Gyerek

Mihez kezdjünk otthon a gyerekekkel?

Most, hogy gyermekeikkel már nemcsak a hétvégéket, de a hétköznapokat is összezárva töltik, sok szülő ötletel azon, hogyan teheti hasznossá a négy fal között eltöltött időt.
2020. Május 22.

Általában ez a kérdés csak iskolai szünidők, nyaralások és síszünetek alkalmával, valamint akkor merül fel, ha a gyermek megbetegszik, és nem járhat be órákra.  Most, hogy az iskolák szünetelnek, a téma újfent előtérbe kerül.

Az alábbiakban 10 olyan tevékenységet ajánlunk önnek, melyekkel hasznosan és kreatívan kötheti le unatkozó csemetéit. 

1.Sütés-főzés gyerekekkel 

 

A kuktáskodás mindig nagyszerű és szórakoztató élmény a gyermekek számára, emellett segít abban, hogy értékes tudásra tegyenek szert, például hogyan kövessék egy recept vagy a szülők utasításait a főzés során, vagy hogyan bánjanak óvatosan a különféle eszközökkel. Mindeközben persze megismerkedhetnek a kulináris kulisszatitkokkal, és kézügyességük is fejlődik. A kezdőknek mindig egy egyszerű főétel- vagy desszertreceptet válasszunk, olyat, amit a gyerekek is szívesen fogyasztanak. Közösen végezzük a feladatokat már az első perctől fogva, és hagyjuk, hogy a gyerekek ráébredjenek: az étel nem is olyan könnyen kerül az asztalra, hanem időt és fáradtságot nem kímélő munka árán. Engedjük, hogy az apró kezek bepiszkolódjanak, és ne akadályozzuk őket a kreativitásban, természetesen az épségüket nem veszélyeztető keretek közt. A muffin- vagy tortadíszítés a legizgalmasabb részei a sütésnek; ebből semmiképp ne maradjanak ki! Amennyiben magunk sem vagyunk nagy konyhaművészek, készítsünk a kicsikkel színes szendvicseket és különböző büfé-jellegű falatkákat. 

2. Társasjátékozás 

 

Az Internet világában különösképp érdemes valami más jellegű szórakozás után nézni, példának okáért ott vannak a jó öreg, bevált társasjátékok. Amennyiben megőriztünk egyet-kettőt a mi időnkből, akkor hajrá, itt az ideje megmutatni gyermekeinknek, mivel múlattuk az időt, amikor az online játékok még nem voltak ilyen általánosan elterjedtek. Természetesen a mai társasok közt is akadnak lenyűgözőek, azonban mindig bölcsen válasszunk, a gyerekek életkorának vagy érdeklődésének megfelelően. A nagyobbak például előszeretettel veszik kézbe a Scrabble-t, a Monopoly-t vagy a stratégiai társasjátékokat. A kisebbek számára elsősorban az olyan ügyességi játékok elsajátítása javasolt, mint például a Jenga, amely segít a kézügyesség fejlesztésében. A nagyobbaknál szóba jöhetnek az RPG játékok is, melyekhez rendkívüli képzelőerő és kitartás szükséges, miközben egy számítógéppel vannak versenyben. 

3.”Készítsd magad” játékok gyerekekkel 

Az Interneten számos olyan oktatóanyagot találunk, melyek lépésről-lépésre bemutatják, hogyan készíthetünk valami merőben újat egy már létező használati tárgyból. Olyan időket élünk, amikor az információk áradata korlátlan és elképesztő mennyiségben áll a rendelkezésünkre. Csak a felhasználásuk megfelelő módját kell ügyesen megtalálnunk. Készíthetünk közösen játékokat, például egy babaházat kartondobozból, a hozzávaló bútorokat egyéb dobozokból, a ruhákat pedig régóta fel nem használt textíliákból. Készítsük elő a kivitelezéshez szükséges eszközöket, szerszámokat, és csemeténknek is állítsunk össze egy kis készletet, persze csak az általa biztonsággal használható eszközökből! 

 

Készíthetünk dísztárgyat is, mellyel például gyermekünk szobáját dekoráljuk majd.  Lehet az valami teljesen új, de át is alakíthatunk bármit, amiből lehet például egy érdekes lámpa ##8211## és nem is kerül sokba. A hangszerkészítés szintén nagyszerű ötlet, mellyel később akár egy otthoni koncertet is megrendezhetünk, és írhatunk hozzá egy dalt. Végül, de nem utolsósorban készíthetünk ajándéktárgyat is egy szerettünk közelgő születésnapjára. 

4. A megfelelő fogmosás elsajátítása 

Itt a remek alkalom arra, hogy gyermekünk elsajátítsa a megfelelő higiéniai szokásokat, például a száj- és fogápolást. Közös időt nemcsak játszással, de hasznos és fontos szokások kialakításával is tölthetünk, melyek egy életen át végigkísérik majd a most még növekedésben lévő gyermekünk mindennapjait. A megfelelő fogmosási rutin mókás és szórakoztató élmény lehet a kicsik számára. Hogyan? Az Oral-B Disney Timer alkalmazás segítségével, amely többek között virtuális jutalomban részesíti a helyesen elvégzett fogmosást. Mindehhez csupán egy okostelefon kijelzőjére van szükség, amely a jól végzett fogmosáskor felfed egy addig elrejtett képet. Felügyeljük magunk is a fogmosást, és javítsuk ki a kicsiket, ha valamit nem jól csinálnak! Az alkalmazás az Oral-B Kids elektromos fogkefékkel kompatibilis. Ne feledjük: ez a tevékenység nem csupán a szórakozásról szól, de a megfelelő fogmosás összes csínját-bínját megtanítja a gyerekeknek. 

 

5. Csoportos torna vagy tánc 

Az egészségünkről való gondoskodás egyik lényeges eleme a mozgás. Fontos hogy ne feledkezzünk meg róla, különösen a kötelező otthon maradás időszakában. Tánccal és tornagyakorlatokkal hasznos testmozgást végezhetnek a kicsik, melyet többnyire ráadásul élvezettel tesznek. Már egész pici koruktól kezdve hangsúlyoznunk kell számukra az aktív és egészséges életmód fontosságát, és hogy ezt ne valamiféle bosszantó kötelességnek éljék meg. A fiatalabb korosztály számára a tánc mindig izgalmas mozgás, amely nem kell, hogy komplikált mozdulatokból álljon, hanem egy a testüket átmozgató társas élmény legyen. És azon túl, hogy jobb lesz a kedvük, mire is jó még? Endorfint szabadít fel, jó közérzetet teremt és könnyebben elalszanak majd este, melyért a szülők hálásak lesznek. 

 

6.Festés, színezés, gyurmázás 

Próbáljunk meg kicsit másképp gondolkozni! Ne higgyük azt, hogy ha valamiben nem jeleskedünk, akkor attól távol is kell tartanunk magunkat. Épp ellenkezőleg! Fejlesszük minél több képességünket és tegyük magunkat próbára nem csupán tánc, torna, szépségápolás vagy főzés terén! Vessük bele magunkat a művészettel kapcsolatos tevékenységekbe, és fejlődjünk az absztrakt gondolkodás, a képzelőerő és a kézügyesség terén is, miközben a művészettel való passzív kapcsolatunk pozitívan hat az ízlésvilágunkra és kiszélesíti látókörünket. Ha van otthon értékes műalkotásokat tartalmazó vagy festészetről szóló könyvünk, lapozzuk fel közösen a gyerekekkel! Mókás elfoglaltság, mikor megpróbálunk egy-egy híres alkotást lemásolni, reprodukálni. Még ha nem is sikerül úgy, ahogyan elképzeltük, legalább szórakoztató perceket tölthetünk el vele. Aki nem érez magában kellő indíttatást ahhoz, hogy ebbe belevágjon, annak a különböző színező játékokat ajánljuk. Kezdők számára készült, vagy a nagyméretű, profiknak szánt kifestők és stresszoldó színezőkönyvek széles választékát kínálják az üzletek, akár életkorra szabottan. Rajzolásnál segítsünk a gyerekeknek megadni a témát, de egy adott stílus vagy téma köré is rendezhetünk versenyt: ki tudja a legszebb, legötletesebb műalkotásokat produkálni? A lelkesebbeknek a színes, vagy a só-liszt gyurmázást is előszeretettel ajánljuk. 

 

7.Kvízjáték, nyereménnyel egybekötve 

 

Ez a játék tökéletes az iskolai tananyag kötetlen felelevenítésére. Eljátszhatunk egy általános műveltségi kvízt a televíziós vetélkedőkhöz hasonlóan pódiummal és a család többi tagjának a bevonásával. Az iskolai tananyaghoz fűződő kérdések mellé válogassunk a gyerekeket érdeklő popzenei, mese, vagy akcióhős témakörökből is. A pontozás tematikáját szintén elleshetjük népszerű televíziós kvízműsorokból. Készüljünk nyereményekkel is, melyek nem csupán tárgyi ajándékok lehetnek , hanem egy-egy kiváltság formájában is kioszthatjuk őket: például a nyertes 3 napig mentesül a takarítás alól. 

 Mihez kezdjünk otthon a gyerekekkel?

8.Kitalálós 

 

Egy tökéletes játék a szólások, közmondások jelentésének megismerésére és a nyelvi készségek fejlesztésére, miközben a rajzolástechnikai és előadói készségük is  csiszolódik. Ez az egész család számára szórakoztató perceket ígér. Kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy közelebbről vagy egy másik oldalról is megismerjük egymást. Mindössze egy táblára vagy egy nagyméretű papírra lesz szükség a rajzoláshoz, és persze egy kis pozitív hozzáállásra… 

 

9.Közös kézműveskedés 

Íme, egy kiváló program arra, hogy minőségi időt tölthessünk gyermekeinkkel, kislányokkal és kisfiúkkal egyaránt. A hármas pontban említettünk egy bizonyos szerszámkészlet összeállítását. Nos, ezt a szerszámkészletet most használatba is vehetjük! Hogy mit csinálhatunk vele? Alkatrészekre szedhetünk egy eltört tárgyat, játékot vagy eszközt. Gyakran azt tapasztaljuk, hogy a meghibásodás hátterében valami triviális dolog áll, és a tárgy még könnyen megmenthető. Ügyeljünk azonban a kicsik biztonságára és minden esetben tartsuk szem előtt testi épségüket! A hibásodott eszközök megjavítása erősíti a gyerekekben a felelősségérzetet, illetve türelemre, előre tervezésre és a kivitelezés átgondolására tanítja meg őket. 

 

10. Moziklub 

 

A mese- vagy ifjúsági filmek közös megtekintése szintén kellemes időtöltésnek bizonyul. A passzív filmnézést azonban egészítsük ki beszélgetésekkel, vitassuk meg a filmet és magyarázzuk el gyermekünknek azokat a részeket, melyeket esetleg nem ért. Beszéljük át a főhős döntéseit, elmélkedjünk a különböző opciókon, erkölcsi kérdéseken és a filmet érintő egyéb kérdéseken. Az ilyen jellegű otthoni moziklub megtanít a saját érzelmeink kifejezésére, a véleményformálásra, valamint kitárja a képzelőerőt, fejleszti a műveltséget és a beszédkészséget.