Gyerek

Miért üti a saját fejét a gyerek?

Meglepően gyakori, hogy a kicsik a fejüket tárgyakba verik. Ijesztő látvány, de mi lehet az oka? Kell miatta aggódni?
2016. Június 09.

Ijesztő, ám nem is annyira ritka látvány az, hogy a pici a saját fejét szándékosan beleüti valamibe. A csecsemőknek akár a 20 százaléka is csinálhatja ezt, egyes kutatások szerint pedig a fiúk háromszor nagyobb valószínűséggel veszik fel ezt a rossz szokást, mint a lányok. A babáknál általában 1 éves koruk körül jelenik meg ez a viselkedés, és a 18-24. hónapra csúcsosodik ki. Gyerekfüggő, hogy ez kinél meddig tart, van, akinél néhány hónapig, de lehet olyan is, hogy valakinél évekig elhúzódik, bár a legtöbb gyerek 3 éves korára kinövi.

De miért is csinálják?

Bármilyen furcsán is hangzik, vannak gyerekek, akinek ez a cselekvés pihentető, megnyugtató. A ritmikus mozgás például segíthet az elalvásban a piciknek. Fejlődési szakértők szerint ugyanis ez nekik olyan, mintha egy széken ringatóznának, így a baba tulajdonképpen megnyugtatja saját magát.Azt se gondolnánk, hogy fájdalomcsillapító szándék is lehet abban, hogy a gyerek például az ágyrácsba ütögeti a fejét, pedig ez is egy magyarázat erre a tevékenységre. Fülgyulladásnál például ez könnyen előfordulhat, így legalább máshol érzi a fájdalmat és eltereli a figyelmét az eredeti problémáról (ha belegondolunk, ehhez hasonlót a felnőttek is csinálnak).A csalódottság már sokkal könnyebben emészthetőbb magyarázat: az erős érzelmet, a dührohamot így vezeti le e kicsi. Mivel még nem tudja, hogyan fejezze ki az érzéseit, érzelmeit a megfelelő szavakkal, ezért ezt fizikai tevékenységgel teszi meg. És itt vissza is kanyarodunk a megnyugtatáshoz, hiszen ha például stresszes, ettől a gyerek le tud higgadni.Persze az is előfordulhat, hogy pusztán figyelemfelkeltésből üti a fejét valamihez a baba. Ami, valljuk be, működik is, hiszen a szülő ilyenkor valószínűleg minden mást eldob és ugrani fog a gyermekéhez.

Sajnos fejlődési rendellenességre is utalhat ez a látszólag önpusztító folyamat, például autizmussal, vagy egyéb, viselkedési zavarokkal hozható összefüggésbe. Ritkán, de előfordulhat tehát, hogy komolyabb probléma van mindennek a hátterében.

Mit tehetek érte?

Adjuk meg neki azt az odafigyelést és törődést, amit igényel, de semmiképp se olyankor, amikor éppen beleveri a fejét valamibe. És ha ezt csinálja, ne szidd le, ne büntesd meg, mert az elutasítás, a szankció csak ronthat a helyzeten.

Aggódom!

Ha kiságyban, rácsokkal alszik a gyerek, érdemes havonta ellenőrizni a csavarokat, nem lazultak-e ki. Tegyünk puha szövetet a rácsokhoz, vagy a kiságy és a fal közé (esetleg a padlóra is), hogy ne annyira kemény felületbe ütközzön a kicsi feje.Attól pedig nem kell félni, hogy komolyabb baja lesz a gyereknek. A kicsik ugyanis tudják szabályozni az ütés mértékét, nem fogják akkora erővel beleverni a falba a fejüket, hogy megsérüljenek, bajuk essen. Már az egészen kicsik is tisztában vannak a fájdalomküszöbükkel, amit azért ők sem akarnak átlépni.Ezek is érdekelhetnek: