Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért depressziósak a gyerekek?

Szerző: Babaszoba.hu

2010. augusztus 27. | Frissítve: 2015. december 14.

Forrás: Medipress

Amerikai kutatók rábukkantak az agynak azon területeire, melyek szerepet játszhatnak a gyermekkori szorongás kialakulásában. Az eredmények új módszerek kidolgozását segíthetik a veszélyeztetett gyerekeknél a betegség felderítésére és kezelésére.

"A szorongó gyermekek extrém félénkségben, tartós aggódásban szenvednek, és a stresszre intenzívebben reagálnak testileg. Régóta tudjuk, hogy ezek a gyermekek sokkal jobban ki vannak téve annak, hogy szorongás, depresszió alakuljon ki náluk, valamint a különféle szerek használata révén kialakuló betegségeknek" - mondta Ned. H. Kalin, a Wisconsin-Madison Orvosi Iskola és Közegészségügyi Egyetem főpszichiátere.
Kalin és kollégái 238 rhesus majom agyát vették vizsgálat alá, és megállapították, hogy különböző agyterületek - az amygdala és az elülső hippocampus - fokozott aktivitása szorongásos viselkedésre utalt. Kalin már korábban is vezetett kutatásokat, melyek során megállapították, hogy a fiatal majmok és kisgyermekek szorongásos viselkedése nagyon hasonlít egymáshoz.

"Azok a gyermekek, akiknek ezen agyterületei fokozottabb aktivitást mutatnak, jóval nagyobb eséllyel lesznek depressziósak, és hajlamosabbak a szorongásra, mint serdülő vagy felnőtt életkorban, és nagyobb valószínűséggel szorulnak majd kezelésre alkohol- és drogproblémák miatt is" - tette hozzá a pszichiáter.

A depressziós gyerekekre jobban oda kell figyelni


A Nature folyóiratban publikált eredmények szerint lehetséges megelőzni, hogy a gyermek folyton szorongjon. "Úgy gondolom, minél korábban tudunk beavatkozni a gyerekeknél, annál nagyobb valószínűséggel lesznek képesek olyan boldog életet élni, amit nem korlátoz a szorongásuk és depressziójuk. Képesek vagyunk úgy nevelni a sebezhető gyermekeket, hogy agyukban rendeződjenek a problémák."

Animáció: HáziPatika.com

Ezeket is olvasd el:
 • Ne veszekedjenek a szülők, mert depressziós lesz a gyerek!
 • A depressziós anyák babái stresszesebbek
 • Engedd, hogy kockáztasson!
 • Játék és lélek: árulkodó, mivel és hogyan játszik a gyerek

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék