Gyerek

Mi lesz a nyári táborokkal?

Ilyenkor április végén, már a nyári táborok között válogat sok szülő. Mi lesz most? Lesz tábor egyáltalán idén nyáron?
2020. Április 27.
Mi lesz a nyári táborokkal? (fotó: Getty Images)

Vannak táborok, amiket még nem hirdettek meg, de olyan is akad, amit már márciusban lefújtak. A táborszervezpk nagy rohamra készülnek, ha májusban enyhítik a korlátozásokat – írja az Index cikke.

Már csak a startpisztolyra várunk. Amint hivatalosan is megerősítik, hogy nincs akadálya a táborszervezésnek, megnyitjuk a jelentkezési felületet – mondta az Indexnek Kovács Virág, a Játékmester Gyerekprogram Kft. ügyvezetője. 2003 óta szerveznek napközis táborokat a Fővárosi Állat- és Növénykertben, évente közel 1500 gyerek jelentkezik a Zoo-táborba.

A Zoo-táborba április végére a turnusok 60-70 százaléka be szokott telni, de most még a jelentkezési felület sincs megnyitva. Amíg nem egyértelmű, hogy lehetnek-e táborok nyáron, addig senkitől nem szedik be a részvételi díjat, de előzetes jelentkezésre van lehetőség mert sok szülő izgul, hogy lemarad a gyereke a táborról, naponta több ilyen levél is érkezik a szervezőkhöz. A háttérben pedig addig is folynak a szervezési munkák, a program már kész, megvan minden eszköz, és a szervezői csapat is összeállt. Úgy készülnek, hogy lesz Zoo-tábor a nyáron, de ez attól is függ, hogy mikor nyit ki az Állatkert.

Februárban rengetegen jelentkeztek a táborokba, aztán márciustól nagyjából lenullázódott a foglalások száma, mondja Tóth Béla, a Táborfigyelő.hu nevű gyermektábor-összehasonlító portál vezetője az Indexnek. Bár honlapjukon közel 500 turnus van most is meghirdetve, a szülők többsége inkább kivár.

“Fontos hangsúlyozni, hogy nincs anyagi kockázata a jelentkezésnek – magyarázza Tóth. “Ha a kormány úgy dönt, nem lehet megtartani a nyári táborokat, mindenképp visszakapják a szülők a befizetett előleget.”

Kittka András, a Funside vezetője azt mesélte az Indexnek, az ottalvós balatoni táboraik februárban pár nap alatt beteltek, a napközis táborokra viszont csak márciusban nyitották volna meg a foglalásokat, de a járvány közbe szólt. Május 6-án meg fogják nyitni a jelentkezési felületet, de a részvételi díjat majd csak azután kell befizetni, ha biztossá válik a helyzet.

A táboroztatók úgy számítanak, hogy nagy roham lesz, ha enyhülnek a korlátozások, és valószínűleg az olcsóbb táborok iránt fog megnőni az igény, hiszen az elmúlt hetekben sokan veszítették el az állásukat.

“Előtérbe kerül a tábor eredeti funkciója, hogy megoldják a gyerekek felügyeletét – fogalmazott Kittka András az Indexnek. – Nagyobb lesz a kereslet az olcsóbb táborokra, míg az utóbbi években azon ment a verseny, ki tud magasabb minőséget, jobb szolgáltatást nyújtani.”

Több olyan tábor is van, amit már korábban lemondtak. Ilyen például a Bátor Tábor is. “A kialakult járványhelyzet miatt sajnos meg kellett hoznunk egy nagyon nehéz döntést. Idén nyáron nem tartjuk meg a nyári turnusainkat és az önkéntesek képzéseit sem” – írták március végén honlapjukon. Helyette valamifajta digitális megoldásban gondolkoznak, ennek részletein még most dolgoznak.

Ugyancsak online térbe költözik idén Az Erzsébet-tábor is az online térbe költözik. “Jelenleg nem tartjuk aktuálisnak a nyári bentalvós táborok meghirdetését” – mondták az Index megkeresésére. Nem lesznek idén honvédelmi táborok sem. A honvédség már március végén bejelentette, hogy a járványügyi helyzetre tekintettel nem szervezik meg a tábort idén.

Forrás: Index.hu