Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért olyan nagy a gyerek mandulája?

Szerző: Babaszoba.hu

2017. szeptember 14. | Frissítve: 2021. május 12.

Forrás: babaszoba.hu

Meglepődve tapasztalja sok szülő, hogy a gyerek mandulája extrém nagyra duzzad, ám gyulladásnak semmi jele. Ám más fura tünetek jelentkeznek. Mi okozza a mandulák megnagyobbodását?

Akkorára is nőhet a mandula, hogy gátolja az orrlégzést


A garatűr hátsó falán, a szájpadlás fölött található garatmandulák (adenoidok) gyermekeknél az immunvédekezés kialakításához szükséges aktív antitestképződés jeleként megnagyobbodhatnak, ezt nevezzük adenoid hyperplasiának. (Az antitestek a szervezet által termelt immunglobulin fehérjék, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a vírusoktól, baktériumoktól, és a mérgektől. Az immunglobulin fehérjéknek 5 típusa van: IgM, IgG, IgE, IgA és IgD.)
Nagyságuk nem árulkodik kóros elváltozásról. Olyan nagyra is nőhetnek, hogy akadályozzák az orrlégzést, és a gyermek csak nyitott szájjal lélegzik, orrhangon beszél, és álmában erősen horkol. Ha a garatmandulák a középfül és az orrüreg közötti szellőzőcsatornát (Eustach-kürt) eltorlaszolják, krónikus fülkürthurut alakul ki a középfülben felgyülemlő folyadék miatt. Ennek tünete, hogy a gyermeknek fáj a füle és rosszul hall.
A cikk Dr. med. Helmut Keudel-Dr. med. Barbara Capelle Gyermekbetegségek című könyve alapján készült.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Bethesda: több, mint gyermekkórház (X)

Minden szülő álma egy olyan gyógyító intézmény, ahogy minden a gyerekekről, a családról szól, ahol magas szakmai színvonalon, közösségben gyógyítanak. Ez a Bethesda.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék