Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mindennapi szokások a szülő-gyermek kapcsolat erősítésére

Szerző: Babaszoba.hu

2020. augusztus 31.

Forrás: babaszoba.hu

Ahogy minden más kapcsolatot, úgy a szülő-gyermek kapcsolatot is ápolni, erősíteni kell. A következő mindennapi szokásokkal sokat tehetünk ezért.

Mindennapi szokások a szülő-gyermek kapcsolat erősítésére (Fotó: Getty Images)

Közös étkezések

A kutatások szerint a rendszeres közös étkezések a gyermek fejlődésére nézve is előnyösek amellett, hogy jobb étkezési szokásokat alakíthatunk ki általuk a gyereknél, és az egészségére is pozitív hatással lehetnek, a Verywell Family szerint. A közös étkezések erősítik az érzelmi és szociális készségeket, és pozitív hatással lehetnek a viselkedésre és az iskolai teljesítményre.
Ha minden egyes nap nem is tud együtt reggelizni vagy vacsorázni a család, akkor is érdemes közösen étkezni, amikor csak lehetséges, például hétvégén, és beiktatni egy közös uzsonnát délutánonként. A legfontosabb, hogy beszélgetni tudjatok közben, megvitatni, kivel mi történt aznap.

Beszélgetés a napunkról

Nem csak az étkezés lehet jó alkalom megbeszélni, kivel mi történt aznap, hanem a lefekvés előtti időszak is. Átbeszélhetünk a gyermekkel olyan kérdéseket például, hogy "Mi volt a nap legjobb része?", "Mi volt a legviccesebb, ami ma történt?". Ezután osszuk meg a gyermekkel, velünk mi történt aznap, mire voltunk büszkék, foglalkoztat-e éppen valami probléma, és azt hogyan tervezzük megoldani. Így közelebb érezheti magát hozzánk, tudja, hogy bízunk benne, és ez erősíti a kötődést.

Közös játék

A kapcsolat erősítésének a gyermekkel a legjobb módja, ha közösen játszunk, szórakozunk. Ez lehet közös biciklizés, focizás, társasjáték, kézműveskedés, stb. - teljesen mindegy, mi az, a lényeg, hogy együtt csináljunk valami szórakoztatót.

Tiszteljük a gyermeket

A gyerek is hibázhat, kihúzhatja a gyufát a szülőknél, de ha éppen olyat is tett, amiért fegyelmezni kell, azt akkor is tegyük tisztelettel, nyugodt és szerető módon. A kiabálás, a negatív fegyelmezési módok nemcsak kevésbé hatékonyak, de a szülő-gyermek kapcsolatra nézve is negatív hatással lehetnek. A kölcsönös tisztelet és udvarias bánásmód közelebb hozza a szülőket és a gyerekeket, és az otthoni környezet is kellemesebb lesz.

Engedjük, hogy segítsen

A gyerekek szeretnek segíteni, a feladatok pedig jó hatással lehetnek a felelősségtudatukra és az önbizalmukra is. Így ha a gyermek segíteni szeretne, engedjük meg neki, majd mondjuk el, milyen nagyszerűen végezte el a dolgot, és mennyire értékeljük, hogy segített. Ez a kapcsolatot is erősíti, és segít, hogy a gyermek segítőkész és kedves legyen a jövőben is.

Ölelgetés

Az ölelés csodálatos dolog, ami erősíti a szülő-gyermek köteléket, és a kutatások szerint az egészségünknek is jót tesz. Tudassunk a gyermekünkkel, mennyire szeretjük, és öleljük meg minél többször a nap folyamán.

Mutassuk ki a szeretetünket

Az olyan mindennapi, apró dolgok, mint egy kedves üzenet az uzsonnás dobozba rejtve, vagy teljes figyelmünkkel meghallgatni a gyermeket, nagyon jó hatással vannak a szülő-gyermek kapcsolat minőségére. Mutassuk ki minden nap a szeretetünket, hogy megerősítsük, sőt, tartóssá és megingathatatlanná tegyük a kapcsolatot a gyermekünkkel.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék