Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mire jó a családterápia?

Szerző: Babaszoba.hu

2018. február 15.

Forrás: gyogyhirek.hu

A családterápia egy pszichoterápiás mozgalom, amelynek középpontjában a család vagy a párkapcsolat áll. Abból indul ki, hogy az ember a kapcsolataiban létezik, a többi emberrel folyamatosan hatnak egymásra.

Mire jó a családterápia?
A családterápia feladata, hogy megoldja annak az embernek a problémái, aki éppen bajban van, és azt feltételezi, hogy az egyén és a számára fontos környezet között kell keresni a bajok forrását, ezzel is segítve a család természetes fejlődését.
A gyakorlatban ezt úgy kell elképzelni, hogy pszichológust keresnek fel a szülők azért, mert például a kamasz gyerekük nem hajlandó enni, mert túl kövérnek tartja magát (miközben sovány) vagy a gyermeknek dühkitörései vannak, vagy éppen annyira szorong, hogy nem szívesen megy sehová sem a biztonságos környezetből.
A szülők sokszor értetlenül állnak a pszichológus felvetése előtt, miszerint családterápiára lenne szükség, hiszen ők úgy érzékelik, hogy a gyerekkel nincs rendben valami, nem a családdal. Csakhogy az egyén nem önmagában létezik, hanem kapcsolataiban, másokkal kerül interakcióba, amelyek hatnak rá és fordítva, a környezetére is. A szűkebb és tágabb környezet folyamatosan hat ránk, befolyásol az, hogy milyen a családunk, az óvoda vagy a munkahely. Hatással lehetünk arra, hogyan vagyunk egymással, a gyerekünkkel vagy a párunkkal, még ha a tágabb környezetünket kevéssé tudjuk befolyásolni.
De még egy kiegyensúlyozott, támogató család is sok esetben kerülhet krízisbe. Krízis alatt nem csak a megterhelő életeseményekre kell gondolni, hanem minden olyan helyzetre, amely új, amire nem vagyunk felkészülve és nincsenek meg azok az eszközeink, amelyek segítségével szembe tudunk nézni az új helyzettel.
Érdekes, de például egy első, tervezett és várt baba születése majdnem olyan megterhelő a családnak, mint egy szerettük elvesztése - olvasható a gyogyhirek.hu családterápiával foglalkozó cikkében.
A család egy folyamatosan változó valami, az idő előrehaladtával mindig új helyzetekkel kell megküzdenie. Sok esetben egymás mellett változunk, de nem egy irányba, ez pedig számos konfliktushelyzetet okozhat.
Ha pedig mélyen benne vagyunk egy helyzetben, nem mindig látunk ki belőle, nem vesszük észre hogyan hatunk a másikra, sőt arra sem, mi történik éppen bennünk. A család azon tagjai, akik pszichés értelemben érzékenyebbek a többieknél, ilyenkor előfordul, hogy pszichés tüneteket produkálnak, megbetegednek, sokszor ők a lakmuszpapírok, akik megmutatják, hogy valami hiba került a család gépezetébe. Ezekkel a betegségekkel segítséget kérnek tulajdonképpen, hogy a család beszélje meg mi nyomasztja, milyen nehézségei vannak.
A családterápia egy lehetőség is arra, hogy a család tagjai mélyebb kapcsolatot tudjanak kialakítani egymással, hogy jobban és mélyebben megismerjék egymás érzéseit.
Kapcsolódó cikkeink család témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék