Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért nem kaphatnak COVID elleni oltást a gyerekek?

Szerző: Babaszoba.hu

2021. február 2.

Forrás: babaszoba.hu

Ha a felnőtteknek biztonságos és hatékony, akkor a gyerekek miért nem kaphatnak egyelőre a koronavírus elleni védőoltásból?

Miért nem kaphatnak COVID elleni oltást a gyerekek? (fotó: Getty Images)
Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (Food and Drug Administration, FDA) két COVID-19 vakcina alkalmazását engedélyezte az Egyesült Államokban. A Pfizer / BioNTech vakcinát 16 éven felülieknek, a Moderna vakcinát pedig 18 éven felülieknek engedélyezték. Míg mindkét vakcina biztonságos és hatékony a felnőttek esetében, addig a gyermekeket még nem lehet oltani koronavírus ellen.
A medicalxpress.com Dr. Nipunie Rajapakse, a Mayo Klinika orvosát hívta segítségül a kérdés megválaszolásához: miért nem engedélyezték a gyerekek beoltását?
A szakértő a lapnak elmondta, hogy az ok egyszerű: még nincs elegendő klinikai vizsgálat a gyermekek körében az oltással kapcsolatban, tehát addig nem engedélyezhetik, hogy gyerekeket is beoltsanak a koronavírus elleni vakcinával, amíg be nem bizonyosodik annak biztonsága és hatékonysága a gyerekek körében.
A legtöbb vakcinát általában egészséges felnőtt populációkban tesztelik kezdetben. Ezt követően kezdik vizsgálni a veszélyeztetettebb csoportokat, például a gyermekeket vagy a terhes nőket. Nyilvánvalóan ebben a helyzetben, amikor pandémia van, meglehetősen gyorsan bevontak más csoportokat a kísérletekbe, hogy minél több emberhez eljuttathasson az oltás és minél hamarabb megszűnjön a járvány.
A szakértő azt is elmondta, hogy nincs okunk azt feltételezni, hogy a gyerekeknél ne lenne hatékony és biztonságos a koronavírus elleni vakcina, de a gyerekek nem kis felnőttek, ezért őket külön vizsgálni kell. Minden bizonnyal ez elkövetkező hónapokban megismerjük a kísérletek eredményeit. Valószínűsíthető, hogy először a 12 évesnél idősebbek körében fogják jóváhagyni az oltások használatát.
A szakértő a nyájimmunitás elérése, illetve a járvány lassítása érdekében fontosnak tartaná, ha minél több felnőtt beoltatná magát, különösen annak fényében, hogy a gyerekek még nem olthatók.
Arra a kérdésre, hogy mit tehetnek a fiatalok, gyerekek annak érdekében, hogy ne fertőződjenek meg Dr. Rajapakse elmondta, hogy a védekezés fontos eleme továbbra is az, hogyha bárki a legkisebb rosszullétet is tapasztalja, akkor maradjon otthon, tartsa otthon gyermekét. Továbbra is ugyanolyan fontos, ahogy eddig is a 20-30 másodpercig tartó meleg vizes, szappanos kézmosás vagy ha ez nem kivitelezhető, akkor kézfertőtlenítő használata. Természetesen a maszktól sem búcsúzhatunk még el, ahogy a távolságtartás is fontos.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék