Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mi vagyunk a legkövérebbek EurópábanA magyarok fele túlsúlyos

Szerző: Babaszoba.hu

2018. augusztus 1.

Forrás: Népszava

A magyarok 54 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, Európában mi vagyunk a legkövérebbek, világviszonylatban a negyedikek. A gyerekeknél minden évben nő a túlsúlyosak aránya. Az emberek fele egyáltalán nem sportol.

A gyerekeknél évről-évre nő a túlsúlyosak aránya
A Népszava közölt átfogó cikket a hazai egészségügyi mutatókról, annak apropóján, hogy Kásler Miklós miniszter az egészségügyi mutatók gyors javulását ígérte leendő népegészségügyi programjával, amelyhez az országos intézetek vezetői tettek javaslatokat.
Az országos intézetek elkészítették a népegészségügyi programterveket, amelyekben leginkább a betegségek megelőzésének hiányát, az ellátórendszer problémáit és önmaguk pozícióját erősítő javaslataikat rögzítették - derült ki a Népszavához eljutott dokumentumokból.
Valamennyi dokumentum megállapította, hogy mi vagyunk Európa legkövérebb nemzete, a világ összes országát tekintve pedig negyedikek vagyunk (az USA, Mexikó és Új-Zéland után). A teljes lakosság 54 százaléka túlsúlyos vagy elhízott.
A gyerekeknél évről-évre nő a túlsúlyosak aránya, de növekszik az alultápláltság is.
A magyarok fele (53 százaléka) soha, semmilyen szabadidős mozgást nem végez.
A legtöbbet és leggyakrabban zöldséget és gyümölcsöt fogyasztók az iskolázottabbak, jómódúak, a legszegényebbek negyede még hetente egyszer sem eszik gyümölcsöt, zöldséget - derül ki a KSH Egészségi állapot és egészségmagatartás címmel frissen megjelent adataiból.
A gyermekekkel kapcsolatos programban külön jelezték, hogy a mentális-jólét hiánya, a szegénység és a szegregáció jelentősen veszélyeztetik az egészséget.
Azok, akik megérik a 65. életévüket a nőknél további 18,2, a férfiaknál 14,5 évre számíthatnak, de az életmód és az egészségtelen környezeti hatások miatt ebből a nők 12, a férfiak 8,5 évet betegeskedve töltenek el.
Szinte valamennyi program a dohányzás és alkoholfogyasztás visszaszorítását javasolta: az évente 130 ezer elhunytból 28 ezer dohányzás miatt kialakult betegségben hal meg. A fiataloknál nő a dohányosok száma, a lakosság negyede iszik rendszeresen.
Ebből következik, hogy mind több a daganatos, a keringési, a mozgásszervi és a mentális megbetegedés. A magyar nők 79,2 évre, a férfiak 72,4 évre számíthatnak, ez öt évvel kevesebb, mint az uniós országok átlagáé.
Kásler Miklós az InfóRádiónak beszélt arról, hogy változások lesznek a reumatológiában, a mozgásszervi betegségeknél és a mentálhigiénénél is, és "ha ezeket egymásra rakják, kialakul egy egészségügyi ellátórendszer váza, ahol annyi kapacitás van, amennyire szükség van".
A keringési betegségek megelőzését célzó program az alkoholfogyasztás és dohányzás visszaszorítása mellett a sófogyasztás csökkentését, a magas vérnyomás, az anyagcsere betegségek mérséklését, a sportolási kedv növelését javasolja központi intézkedésekkel. Ilyenek pl. a kenyér sótartalmának csökkentése vagy a dohányáruk adótartalmának emelése.
Kapcsolódó cikkeink elhízás témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék