Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Minden harmadik óvodás túlsúlyos

Szerző: Babaszoba.hu

2009. június 10. | Frissítve: 2016. február 29.

Forrás: Medipress

Magyarországon az óvodások 42 százaléka túlsúlyos vagy kövér - derül ki az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézet felméréséből.

Ez az arány azért is ijesztő, mivel főként a gyerekkori túlsúly tehető felelőssé a felnőttkorban kialakuló betegségekért. Szakemberek szerint az első ötven hónap határozza meg a gyerekek későbbi életmódját, egészségét. A világon ijesztő méretekben nő az elhízott gyerekek száma. Magyarországon, az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézet felméréséből kiderül: ma már legalább minden harmadik óvodáskorú gyerek túlsúlyos.

Egy, a londoni egyetem kutatói által készített vizsgálatban ötezer egypetéjű és kétpetéjű ikerpárt vizsgáltak, hogy választ kapjanak: az elhízásért mennyiben felelős a genetikai adottság és mennyiben a környezetünk, vagyis az életmód?
A kutatásból a következő konzekvenciákat vonták le: noha azt, hogy mennyire vagyunk hízásra hajlamosak, főként a genetikai adottságaink határozzák meg, az elhízásért leginkább mégis az életmód és a környezet tehető felelőssé, olvasható a Nol oldalán.

Rajtad múlik, hogy miből mennyit eszik a gyereked


Ma már köztudott, hogy a kiskori, "otthonról hozott" életviteli, táplálkozási szokások határozzák meg a gyerekek későbbi életét, életmódját, és az is ismert tény, hogy számos súlyos betegségnek és a felnőttkori elhízásnak az egyik oka a gyermekkori túlsúly. Az elhízás és az egészségtelen életmód akár 15 évvel is megrövidítheti a magyar férfiak születéskor várható 68, a nők 76 éves átlagéletkorát, mondja egy szakértő.

A sok televíziózás és számítógép előtt töltött óra, a gyorséttermek tehát mind-mind egyenes utat jelentenek az elhízáshoz. Ezért is óriási a felelőssége a szülőknek.
[Forrás: OrientPress Hírügynökség]

Ezeket is olvasd el:
 • Egyre több a duci gyerek
 • Fogyókúra kövér gyerekeknek
 • Migrén is kínozza a kövér gyerekeket
 • Állítsuk fel a gyereket a televízió elől!

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák

  Legkeresettebb címkék