Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mi volt ma az óvodában? Semmi!Tippek a gyerekkel való jó kommunikációhoz

Szerző: Babaszoba.hu

2015. szeptember 22. | Frissítve: 2020. január 11.

Forrás: Kismama - Babaszoba.hu

Generációról generációra ismétlődő panelmondat, panelválasszal. Vagy lehet, csak rosszul kérdezel? Vagy nem őszintén érdeklődsz, hanem gépiesen, megszokásból?

Itt az idő elfelejteni ezt a rövidre zárt párbeszédet! Válogass az ötleteinkből!

1. Mutass jó példát!

Mesélj el te valamit a napodból, ami érdekes lehet, vagy csak egyszerűen a mimikáddal, gesztusaiddal, fantáziáddal játszva add elő a történteket! Ennek hatására - nagy valószínűséggel - ő is kedvet fog kapni ahhoz, hogy akár hozzád hasonlóan megosszon veled valamit!

2. Menj bele a részletekbe!

Kérdezz, érdeklődj másképp, például így: mi volt a legjobb a napodban? Mi az, amit a legszívesebben elfelejtenél a mai történekből? Mi nevettetett meg ma? Mondj egy dolgot, amit ma tanultál! Segítettél ma valakinek - bármiben? Ha egyetlen fotót kellene bekeretezni a mai napról, mikor fényképeztél volna és mit?

3. Mindig hallgasd végig!

Ne szakítsd félbe, hallgasd végig akkor is, ha rétestésztaként nyúlik a történet, mert el fog jutni a lényeghez, addig viszont éreznie kell, hogy érdeklődsz, nem állítod le, nem szidod meg a nagy kerettörténetért!

Kulcsszó: a minőségi együtt töltött idő

4. Csakis rá figyelj!

Valóban figyelj rá, ne mosogass, ne a telefonod nyomkodd mindeközben!
A rohanó világunkban nagyon nehéz úgy szervezni a mindennapokat, hogy az ovi és háztartási munka mellett tényleg értékes időt tudjunk szánni a gyermekünkre. Ez a közös idő hiány főleg a munkába való visszaállás és az ovikezdés kezdeti időszakában traumatizálja a szülőket. Ha eleinte nem megy az egyensúly megtalálása az időbeosztásban, akkor se ess kétségbe. Idővel majd belerázódsz, a rutin pedig meghozza gyorsaságot és segíti a jobb priorizálást is.
Ha tehetitek, akkor az ovi után iktassatok be játszóterezést, vagy egy hosszabb sétát, hogy legyen ideje a gyerkőcnek feloldódni. Lehet, a feszültséglevezetés következik be előbb, és majd csak jóval később oldódik meg a nyelve. Ha meg tudjátok oldani, akkor legyen mindennap legalább félóra, amikor legalább te együtt játszol a gyerekkel, de a legjobb persze, ha a teljes család közösen játszik vagy beszélget.
Kapcsolódó cikkeink gyermeknevelés témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék