Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mindenki hord maszkot ott, ahol megállították a járványt

Szerző: Babaszoba.hu

2020. április 6.

Forrás: 444.hu

Vannak országok, ahol mindenki hord maszkot, máshol idegenkednek a viselésétől. Azt azonban látni lehet, hogy ott, ahol megállították a koronavírus-járványt, mindenki maszkban jár.

Mindenki hord maszkot ott, ahol megállították a járványt (fotó: Getty Images)
A 444.hu közölt átfogó cikket a maszkhordásról, vagyis arról, hogy van-e értelme a maszkhordásnak a hétköznapokban.
Ázsiában szinte mindenki maszkot hord, sőt, még a járvány előtt a nagyobb reptereken is találkozhattunk maszkos ázsiai utasokkal.
A nyugati világ idegenkedik a maszkviseléstől, bár vannak országok - Szlovákia, Szlovénia, Bulgária, Csehország -, ahol bevezették a maszkhordást és Ausztriában is kötelező a még nyitva tartó nyilvános helyeken maszkot hordani.
A maszkellenesek főbb érve, hogy annak, aki egészséges fölösleges maszkot hordani (ezt állítja a WHO és CDC, az amerikai járványügyi központ). Ezt hirdette Müller Cecília, országos tisztifőorvos is.
Amerikában fordulni látszik maszkügyben a politikai vezetés, élénk vita folyik arról, hogy a maszkok "minél szélesebb körű használatát" ajánlják a lakosságnak. Ezzel szinte egyidőben Magyarországon is változóban a kérdés, már megengedőbb a hivatalos álláspont. Orbán Viktor a parlamentben azt mondta, hogy elrendelné a kötelező maszkviselést, de attól tart, nem lenne foganatja, és nem tudja garantálni a maszkviselés feltételeit.
Kína első számú járványszakértője nemrég úgy nyilatkozott, hogy az európai és amerikai védekezés legnagyobb hibája, hogy az emberek nem hordanak maszkot.
A koronajárvány elleni védekezésben legsikeresebb országokban (Dél-Korea, Tajvan, Szingapúr, Hongkong, Japán) az emberek mindenhová mindig maszkban járnak, sokan még otthon is viselik.
Közben sorra születnek szakmai anyagok, publikációk arról, hogy terjed-e a levegőben és ha igen, milyen messze, magukon hordozva a kórokozó. A frissebb kutatások szerint ezek a cseppek jóval messzebbre képesek eljutni (és eljuttatni fertőző szállítmányukat), mint korábban gondolták.
Ha azt ki is mutatták a kísérletek, hogy a vírus ott lehet a levegőben lebegő mikrocseppfelhőkben, arra nincs még közvetlen bizonyíték (csak közvetett megfigyelések), hogy a fertőzést tényleg el lehet kapni a levegőből. Még évekig tartó kísérletek kellenek ahhoz, hogy kiderüljön, pontosan milyen körülmények között következhet be ilyen fertőzés.
Mindez arra enged következtetni, hogy a maszkviselés valamennyi védelmet biztosan ad. A komoly védelmet persze a komoly maszkok - a teljes arcot takaró, légmentesen záródó, levegőt csak szűrőn keresztül engedő - jelentik. De a házi maszkok és a sebészi maszkok is kiszűrhetnek valamennyit a levegőben keringő kórokozók közül.
A maszk arra biztosan jó, hogy csökkentse azt a vírusszámot, amit a viselője bocsát ki. Mivel a betegség jellemzője, hogy hosszú a lappangási ideje, és a fertőzöttek egy része alig tapasztal magán tüneteket, ezért sokan úgy esnek át a betegségen, hogy nem is tudnak róla. Közben fertőznek, köhögéssel, torokköszörüléssel, kilégzéssel. Ha mindenki hord maszkot, akkor jelentősen csökkenthető a levegőbe kerülő kórokozók mennyisége.
A maszkviselés egyfajta társadalmi felelősség jelképe is, jelezzük a többieknek, hogy törődünk velük. A viselőjét pedig folyamatosan emlékezteti arra, hogy figyeljen a mozdulataira, mihez ér hozzá, ne nyúljon a szeméhez, szájához és mosson sűrűn kezet - írja a 444.hu.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék