Gyerek

Milyen karácsonyfát válasszunk?

Kis karácsonyfa körképünkben megmutatjuk, mit érdemes tudni az egyes fatípusokról, és mi alapján célszerű kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb karácsonyfát.
2019. December 14.
Milyen karácsonyfát válasszunk? Fotó: iStock

A karácsonyfa hagyományosan az eredeti, hamisítatlan élő fenyőfát jelenti, ami többnyire vágott faként kerül be az ünnepnapon otthonainkban. Karácsonykor azonban számtalan alternatív lehetőség közül választhatunk, legyen szó akár egy dekoratív műfenyőről, kölcsönözhető cserepes fenyőfáról vagy kiültetésre váró földlabdás fácskáról.

Minden, amit a vágott fenyőfáról tudni érdemes

Vágott fenyőből szinte bármekkora méretűt beszerezhetünk, a több méteres daraboktól az egészen kicsi fácskáig. Mielőtt azonban beleugornánk a vásárlásba, találjuk ki, hová is szeretnénk elhelyezni a fát, mekkora hely áll rendelkezésünkre. Érdemes olyan helyet találnunk, ahol a hőforrástól messze lehet a fa, így nem kell attól tartanunk, hogy hamar elhullajtja leveleit. Legyünk tisztában azzal is, hogy milyen széles és mekkora magasságú fa fér el a kiszemelt helyen.

A magyar piacon jellemzően 7-8 féle fenyőfa fordul elő, ezek között rövid-és hosszú tűlevelű fákat is találhatunk. Nézzük most át a legközkedveltebb fajtákat, és azt, mit érdemes tudni róluk:

Közönséges luc

  • az egyik legnépszerűbb karácsonyfa alapanyag
  • igazi, intenzív fenyőillat lengi körbe
  • olcsó
  • hátránya, hogy száraz levegőjű lakásban könnyen potyognak tűlevelei

Ezüstfenyő

  • levelei gyönyörű ezüstös-kékeszöld színűek
  • drágább fenyőfa alapanyag
  • a lucfenyőnél tartósabb
  • hátránya, hogy nagyon szúrós (nehezebb díszíteni, kisgyermekes családban nem ideális)

Nordmann jegenyefenyő

  • az egyik legdivatosabb karácsonyfa
  • fényes, puha tűlevele van (kisállatok, gyermekek mellé ideális)
  • drágább karácsonyfa alapanyag
  • jó lombtartóképességű fa
  • jellegtelen illata van

Erdei fenyő

  • népszerű fafajta
  • olcsó és tartós
  • nehéz szabályos, szép formájú fát találni köztük
  • a csöpögő gyanta kellemetlen lehet

A vágott fenyők 99 százaléka mezőgazdasági termesztésből származik, vagyis kifejezetten arra termesztik őket, hogy karácsonyfaként tündökölhessenek otthonunkban. A kivágott fákat természetesen évente pótolják, bár az valóban igaz, hogy kb. 10 év kell ahhoz, hogy egy fa karácsonyfává válhasson. Ez alatt a 10 év alatt azonban az élő fenyő rengeteg hasznos munkát végez: oxigént termel, állatok élőhelyéül szolgál és megakadályozza a talajerróziót. Az ünnepek múltával pedig ezek a fák megújuló erőforrások: nemcsak fűtőanyag, de akár komposzt vagy mulcs is lehet belőlük.

Mire figyeljünk a vágott fenyő vásárláskor?

  1. Keressük a fenntarthatóan termesztett, hazai fenyőfákat! A nálunk forgalomba kerülő fák Vas, Zala és Somogy megyében nevelkedtek.
  2. Ne vásároljunk előre becsomagolt-hálózott fát, mert gyanús, hogy csúnyácska, alacsony minőségű darabot fogunk kifogni!
  3. Győződjünk meg a fa frissességéről: ehhez ütögessük egy kicsit a tönkjét a földhöz. Ha hulló tűleveleket látunk, akkor válasszunk másik fát. A friss vágású fa tűlevelét, ha behajlítjuk, akkor gyorsan kirúgja magát. Ha azonban görbe marad, akkor jobb, ha másik fát választunk.
  4. A megvásárolt fát ne vigyük rögtön a lakásba, csak akkor, ha már díszíteni akarjuk. Addig tároljuk hűvös helyen (garázs, erkély, előszoba)!

    + 1 Tipp: Akár online is vásárolhatunk vágott fát, sőt arra is van lehetőség, hogy fénykép alapján előzetesen kiválasszuk a család fáját. Így csak azokat a fákat vágják ki, amelyikre vevő jelentkezik!

Dézsás, földlabdás fenyőfa

Ha ódzkodunk a vágott fától, akkor földlabdás, illetve dézsás fát is választhatunk az ünnepre. Ezt később ki lehet ültetni, de arra azért készüljünk fel, hogy ez sajnos nem mindig lesz sikeres. A hirtelen hőmérséklet- és páratartalom-változás ugyanis igencsak megviseli a fenyőket.

Mire figyeljünk, ha ilyet vásárolunk?

  1. Ha zsákos-földlabdás fát vásárolunk, akkor mindenképp tegyük cserépbe, és a zsák száját nyissuk ki. A hézagos részeket töltsük ki (pl. fenyőkéreggel)
  2. Itt is fokozatosan szoktassuk hozzá a fát a benti hőmérséklethez. Először tartsuk átmeneti, hidegebb helyen, majd pár nap után bevihetjük a lakásba.
  3. Ha nem tudjuk megoldani a kiültetést, akkor kölcsönözhetünk is cserepes fát. Ezt az ünnepek után vissza lehet vinni, majd a fenyő árának egy részét le lehet vásárolni.

    +1 Tipp: Bár nálunk még gyerekcipőben jár a díszített fenyőfa bérlése, de ilyen szolgáltatást is igénybe vehetünk akár. Ilyenkor egy földlabdás fát bérelhetünk, amit a helyszínen feldíszítenek. Sőt a szállítást is megoldják helyettünk.

Minden, amit a műfenyőről tudni érdemes

Sokan az egyik legkörnyezetbarátabb opciónak tartják a műfenyőt. Az igazság azonban az, hogy kb. 15-20 év használattal válnak csak környezetbaráttá a műfenyők. Ehhez azonban egyértelműen prémium minőségű fát kell választanunk, ami bírja az igénybevételt.

Hátrányukként kell megemlíteni, hogy ezeknek a fáknak a többsége távoli országokból érkezik hozzánk (pl. Kína), és előállításuk is nagyon energiaigényes, így nagy környezeti terhelést jelentenek. Ráadásul az újrahasznosításuk is óriási probléma.

A műfenyő kétségtelen előnye viszont, hogy nem hullajtja a leveleit, így nem kell állandóan porszívózni körülötte. És attól sem kell tartanunk, hogy a szőnyegbe fúródott tűlevelek a kisgyermekek kezébe vagy lábába fúródnak. A műfenyő másik nagy előnye, hogy nem kell évente a fa vásárlásával foglalkozni.

Műfenyőkből ma már óriási kínálatból válogathatunk. Az olcsóbb 2D-s fák mellett, dekoratívabb, élethűbb 3D-s fát is választhatunk, de a legszebb, legvalósághűbb fákat a kevert típusú műfenyők csoportja alkotja.

A hagyományos zöld színű fák mellett színes, dekor műfenyőket is hazavihetünk, és ha hiányozna a megszokott fenyőillat, akkor illatgyertyákkal, füstölőkkel megidézhetjük mi magunk is.

  1. Ahhoz azonban, hogy valódi ökokarácsonyunk legyen, és hosszú évekig használhassuk ugyanazt a fát, érdemes pár szempontot figyelembe venni:
  2. Év közben tároljuk a fát száraz, hűvös helyen! Érdemes egy vízálló, védőzsákba is behúznunk.
  3. Igyekezzünk PVC-mentes fát választani. A polietilén újrahasznosíthatóbb és tartósabb, és az abból készült fák egyre népszerűbbek.
  4. Válasszunk Európában gyártott műfenyőt!
  5. Ha mégsem szeretnénk évtizedekig ugyanazt a fát díszíteni, ne dobjuk ki! Ajándékozzuk el rászorulóknak, adjuk adományboltba vagy ajánljuk fel a közelünkben lévő valamelyik egészségügyi-szociális intézménynek.

Kapcsolódó cikkek: