig úgyis oda fognak majd járni; de mit csináljak, hogy addig se legyen “mumus” az óvoda?

Válaszodat előre is köszönöm.

Szia!

Sok helyen indítanak “sima” és vegyes csoportokat egyaránt. Vannak előnyei, hátrányai, a hátrányokat egy ügyes óvó néni többnyire leküzdi. Főleg azok a gyerekek élvezik a vegyes csoportot, akiknek nagyobb testvérük van, és akik egykék – tehát főleg felnőttek társaságában töltötték eddig az idejüket. Ők azok, akik szívesen vannak nagyobb gyerekek társaságában, és be tudnak kapcsolódni a nagyobbak játékába, vagy csak figyelik őket. Ha vannak nagyobb lányok a csoportban, ők szívesen a szárnyuk alá veszik a kicsiket, így mind a két fél élvezi az ovit.

A vegyes csoport nem azonos az összevont csoporttal, amikor időnként – mert hiányzik egy óvó néni, vagy a nyári szünet miatt – összeteszik a különböző csoportokat egy terembe.

Vegyes csoportok az óvodában

A vegyes csoportban mindig ugyanazok a gyerekek vannak együtt, ismerik egymást, és az óvó nénik is ugyanazok. Ők felkészülnek arra, hogyan kezeljék a különböző életkorú gyerekeket, és olyan programokat találnak ki, amelyeket így együtt szeretnek a kicsik. A létszám sem nagyobb, mint a hagyományos csoportokban.

Természetesen egy vegyes csoportban több figyelem és kreativitás szükségeltetik a pedagógusok részéről, de bízzunk abban, hogy ez adott.

Hogy ne legyen mumus az óvoda, ne az ovira koncentráljatok, ha probléma adódna, hanem az adott helyzetre (például arra, hogy Zoli az udvaron meglökte Petit).

Üdv: Sződy Judit

Kapcsolódó cikkeink: