Gyerek

Miért fontosak a családi rituálék?

A családi rituálék jó érzéssel töltik el a családtagokat, megteremtik az összetartozás, a biztonság érzetét. Még egy olyan egyszerű rituálé, mint ugyanaz az altatódal lefekvéskor, különleges jelentést hordozhat a gyermek, a család számára.
2020. Október 09.
Miért fontosak a családi rituálék? (Fotó: Getty Images)

Mi lehet családi rituálé?

A családi rituálék azok a dolgok, amelyeket az adott család rendszeresen tesz. Lehetséges, hogy észre sem vesszük, hogy valami rituálé, pedig akár egy rendszeres mondóka is az lehet, amelyet a fürdésnél mondunk a kisgyermeknek.

Léteznek olyan szokások, melyeket a nagyszülők, más rokonok adnak tovább, mint egy családi sütemény, amit mindig megsütünk karácsony előtt, vagy a közös hóember építés, amint leesik az első hó. A családi rituálék kötődhetnek ünnepekhez is, mint például a születésnapok, a karácsony a húsvét, anyák vagy apák napja.

A rituálék olyan dolgok is lehetnek, amelyeket a családtagokon kívül más nem ismer, nem ért. Ilyenek például:

  • különleges jó reggelt puszi vagy speciális reggeli családi kézfogás
  • speciális elnevezése a dolgoknak vagy egymásnak, amit mások nem értenek
  • ha mindig kacsintunk egyet a gyermekünkre, mielőtt elbúcsúzunk tőle az iskola előtt
  • egy játék, amit minden reggel az autóban játszunk
  • egy étterem, ahova mindig beülünk mozi után
  • vagy akár egy, a család által kitalált sport
  • stb.

Családi rituálé lehet a közös érdeklődés is, mint például a focimeccsekre járás, közösen kertészkedni, egy kedvenc tévéműsor, a közös sütés az ünnepek előtt, vagy akár egy kedvenc társasjáték, ami minden vasárnap előkerül.

Miért olyan fontosak ezek a rituálék?

A közös szokások, családi rituálék, mint a vasárnapi közös étkezés, az esti mese, a reggeli puszik, a családi kézfogás mind erősítik a családi összetartozást, és a biztonságérzetet a gyermekekben és a szülőkben is. Ezek ugyanis különleges dolgok, melyek különleges jelentést hordoznak, erősítik a kötődést, és közös emlékek kapcsolódnak ezekhez.

Ezek a szokások segíthetnek akkor is, ha a gyermek ismeretlen környezetbe kerül, például ha esti mesét olvasunk a gyermeknek, akkor ez a rituálé segíthet neki elaludni akkor is, ha a nagymamánál alszik. A rituálék biztos pontot jelenthetnek a bizonytalan időkben, mint egy költözés, vagy egy megrázó esemény. Segíthetnek megőrizni a családi értékeket, és ezeket továbbadni a gyermeknek is – ilyen lehet például a közös vacsorázás esténként.

Néhány tipp a családi rituálékhoz

  • Legalább havi egyszer szánjunk időt olyan tevékenységre, amit a gyermek/gyermekek választanak.
  • Rendszeresen töltsünk együtt minőségi időt, például minden hétvégén társasozzunk közösen.
  • Apró mindennapi szokások beépítése a rutinba, amelyek szeretetteli üzenetet hordoznak: például egy nagy ölelés, mielőtt reggel dolgozni/iskolába indulunk.
  • Rendszeres külön időtöltés minden szülőnek minden gyermekkel, a közös érdeklődés alapján. De a külön szokások is működhetnek, például ha apa minden gyereknek elénekli esténként a kedvenc dalát.
  • Vegyünk rá minden családtagot, hogy legyen az esti közös étkezéseknek egy adott témája, amiről beszélgethetünk.

A cikk eredeti forrása: raisingchildren.net.au