Gyerek

Milyenek szülőként az Y generációsok?

Mit csinálnak másképp az Y generációs (1980-1994) szülők, a mostani évtized fiatal szülői, mint a korábbi generációk?
2019. Július 16.
Milyenek szülőként az Y generációsok?

A szülők minden generációjának megvan a maga nevelési elvei, módszerei. Ugyan ezeket nem lehet minden egyes szülőre ráhúzni, mégis vannak olyan szokások, amelyek általánosan jellemzik az egyes generációkat.

  • 1950-es évek: Ez egy felnőtt-központú korszak volt, amikor a gyerekek ugyan fontos részét képezték a családnak, de nem ők voltak a középpontban. A szülők és a gyerekek ebben az időben inkább párhuzamosan léteztek egymás mellett, a gyerekek egyedül játszottak, a szülő inkább mint nevelő létezett, aki átadta a legfontosabb leckéket az életről.
  • 1960-as évek: Nevelési stílusban ez az időszak hasonlított az 1950-es évekre, de a szülők már kicsit nyitottabbak, megengedőbbek, kreatívabbak lettek.
  • 1970-es és 1980-as évek: Ebben az időszakban lett egyre gyakoribb a válás, és a nők foglalkoztatottsága is jelentősen megugrott. A klasszikus anyakép, aki otthon meleg vacsorával és házi sütivel várja minden nap a csemetéket, elkezdett kikopni, és egyre nagyobb felelősség hárult a gyerekekre a saját jólétüket és mindennapi szükségleteiket illetően.
  • 1990-es és 2000-res évek: Helikopterszülőség, túlzott felügyelet és túlóvó, gondoskodó magatartás – a szülők sokkal jobban részt vettek a gyerekeik életében, a reggeli felkeléstől kezdve az esti lefekvésig, mint valaha.

Milyen szülők az Y generációsok a korábbi évtizedek szülőihez képest?

Tovább várnak a családalapítással

Számtalan oka van annak – köztük az anyagi kérdések, a karriert illető döntések, a lakhatás -, hogy a mostani fiatal felnőttek később vágnak bele a családalapításba, mint korábban bármelyik más generáció. A megbízhatóbb fogamzásgátló módszerek, és a tudatosabb döntések is hozzájárultak ahhoz, hogy az első szülés ideje ennyire kitolódjon. Az Amerikai Közegészségügyi Hatóság felmérése szerint 2015-ben a nők átlagosan 28 évesen szülték meg első gyermeküket, míg az 1990-es években az anyává válás átlagéletkora 25 év volt.

Szinte mindent megosztanak a közösségi médiában

A közösségi média már a mindennapjaink része, és ez alól nincsenek kivétellel a kisgyermekes fiatal felnőttek sem. Az Y generáció egyáltalán nem szégyenlős, hogy közzétegye az élete fontos eseményeit is a közösségi oldalakon: a gimnáziumi ballagástól kezdve, a diplomán és a lánykérésen át, a szülővé válásig és azután is, a legtöbben publikussá tesznek minden meghatározó pillanatot. Egy felmérés alapján az Y generációs szülők 81%-a oszt meg képeket a közösségi médiában a gyermekéről, míg az idősebb generációk esetén ez az arány csak 47%. A fiatal szülők a közösségi oldalakat használják arra is, hogy a szélesebb családdal megosszák a gyermekeikkel kapcsolatos történéseket – amit a korábbi generációk telefonon tettek meg inkább, esetleg fényképet küldtek a távolabb élő rokonoknak.

Változóban a család struktúrája

A tradicionális család képe is egyre jobban változóban van: amerikai felmérések alapján a 21. századi szülőpároknak 68%-a él házaaságban, míg az 1950-es években ez az arány 93% volt. Egyre több az egyedülálló szülő, és több nő választja azt az utat, hogy egyedül vág bele a gyerekvállalásba.

Népszerűbbek a különlegesebb nevek

Amerikai trendeket tekintve az Y generációs szülők inkább különlegesebb, egyedibb nevet választanak a gyermekeiknek, szemben az ő szüleik, nagyszüleik generációjával, akik inkább a hagyományos keresztnevek mellett tették le a voksukat. Ha belegondolunk abba, évről-évre milyen új nevek kerülnek be az MTA utónév jegyzékébe, beláthatjuk, hogy igazából nálunk is akadnak hasonló példák.

A tudatos szülők

A korábbi generációkkal ellentétben, akik maximum a szüleiktől tudtak tippeket kérni a gyereknevelést illetően, esetleg néhány szakkönyvből tájékozódhattak, addig az Y generációs szülőknek rengeteg információ áll a rendelkezésére, a különböző blogoktól, online magazinoktól kezdve, a különféle kiadványokon és könyveken át a közösségi médiáig. Ha bármiben tanácstalanok a fiatal szülők, online és valós szakértők állnak a rendelkezésükre, akiket a legkülönfélébb probláémákkal kereshetnek – és keresnek is.

Több minőségi idő a családdal

Ugyan manapság általában már mindkét szülő dolgozik, míg a korábbi évtizedekben az édesanyák a háztartást vezették, mégis több ideje jut a fiatal szülőknek a gyerekekre, a családra, mint bármelyik generációnak korábban. Amerikai felmérések szerint míg az 1960-as években az apák csupán napi 16 percet tudtak aktívan eltölteni a gyerekeikkel, addig ez mára 59 percre nőtt. Míg a közös családi étkezések nem olyan gyakoriak már, mint korábban, a szülők megtalálják a módját annak, hogy minőségi időt töltsenek a gyermekeikkel. Ez a generáció sokkal jobban a gyerekekre helyezi a csaldi fókuszt, mint a korábbi évtizedek szülői.Forrás: verywellfamily.comKapcsolódó írásaink: