Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mikor kell aggódni a gyerek hasfájása miatt?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. május 14.

Forrás: babaszoba.hu

Bárki, aki valaha töltött együtt hosszabb időt gyerekekkel, elmondhatja, hogy gyakran hajlamosak a hasfájásra. Ezt okozhatja egy kicsivel több édesség, hogy a gyerek figyelmet szeretne, vagy valamilyen komolyabb dolog.

Mikor kell aggódnod gyermeked hasfájása miatt? (Fotó: Getty Images)
A legrosszabb, hogy nehéz eldönteni, mikor kell valóban aggódni a hasfájás miatt. Honnan tudhatod, hogy komolyabb a baj, vagy ez egy olyan fájdalom, ami magától is elmúlik?
A gyerekek nem tudják mindig jól kommunikálni, hogy érzik magukat a fájdalmuk miatt, így a szülőnek fontos alaposan figyelnie a jelekre, hogy tudd, mikor kell tárcsáznod a gyermekorvost. Az is előfordul, hogy a stressz miatt gyakori a gyomorfájdalom, ilyen esetben nem indokolt, hogy orvoshoz forduljatok. Mitchell Katz, gyermek gasztroenterológus elmondta a Rompernek, hogy a szomorúság, stressz, szorongás következménye is lehet a hasi, gyomortáji fájdalom. - Ez gyakoribb az iskolás korú gyermekeknél, 5 éves kor alatt szokatlan, hogy a stressz miatt ilyen panaszokat tapasztalnak a gyerekek - mondta el.
Az alábbi tüneteket érdemes figyelni, és ha ezeket nem tapasztalod, akkor lehetséges, hogy a fájdalom inkább érzelmi, mint fizikai. Dr. Katz szerint ha tapasztalod ezeket a tüneteket a gyermekeden, akkor meg kell ítélned azt is, mennyire erős a fájdalom, illetve hogy szükséges-e gyógyszer a gyermeknek. - Ha erős fájdalom jelentkezik, mindig jobb, ha felhívod az orvosotokat, és beszélsz vele is a dologról - javasolta a szakember.
A következők segítenek eldönteni, kell-e aggódni a hasfájás miatt.

Jobban panaszkodik a hasfájásról, mint máskor

Ha a gyermeked jobban panaszkodik a hasfájásról, mint azt általában szokta, ha ezt tapasztalja, akkor valószínű, hogy ez a fájdalom súlyosabb, mint máskor. Próbáld meg, hogy kedvenc meséje, játéka elvonja-e a hasfájásról, de ha nem tereli el, akkor valószínűleg tényleg nagyon zavarja őt a fájdalom.  Dr. Leann Poston, az Invigor Medical orvosa szerint, ha a gyermeket nem lehet elterelni, valószínűleg komoly a fájdalom, és ekkor érdemes beszélni a kezelőorvossal. - Érdemes figyelembe venni a gyermek életkorát is, mert a fiatalabb gyerekek nem mindig tudják kifejezni, mennyire erős és pontosan honnan ered a fájdalom, így velük lehet, hogy előbb orvoshoz kell fordulni - hívta fel rá a figyelmet a szakember.

A fájdalom a has jobb alsó oldalából ered

Fontos megtudni, honnan ered a gyermek hasi fájdalma, mert bizonyos területeken ez komolyabb probléma jele lehet. Dr. Sylwia Owusu-Ansah, gyermekgyógyász, a Pittsburgh-i Gyermekkórház orvos igazgatója azt mondta a Rompernek, hogy ha a fájdalom a has jobb alsó negyedéből ered, különösen, ha érzékeny a tapintása, az intő jel lehet. - Ez lehet akár vakbélgyulladás, a lányoknál pedig akár petefészek-torzió, mely során megcsavarodik a petefészek, így elzárva a vérellátását - magyarázta.

A hátba, illetve az ágyékba is kisugárzik a fájdalom

A has jobb alsó negyede nem az egyetlen pont, amire figyelni kell. Owusu-Ansah szerint ha a fájdalom a hát, illetve az ágyék felé is kiterjed, akkor a test egyéb szerveinél, például a vesékben, a húgyhólyagban, a húgyúti rendszerben is lehet valamilyen probléma, fájdalom. De fertőzésre, sőt akár vesekőre is figyelmeztethet ez a fájdalom. - Ha a gyermek arra panaszkodik, hogy fájdalmas a vizelet ürítése is, az húgyúti fertőzést jelezhet - mondta a szakember. Ha a fiúknál jár együtt a hasfájás ágyékfájdalommal, a herék területén is meg kell nézni, nincs-e duzzanat, elszíneződés, illetve megkérdezni, ott nem érez-e fájdalmat.

Sok hányással jár együtt a hasfájás

Egyes gyerekeknél sokkal jellemzőbb, hogy hányás jelentkezik, de a sok hányás, amikor ismételten, újra és újra jelentkezik a panasz, mindenképpen figyelmeztető jel lehet - különösen akkor, ha sem a folyadék, sem a szilárd táplálék nem marad bent. - Gyerekkorban ez hamar kiszáradáshoz vezethet, ezért érdemes ellenőrizni azt is, mennyi vizeletet ürített a gyermek aznap, mert ha ez jelentősen lecsökken, az a kiszáradás korai jele lehet - magyarázta Owusu-Ansah.

Láz is jelentkezik a hasfájás mellett

A láz a szervezet reakciója a fertőzésekre, illetve a fájdalomra. Természetesen lehet ártalmatlan is, de ez még nem jelenti azt, hogy figyelmen kívül szabad hagyni, különösen ha súlyos hasi fájdalommal jár együtt. - Ilyenkor meg kell vizsgálni a gyermeket, hogy nem valamilyen hasi fertőzés, illetve valamilyen vese- vagy húgyúti fertőzés jelentkezett-e nála - mondta Owusu-Ansah. A has felső részének fájdalma, a láz és a köhögés az alsó tüdőlebeny gyulladását is jelezhetik, ezért is fontos a lázas hasi fájdalom esetén mindig orvosnak is látnia a gyermeket. Owusu-Ansah szerint ha a láz, gyomorfájdalom mellett fokozott álmosság, véres széklet is a tünet, akkor is orvoshoz kell fordulni, mert ez lehet alacsony vérnyomás, fertőzés, vagy akár vérvesztés jele is.

Puffadás és erős hasfájás

Az erős hasfájás, amelyet komolyabb puffadás is kísér, jelezhet székrekedést - erre különösen oda kell figyelni azoknál a gyerekeknél, akik még nem tudják verbalizálni a fájdalmukat. - A székrekedés lehet akár súlyos is, amely orvosi segítséget igényel - hívta fel rá a figyelmet Owusu-Ansah. A szakember szerint a széklet változásait is nyomon kell követni, a súlyosabb székrekedés jele lehet a nagyon kemény széklet, ha kisebb kavics-szerű a széklet, illetve a véres széklet, amelyet akár aranyér is okozhat.

Furcsa színű hányással jelentkezik a hasfájás

Nem csak a hányás gyakorisága lehet intő jel, de a színe is. - A zöldes hányás jelezhet elakadást a bélben, ezért ezt soha nem szabad figyelmen kívül hagyni, ez bizony sürgősségi helyzet - mondta Owusu-Ansah. A véres hányás szintén komoly baj jele lehet, ezért fontos ilyen esetben konzultálni az orvossal.

Véres széklet és hasfájás

A gyerek székletét is ellenőrizni kell, ha hasfájásra panaszkodik. Poston szerint a vér a székletben lehet súlyos és kevésbé komoly dolog is. Ha székrekedés miatt véres a széklet, akkor a vér mennyisége valószínűleg kevés, de ha több, mint egy kis vércsepp, csík a papíron, illetve ha elkeveredik a széklettel, aminek a színe, állaga lehet kátrányszerű, akkor az súlyosabb fertőzés, gyulladás jele is lehet. Ebben az esetben is feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

Van, hogy allergiát jelez

Meglepő lehet, de a hasfájás bizony allergiát is jelezhet, melyet megint csak nem szabad figyelmen kívül hagyni. Figyeld meg, észlelsz-e egyéb allergiára utaló tüneteket a gyermekednél, mint a csalánkiütés, a szédülés, émelygés, légzési nehézségek, hányás, ájulás. - Ezek súlyos allergiás reakciót, anafilaxiás sokkot jelezhetnek, és ilyenkor azonnal mentőt kell hívni - figyelmeztet Owusu-Ansah. Ha pedig ismert allergiája van a gyermeknek, és erre van injekciója, azt azonnal be kell neki adni.

Ha nagyon fiatal a baba

Amikor a csecsemő még nagyon pici, nehéz eldönteni, mikor fáj a hasa, és azt is, ez mennyire komoly. Poston szerint a 3 hónaposnál fiatalabb babáknál a hányás és a hasmenés is olyan tünet, amellyel orvoshoz kell fordulni, és a lázat is komolyan kell venni.

Visszatérő hasfájás

Észrevetted, hogy a gyermek gyakran panaszkodik ugyanolyan hasfájásra? Ha ugyanazok a tünetek ismétlődnek, az még akkor is figyelmeztető jel, hogy valami nincs rendben, ha a tünetek enyhék. Orvosi kivizsgálás szükséges akkor is, ha a hasfájás hosszabb ideig elhúzódik, különösen, ha egy hétig, vagy annál tovább. - A visszatérő hasmenés, székrekedés jelezhet gyulladásos bélbetegséget, ételintoleranciát, refluxot, húgyúti fertőzést, de számtalan egyéb problémát is. Ha a gyerek sápadt, lázas, fáradt, fogyott, nincs étvágya, akkor is érdemes felkeresni az orvost - javasolta a szakember. A minél pontosabb diagnózis érdekében érdemes naplózni a tünetek jelentkezésének idejét, hogy mikor volt széklet, miket evett a gyermek, illetve hogy mennyi stressz éri.

Légzési problémák és hasfájás

A tüdőgyulladás a légzési nehézségek mellett járhat együtt gyomortáji fájdalommal is, különösen, ha a gyermek nagyon fiatal. - Ha nehézlégzés, köhögés, láz, esetleg hányás is jelentkezik, mindenképpen orvoshoz kell fordulni - mondta Poston.

(VIA)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék