Gyerek

Miért feleselnek vissza az óvodások?

Megkérjük ovis gyermekünket, hogy vegye le a játékvonatot a konyhaasztalról és azt válaszolja ingerülten: "Nem!" Vajon, mit tükröz ez a viselkedés?
2014. Augusztus 19.

Könnyebb lenne dühösen reagálni, de hosszabb távon eredményesebb, ha megpróbáljuk megérteni, mi zavarja a kicsit. Ha egy gyerek visszabeszél, valójában a haragját, frusztrációját, félelmét vagy a fájdalmát szeretné kifejezni. Nem a gyermek érzései jelentik a problémát, hanem az a kérdés, hogy milyen módon fejezi ki őket.

Megelőzhető, hogy visszabeszéljen?

Ha bizonyos szituációkban a gyerek szinte mindig visszabeszél, nézzük meg, hogy tudunk-e segíteni a probléma megoldásában még az előtt, hogy így reagálna. Például, ha dühös lesz attól, hogy el kell tennie a játékait a helyére, amikor épp kedvenc játéka közepén tart, felajánlhatjuk neki, hogy legközelebb szólunk öt perccel az előtt, hogy el kell kezdenie pakolni.

A választási lehetőség fontossága

Ha kikészítjük reggel a ruháit és ő szembeszáll a választásunkkal, gondoljuk át, fontos-e ez a történés annyira, hogy vitatkozni kezdjünk? Jó választás lehet, ha szépen, nyugodtan válaszolunk neki: “Ha nem tetszik ez az ing, akkor válassz egy másikat, de szeretném, hogyha szépen beszélnél velem.” Ha van beleszólása abba, hogyan alakul a napirendje, akkor kevésbé valószínű, hogy szükségét érzi az agresszív, támadó fellépésnek.

A választási lehetőség viszont nem ugyanaz, mint a vesztegetés. Ha azt mondjuk: “Vedd fel a cipődet egy szó nélkül, és akkor később kapsz fagylaltot”, azzal csak azt jutalmazzuk, hogy épp akkor nem csinált rosszaságot. Elfogadható lehetőségeket kínáljunk fel neki, és tartsuk tiszteletben a választását. Ne ajánljuk fel a választás lehetőségét a fagylalt és a friss gyümölcs között, ha valójában azt szeretnénk, hogy gyümölcsöt egyen.

Nyomozzunk egy kicsit

Érdemes elgondolkodni azon, hol láthat gyermekünk hasonló viselkedést más gyermekektől? Nem lehet, hogy egy olyan viselkedést utánoz, amit a tévében látott? Sok vígjátékban, ha egy gyerek visszabeszél, akkor a közönség nevetéssel jutalmazza. Kísérjük szigorú figyelemmel azokat a műsorokat, amiket a gyerek néz és bizonyosodjunk meg róla, hogy jól értelmezi, amit lát. Az is segíthet, hogy megpróbálunk mintákat keresni a feleselésben. Akkor történik, amikor fáradt vagy felpörgött? Lehet, hogy túl sok mindent csinált egyszerre, vagy csak szüksége lenne egy kis pihenésre óvoda után, hogy megnyugodjon.

Húzzuk meg a határokat!

Gondoljuk át és beszéljük meg gyermekünkkel, milyen szavakat szabad használnia és melyeket nem. Ha például az a szabály a családban, hogy nem használjuk az asztalnál a “trutyi” szót, tegyük ezt világossá számára. Vagy ha nem szeretnénk sértődött választ kapni egy határozott kijelentésünkre, emlékeztessük: “Mi nem beszélünk így. Beszélj velem szépen, légy szíves!”

Maradjunk higgadtak

Ne reagáljuk túl, ha a gyerek kiköpi az ételt, vagy kezdjünk el háborúzni vele csak azért, mert nem tetszenek a szavak vagy hangsúlyok, amiket választott. Ha lehet, soha ne válaszoljunk neki ugyanabban a stílusban, mert nem mutat jó példát és növeli a gyermek frusztrációját. A legjobb módja, hogy megtanítsuk az ovis gyereket arra, hogy tisztelettel beszéljen, ha tőlünk is hasonló reakciót kap. Válaszolhatunk így is: “Azt hiszem, tudod te ezt sokkal szebben is mondani”.

Nézzünk a feleselés mögé

Ha visszafelesel gyermekünk, bármennyire ingerültek leszünk is, próbáljuk éreztetni vele, hogy törődünk az érzéseivel, akkor is, ha nem hagyjuk, hogy így fejezze ki őket. Ha a gyerek azt hiszi, hogy nem értjük meg a problémáját, annál erőszakosabban próbálja majd értésünkre adni, mennyire ideges vagy feszült. Ha túl tudjuk tenni magunkat a válasz zavaró hangsúlyán, jobban oda tudunk figyelni arra, amit üzenni szeretne vele. Ha képes róla nyugodtan beszélni, akkor próbáljunk meg kompromisszumot kötni. Például, befejezheti a rajzot, de aztán tegye bele a szétdobált ruháit a szennyes tartóba.

Nem büntetés, következmény

Ha gyermekünk tovább ment az egyszerű “nem” válasznál, trágár szavakat használ, hisztizik, már ne ajánljunk kompromisszumot, ne vitatkozzunk. Ha például egy társasjátéknál azt mondja, hogy “Én akarok győzni, te hülye” egyszerűen közöljük vele, hogy nem játszunk vele tovább, amíg csúnyán beszél. Ha tovább folytatja a becsmérlő szavak használatát, akkor tartsuk magunkat az ígéretünkhöz és fejezzük be a játékot azonnal.

Ha nyilvános helyen beszél vissza, röviden és nyugodtan hozzuk a tudomására, hogy ha újra ezt csinálja, akkor annak következményei lesznek. Például nem nézheti meg a kedvenc meséjét a TV-ben vagy a bevásárlás után nem megyünk le a játszótérre. Lassan meg fogja tanulni, hogy cselekedeteinek következményei vannak.

Ha semmi sem használ

Kipróbáltunk minden módszert, elmagyaráztuk sokszor, hogy kéne viselkednie, következetesen reagáltunk és gyermekünk mégis csúnyán beszél, visszafelesel, ne szégyelljük szakértő segítségét kérni. A gyermek pszichoterápia ma már csodákra képes és a szakember segítségével kideríthetjük, mi állhat az agresszív viselkedés hátterében.