Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mi van akkor, ha nem tetszik a nevünk?

Szerző: Bordohányi Alexandra

2021. november 9.

Forrás: babaszoba.hu

Mit tehetünk abban az esetben, ha nem tetszik a nevünk, vagy más okból szeretnénk megváltoztatni? Hogyan lehet nevet változtatni, és ez milyen költséggel jár?

A statisztikák szerint meglepően sokan szeretnék a nevüket megváltoztatni - Budapest Főváros Kormányhivatala évente 4-5 ezer névváltoztatási kérelmet bírál el - írta az Index.hu egy korábbi cikkében. A portál szerint sokan viselnék az apa családneve helyett az anyáét, leginkább azért, mert az apa elhagyta a családot, és a gyermeket az anya nevelte fel, de vannak, akik az anya új férjének, élettársának a nevét kérik a kiskorú gyermeknek, vagy éppen a nagykorú gyermek önmagának. Illetve szintén gyakori névváltoztatási okként sorolják fel azt is, hogy az eredeti vezetéknévből következtetni lehet a kérelmező nemzeti, etnikai hovatartozására, továbbá sok külföldön élő magyar állampolgár szeretne jobban kimondható, leírható családnevet.
A magyar állampolgárok születési családi és utónevének megváltoztatását - az adott személy kérelmére - az anyakönyvi szerv engedélyezheti Budapest Főváros Kormányhivatala alapján. A kérelmező kizárólag a saját vagy a kiskorú gyermeke születési nevének megváltoztatását kérelmezheti. A névváltoztatási kérelmet meg kell indokolni, tehát a kérelemben részletezni kell az ezt megalapozó okokat és körülményeket. Ha valaki egyidejűleg a családi- és az utónevét is megváltoztatná, a családi- és utónév megváltoztatásának szándékát külön-külön is meg kell indokolni.
Mi van akkor, ha nem tetszik a nevünk? (Fotó: Getty Images)
A névváltoztatási kérelmet az erre való nyomtatványon, személyesen kell benyújtani bármely polgármesteri hivatal anyakönyvvezetőjénél, illetve külföldön élő magyar állampolgár esetén bármely hivatásos konzuli tisztviselőnél is előterjeszthető. A formanyomtatványt az anyakönyvvezető, illetve a hivatásos konzuli tisztviselő biztosítja.
A névváltoztatási eljárás közigazgatási hatósági eljárás, ezért a döntéseket határozat/végzés formájában kell meghozni. A kormányhivatal szerint előzetes elbírálására nincs lehetőség, a szabályosan, anyakönyvvezető vagy hivatásos konzuli tisztviselő előtt benyújtott névváltoztatási kérelem kerül érdemben elbírálásra.
A névváltoztatási eljárás 10 ezer forint, amit a kérelmen illetékbélyegen, illetve külföldön konzuli díj formájában kell megfizetni. Ha a megváltoztatott nevét ismételten megváltoztatná valaki, az erre irányuló kérelem illetéke 50 ezer forint.
Ha korábbi hatósági hiba miatt kell megváltoztatnia nevet, az eljárás költségmentes.

Néhány dolog, amire érdemes figyelni

  • Amennyiben az előző névváltoztatás hatályba lépésétől számított 5 éven belül szeretne valaki ismét nevet változtatni, az csak különös méltánylást érdemlő okból engedélyezhető.
  • A név kiválasztásánál arra figyelni kell, hogy a névváltoztatás engedélyezése a kérelmező közvetlen környezetében élő személyek - kivétel, ha a kérelem az egyenes ági felmenő családi nevének felvételére irányul - névviseléshez való jogát nem sértheti. Ha egy konkrét személy nevének a felvételét kérelmezi valaki, például a nevelőszülő nevének felvételét, akkor a nevet viselő személynek is hozzá kell ehhez járulni, és alá kell írnia a kérelmet.
  • Nem lehet engedélyezni a magyar hagyományoktól eltérő hangzású, magyartalanul képzett név, történelmi név, régies írásmóddal írott családi név felvételét. Kivételt képeznek ez alól a különös méltánylást érdemlő körülmények - ilyennek értékelhető többek között, ha bármely egyenes ági felmenő által viselt családi név felvételének engedélyezését kérelmezik, és igazolható a felmenő és a kérelmező közötti családi kapcsolat (családfa felállítás), vagy ha a névváltoztatás kérelmezője hivatalosan nevet változtatott külföldön, és ennek tényét okirattal tudja igazolni.

Ha a kiskorú gyermek nevét változtatnánk meg

Egy kiskorú gyermek családi- és utónevének megváltoztatását a törvényes képviselője kérheti, és mindkét szülőnek hozzá kell járulnia a névváltoztatáshoz. (Ez alól kivétel, ha a kérelmet benyújtó szülő kizárólagosan gyakorolja a szülői felügyeleti jogot az olyan, a gyermek sorsát érintő, lényeges kérdésekben, amilyen a névváltoztatás is.)
Abban az esetben, ha a gyermek már betöltötte a 14. életévét, az ő hozzájárulására is szükség van a névváltoztatáshoz.
Abban az esetben, ha a névváltoztatás kérdésében nincs egyetértés a szülői felügyeletet gyakorló szülők között, a gyámhatóság dönt a vitás kérdésben.
További információ: kormanyhivatal.hu

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék