Gyerek

Miért fontosak a gyerekek számára a probiotikumok?

Nem is gondolnánk, milyen különleges, jelentős szerepet játszanak egészségünk megőrzésében a parányi probiotikus baktériumok! Ráadásul már az első perctől kezdve kulcsfontosságúak: nem mindegy, mennyivel kezdjük meg életünket.
2017. Május 22.

Amilyen aprók, olyan lényegesek. Ezeknek a jótékony baktériumoknak milliárdjai találhatóak meg – ideális esetben – a bélrendszerben, és már világra jövetelünk pillanatától kezdve meghatározó szerepet játszanak egészségünk megőrzésében.

Születéskor az anya átadja a szülőcsatornájában tanyázó jótékony baktériumokat a kicsinek, megalapozva a gyermek mikroflóráját. Sajnos a kutatások szerint a nők többségének hüvelyi fertőzése van szüléskor, így az egészséget megalapozó hasznos probiotikumok mellett veszélyes kórokozók is bejuthatnak a baba szervezetébe.

Azok a gyerekek, akik születésükkor kevés hasznos baktériumhoz jutnak, a következő hónapokban nagyobb eséllyel küzdenek különböző – rendszerint fájdalmas – gasztroenterológiai problémákkal, mint például gázosodással, székrekedéssel, bélgörcsökkel, refluxszal. Mivel a megfelelő belső ökoszisztéma nem alakul ki idejében, szüleik számíthatnak arra, hogy csemetéjüknek valamivel gyengébb lesz az immunrendszere.

Ételallergia is kialakulhat

A születés utáni órákban még áteresztő a bélfal, így teljes mértékben felszívódik az anyatej első adagja, a kolosztrum. A hasznos baktériumok gyökeret vernek és szaporodni kezdenek, megerősítve a védőgátat. Ez az időszak nagyon jelentős a baba számára, hiszen a bélbe jutó első baktériumok előnyt szereznek a megtelepedésben, így erős immunitást tudnak kialakítani.

Ha a bélfal gátja nem működik megfelelően, vagy hiányos a mikroflóra, a tápanyag és a méreg a vérbe kerülhet. Amennyiben ez történik, a gyermek szervezete antitesteket kezd termelni a táplálékkal szemben, és ételallergia alakul ki.

Az tehát, hogy mennyi probiotikum kerül az első percekben, órákban a gyermek szervezetébe, döntő hatással lehet egész hátralévő életére, jövendő egészségi állapotára nézve.

Ha az édesanya képes szoptatni gyermekét, az anyatejjel ráadásként rengeteg prebiotikumot átad a babának, melyek – tápanyagként szolgálva – szintén segítik a hasznos baktériumok otthonra találását az újszülött szervezetében. Így az anyatej ebből a szempontból is a legjobb táplálék a csecsemők számára.

Minél hamarabb

Születése után minél hamarabb kap hasznos probiotikumokat a kicsi, annál gyorsabban megtelepedhetnek a jó baktériumok, és kialakulhat a megfelelő bélflóra. Mindez abban is segíthet, hogy ne alakulhasson ki ételallergia, megnehezítve a gyermek és családja életét.

A csecsemők esetlegesen sérült mikrobiótájának helyreállítása rendkívül nagy előrelépés lenne az egészséges társadalom felé vezető úton, hiszen egy sor későbbi egészségügyi problémát meg lehetne előzni vele.

Kapcsolódó cikkeink:

Szedhető-e probiotikum a szoptatás alatt?

Probiotikumszedés a terhesség alatt

Mikor kell a babának probiotikumot adni?

Ezért gyakoribb a tápszeres babáknál a hasmenés

Mi a különbség a probiotikumok és a prebiotikumok között?

Ennyi minden hat a baba bélflórájára