Gyerek

Milyen probiotikumot szedjen a gyerek?

Számos probiotikus készítmény kapható a gyógyszertárakban, érdemes alaposan tájékozódni a vásárlás előtt. Fontos tudni, hogy prebiotikummal kombinálva hatékonyabb lehet a kezelés.
2017. Május 19.

Az embereket – kicsiket-nagyokat egyaránt – barátságos, hasznos baktériumok milliárdjai védenek a különféle kórokozóktól. Ezek a probiotikumok, amelyek minden egészséges ember bélrendszerében megtalálhatóak. A gyermekek édesanyjuktól kapják útravalóként a születésükkor, és az anyatej – pontosabban az abban található prebiotikumok – segítik a jótékony baktériumok elszaporodását és ezzel a védőflóra kialakulását.

Védelem és pótlás

Miért fontos, hogy megfelelő létszámban legyenek jelen a gyermekek szervezetében? Ha nincs elegendő segítő baktérium, könnyen kialakulhatnak krónikus vírusfertőzések, különféle allergiák, asztma, ekcéma, candidiázis, állandó kimerültség. Hogy ez ne történhessen meg, gondoskodni kell a probiotikumok és szükség esetén pótlásáról.

Antibiotikumot csak indokolt esetben szabad alkalmazni, mivel e gyógyszerek nem válogatnak, és nemcsak a kórokozókat, hanem a jótékony baktériumokat is elpusztítják. Minél tovább és gyakrabban szedi az ember az antibiotikumot, valamint minél szélesebb spektrumú az, annál nagyobb a kár és a fellépő mellékhatások valószínűsége. Ezért antibiotikumos kezelés esetén probiotikumot is szedni kell, hogy mielőbb – teljes mértékben – meggyógyulhasson a beteg.

Olvassuk el a tájékoztatót!

Azonban nem mindegy, hogy a piacon található rengeteg szer közül melyik probiotikus készítményre esik a választásunk. Ügyeljünk arra, hogy a kiszemelt termékben többféle, humán eredetű, élő baktérium legyen! Jó tudni, hogy ezek bizony kiegészítik, felerősítik egymás hatását.

Szintén hasznos, ha tartalmaz prebiotikumot, amellyel a probiotikumok táplálkoznak. Így nem csupán bejuttatjuk a szervezetbe a hasznos baktériumokat, de elősegítjük szaporodásukat, megfelelő működésüket is. Azok a készítmények, amelyekben pro- és prebiotikum is található, a szinbiotikumok, hatásuk pedig fokozott a „sima” probiotikumokhoz képest.

Amennyiben gyermekünk válogatós, és nem táplálkozik kiegyensúlyozottan, elképzelhető, hogy az egyik legismertebb és leghatékonyabb prebiotikum, az FOS – tudományos nevén frukto-oligoszacharid – nem található meg kellő mennyiségben az elfogyasztott ételeiben.

Érdemes tehát olyan készítményt választani, amely tartalmazza ezt a prebiotikumot. Mivel nem sok ilyen szer kapható a patikákban, mindenképpen ajánlatos elolvasni a dobozon lévő tájékoztatót, melyből kiderül az összetétel.

Egyensúlyban kell tartani

Az emberrel évezredek óta együtt élnek a jótékony baktériumok, melyek a vastagbélben elterjedve tartós hatást fejtenek ki egészségünk érdekében. Ahhoz, hogy az egyensúly fennmaradjon, megfelelő kell táplálkozni, kerülni kell a stresszt. Felborítják az egyensúlyt a gyomor- és bélrendszeri fertőzések és az antibiotikum kúra is.

Ha sok a stressz, nem eszik a gyerek elég olyan ételt, ami biztosíthatja az egyensúlyt, akkor akár folyamatosan is szedhető probiotikum az egyensúly fenntartása érdekében.

Ha egyébként az életmóddal, táplálkozással tudja biztosítani a megfelelő körülményeket a bélflórának, de összeszed valamilyen hányós, hasmenés kórt, akkor ideiglenes pótlásra van szüksége gyermekünknek. A legjobb étkezés után bevetetni vele az adott dózist.

Antibiotikum kúra esetén az antibiotikum és a probiotikum bevétele között legalább 3 óra teljen el. A kúra alatt és utána még 10 napig érdemes szednie probiotikumot.

Érdemes utazás előtt is szedni probiotikumot megelőzési céllal. Körülbelül egy héttel az indulás előtt kezdjük el a „prevenciós kúrát” alkalmazni a gyereknél (s az egész családnál). Így biztos, hogy mindent megtettünk az immunrendszere felvértezéséért.

Kapcsolódó cikkek:

Probiotikum: miért fontos, miben van?

Mikor kell a babának probiotikumot adni?

Probiotikumszedés a terhesség alatt

Ennyi minden hat a baba bélflórájára