Gyerek

Mire figyeljünk, ha strandra megyünk?

Fertőzések, balesetek, betegségek - számos veszély leselkedik a strandolókra.
2017. Június 20.

Balesetek és betegségek is veszélyeztethetik azokat, akik kimennek a strandra, ezért érdemes felkészülniük a várható kockázatokra – mondta az InfoRádiónak Torzsa Péter háziorvos, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének egyetemi docense.

Természetesen a legnagyobb veszély a vízbe fúlás, ezért soha nem hagyjuk a gyereket egyedül a vízben, vízparton. Még akkor sem, ha sekély a víz. Torzsa Péter háziorvos arra is figyelmeztetett, súlyos égési sérüléseket okozhat, ha elalszunk a napon, a vizes kövek mezítláb csúszhatnak, ha elesünk, megsérülhetünk, akár csontunk is törhet.

Ne üljünk vizes fürdőruhában órákat, cseréljük le szárazra. Nem csak az időseknél, hanem a fiatalabbaknál is okozhat prosztatagyulladást a vizes fürdőnadrágban vagy vizes kövön ücsörgés.

11-15 óra között maximum árnyékban tartózkodjunk, használjunk fényvédőkrémet. Kánikulában is legyen nálunk melegebb ruha, hiszen a nyári időjárás változatos lehet.

Ha betegek vagyunk, ne menjünk strandra, mert további krónikus betegségek alakulhatnak ki és a többi strandolót is megfertőzhetjük – mondta Torzsa Péter.

Cukorbetegeknek nem tesz jót a tűző nap. Mindenki figyeljen oda az étkezésre és természetesen a folyadékfogyasztásra is.

Torzsa Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy nem véletlenül írják ki, hogy mennyi ideig lehetünk a termálvízben, nagyon melegben még ennél is kevesebb ideig célszerű bent lenni, mert ájulás és szívproblémák is kialakulhatnak. „A termálvíz nem tesz jót a gyerekeknek, nem szabad bevinni őket!”

Strandon a leggyakoribb a gombás fertőzés, ennek megelőzése lehet, ha papucsban strandolunk. „Előfordulhat légúti fertőzés is, ezeket megfelelő vitaminpótlással előzhetjük meg.”

„Ha alkoholt fogyasztunk, semmiképpen se feküdjünk ki a napra, mert ha elalszunk, égési sérüléseket szenvedhetünk.”

Ha vészhelyzet van, akkor azonnal hívjunk mentőt és ha tudjuk, akkor kezdjük meg az újraélesztést. „Minden másodperc számít, akár meg is menthetjük egy vízbe fulladt ember életét.”

Kapcsolódó cikkeink:

Milyen medencébe menjek a gyerekkel?

Balatoni nyár – melyik strandra érdemes menni gyerekkel?

Forrás: Inforádió.hu