Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért csikorgatja a gyerek a fogát álmában?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. október 23. | Frissítve: 2021. január 27.

Forrás: babaszoba.hu

Amikor benézel alvó gyermeked szobájába, az édes álmok hangjait szeretnéd hallani. Vannak gyerekek, akiknél azonban a fogcsikorgatás is észlelhetők az éj leple alatt. Mit kell tudni a bruxizmusról?

A bruxizmus a fogcsikorgatás vagy az állkapocs összeszorításának orvosi elnevezése. Nagyjából 10-ből 2-3 gyermeknél fordul elő, és a többség kinövi. Gyakran a mély alvási fázisban fordul elő bruxizmus, amikor a gyermek stressz alatt lehet.
Milyen okai lehetnek, ha a gyerek csikorgatja a fogát álmában? (Fotó: Getty Images)

Milyen okai lehetnek a bruxizmusnak?

A szakértők nem minden esetben tudják, mi állhat a bruxizmus hátterében. Néhány esetben a fogcsikorgatás oka, hogy a felső és az alsó fogak nem megfelelően helyezkednek el. Előfordulhat valamilyen fájdalom, például fül- vagy fogfájás következtében, amit a gyermek ezzel próbálhat meg enyhíteni. Ezeket a gyakori okokat sok gyermek kinövi.
A stressz - általában az idegi feszültség vagy a harag - is állhat a fogcsikorgatás mögött. A gyermeknek aggódást okozhat például egy dolgozat, valamilyen változás a rutinban, vagy akár a veszekedés a szülőkkel, testvérekkel.
Esetenként hiperaktív gyerekeknél is előfordulhat, illetve bizonyos betegségek vagy gyógyszerek hatására is kialakulhat a bruxizmus.

Mit okozhat a bruxizmus?

Számos esetben nincs káros következménye a fogcsikorgatásnak, de előfordulhat a hatására fej- vagy fülfájás is. Bizonyos esetekben a fogcsikorgatás és az állkapocs összeszorítása lekoptathatja a fogzománcot, letörhet egy apró darab a fogból, növelheti a fogak hővel szembeni érzékenységét, és okozhat erősebb arcfájdalmat, állkapocs-problémát, például rágóízületi gyulladást (temporomandibular joint disease (TMJ)). A legtöbb gyereknél azonban nem alakul ki TMJ, ha a fogcsikorgatás és az állkapocs összeszorítása nem történik meg túl sokszor.

Milyen jelei lehetnek a fogcsikorgatásnak?

Sokszor a gyermek észre sem veszi, hogy csikorgatja a fogait, és a problémát testvérei, szülei észlelik.
A bruxizmus jelei lehetnek:
  • csikorgató hangok a gyermek álmában
  • fájó állkapocs vagy arc ébredés után
  • fájdalom rágáskor
Ha a gyermeked csikorgatja a fogát, keresd fel a fogorvosát, hogy meg tudja vizsgálni, nem tapasztalható-e zománckopás, probléma a fogakkal, és ellenőrizze, nem túl érzékenyek-e a fogak. Illetve meg tudja nézni, hogy anatómiai eredetű-e a probléma (rosszul illeszkedő fogak miatt), vagy valami más (például stressz) állhat-e a háttérben.

Hogyan kezelhető a bruxizmus?

A legtöbb gyermek kinövi a problémát, de a szülői odafigyelés és a fogorvosi látogatások segíthetnek addig is kordában tartani. Ha a fogcsikorgatástól fáj a gyermek arca vagy állkapcsa, a fogorvos speciális éjszakai fogvédőt is javasolhat.
A lefekvés előtti relaxáció is segíthet a gyermeknek kontrollálni a problémát (például a meleg fürdő vagy zuhany, nyugtató zene, könyvolvasás, stb.). Ha stressz okozza a bruxizmust, beszélj a gyermekeddel arról, mi okozhatja nála a feszültséget, és találjatok módot arra, hogyan segíthetsz neki. Szükség esetén érdemes szakember segítségét is kérni, például ha komolyabb stresszforrás áll a háttérben, vagy ha az alapvető stresszoldó technikák nem működnek.
A legtöbb gyereknél a tejfogak leváltásáig tart a bruxizmus, míg mások akár serdülőkorukig is csikorgathatják a fogaikat. Ha stressz okozza a bruxizmust, a stressz enyhülése után a probléma is enyhülhet, megszűnhet.
Ha anatómiai oka van a fogcsikorgatásnak, a probléma valószínűleg nem megelőzhető. Azonban a stressz okozta bruxizmus ellen lehet tenni, ha gyakran beszélgetsz gyermekeddel az érzéseiről, és segítesz neki a stresszoldásban.
Figyelem! A cikkben található információ csak tájékoztató jellegű, ha te is tapasztalod a gyermekednél a bruxizmus tüneteit, feltétlen fordulj szakemberhez!
A cikk forrása: kidshealth.org

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék