Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Milyen probiotikumot szedjen a gyerek?

Szerző: Üveges Szilvia

2017. május 19.

Forrás: babaszoba.hu

Számos probiotikus készítmény kapható a gyógyszertárakban, érdemes alaposan tájékozódni a vásárlás előtt. Fontos tudni, hogy prebiotikummal kombinálva hatékonyabb lehet a kezelés.

Milyen probiotikumot szedjen a gyerek?


Az embereket - kicsiket-nagyokat egyaránt - barátságos, hasznos baktériumok milliárdjai védenek a különféle kórokozóktól. Ezek a probiotikumok, amelyek minden egészséges ember bélrendszerében megtalálhatóak. A gyermekek édesanyjuktól kapják útravalóként a születésükkor, és az anyatej - pontosabban az abban található prebiotikumok - segítik a jótékony baktériumok elszaporodását és ezzel a védőflóra kialakulását.

Védelem és pótlás

Miért fontos, hogy megfelelő létszámban legyenek jelen a gyermekek szervezetében? Ha nincs elegendő segítő baktérium, könnyen kialakulhatnak krónikus vírusfertőzések, különféle allergiák, asztma, ekcéma, candidiázis, állandó kimerültség. Hogy ez ne történhessen meg, gondoskodni kell a probiotikumok és szükség esetén pótlásáról.
Antibiotikumot csak indokolt esetben szabad alkalmazni, mivel e gyógyszerek nem válogatnak, és nemcsak a kórokozókat, hanem a jótékony baktériumokat is elpusztítják. Minél tovább és gyakrabban szedi az ember az antibiotikumot, valamint minél szélesebb spektrumú az, annál nagyobb a kár és a fellépő mellékhatások valószínűsége. Ezért antibiotikumos kezelés esetén probiotikumot is szedni kell, hogy mielőbb - teljes mértékben - meggyógyulhasson a beteg.

Olvassuk el a tájékoztatót!

Azonban nem mindegy, hogy a piacon található rengeteg szer közül melyik probiotikus készítményre esik a választásunk. Ügyeljünk arra, hogy a kiszemelt termékben többféle, humán eredetű, élő baktérium legyen! Jó tudni, hogy ezek bizony kiegészítik, felerősítik egymás hatását.
Szintén hasznos, ha tartalmaz prebiotikumot, amellyel a probiotikumok táplálkoznak. Így nem csupán bejuttatjuk a szervezetbe a hasznos baktériumokat, de elősegítjük szaporodásukat, megfelelő működésüket is. Azok a készítmények, amelyekben pro- és prebiotikum is található, a szinbiotikumok, hatásuk pedig fokozott a "sima" probiotikumokhoz képest.
Amennyiben gyermekünk válogatós, és nem táplálkozik kiegyensúlyozottan, elképzelhető, hogy az egyik legismertebb és leghatékonyabb prebiotikum, az FOS - tudományos nevén frukto-oligoszacharid - nem található meg kellő mennyiségben az elfogyasztott ételeiben.
Érdemes tehát olyan készítményt választani, amely tartalmazza ezt a prebiotikumot. Mivel nem sok ilyen szer kapható a patikákban, mindenképpen ajánlatos elolvasni a dobozon lévő tájékoztatót, melyből kiderül az összetétel.

Egyensúlyban kell tartani

Az emberrel évezredek óta együtt élnek a jótékony baktériumok, melyek a vastagbélben elterjedve tartós hatást fejtenek ki egészségünk érdekében. Ahhoz, hogy az egyensúly fennmaradjon, megfelelő kell táplálkozni, kerülni kell a stresszt. Felborítják az egyensúlyt a gyomor- és bélrendszeri fertőzések és az antibiotikum kúra is.
Ha sok a stressz, nem eszik a gyerek elég olyan ételt, ami biztosíthatja az egyensúlyt, akkor akár folyamatosan is szedhető probiotikum az egyensúly fenntartása érdekében.
Ha egyébként az életmóddal, táplálkozással tudja biztosítani a megfelelő körülményeket a bélflórának, de összeszed valamilyen hányós, hasmenés kórt, akkor ideiglenes pótlásra van szüksége gyermekünknek. A legjobb étkezés után bevetetni vele az adott dózist.
Antibiotikum kúra esetén az antibiotikum és a probiotikum bevétele között legalább 3 óra teljen el. A kúra alatt és utána még 10 napig érdemes szednie probiotikumot.
Érdemes utazás előtt is szedni probiotikumot megelőzési céllal. Körülbelül egy héttel az indulás előtt kezdjük el a "prevenciós kúrát" alkalmazni a gyereknél (s az egész családnál). Így biztos, hogy mindent megtettünk az immunrendszere felvértezéséért.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék