Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mi legyen a kihullott tejfogakkal?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. augusztus 26. | Frissítve: 2018. október 18.

Forrás: babaszoba.hu

Az első tejfogak elvesztése köré sok családban egyfajta beavatási rítust is felépítenek. Hiszen ez annak a jele, hogy a gyerek már egyre nagyobb lesz, kezd felnőni.


Van, akihez jön a fogtündér, aki vagy pénzt, vagy valami más, apró meglepetést hoz a tejfogért cserébe. De mit is csinál vele a fogtündér ezután?
Az esetek egy részében még egy darabig a szülők megtartják az első kiesett tejfogat egy kis dobozban, de végül szinte mindig ugyanaz lesz a sorsa: kidobásra ítélik. A különbség csak az idő, hogy néhány hétig, vagy néhány évig őrizgetik-e a tejfogat a szülők.
Pedig nem ártana, hogyha kicsit komolyabban vennénk ezt a tejfogat. Egy 2003-as tanulmány ugyanis kimutatta, hogy a kihullott tejfog az őssejtek gazdag forrása lehet.
Ez azt jelenti, hogyha a gyermek életének későbbi szakaszában például valamilyen komolyabb egészségügyi problémája lenne, akkor a tejfogból kinyert őssejt segítségével akár kezelni is lehetne azt.
Természetesen ahhoz, hogy ezt tényleg használni is lehessen, nem elég, hogyha a fogacskát egy dobozban tároljuk. Amerikában például már vannak erre szakosodott szolgáltatok, ahol a tejfogat épségben meg tudják őrizni arra az esetre, hogyha szükség lenne rá.
(via)
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék