Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mi köze az ételmérgezésnek a Crohn-betegséghez?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. október 12.

Forrás: Medipress

A McMaster Egyetem kutatói által végzett új vizsgálat szerint a Crohn-betegség kialakulásában szerepet játszhatnak bizonyos ételmérgezést okozó baktériumok.

Ételmérgezés


Úgy tűnik, hogy azok az emberek, akiknek a bélrendszerében ételmérgezést követően visszamaradnak a baktériumok, a Crohn-betegség fokozott kockázatának vannak kitéve. A kutatók egér-modellen megfigyelték, hogy az ételfertőzést okozó baktériumok heveny gyulladást (ún. acut gastroenteritis) előidézve felgyorsítják egy másik baktérium növekedését az emésztőrendszerben. Ez utóbbi baktérium az ún. adherens invazív E. coli (AIEC), melyeket már régebben összefüggésbe hoztak a Crohn-betegség kialakulásával.
Ami igazán meglepő volt, hogy még az után is, hogy az egér szervezete eltüntette az eredeti kórokozót, meg lehetett figyelni az AIEC megnövekedett szintjét a bélrendszerben, mely hosszú távon rontotta a gyulladásos bélbetegség tüneteit.
A Crohn-betegség autoimmun gyulladásos bélbetegség, ezerből 2-3 embert érint. Gyakran a korai években jelentkezik, hosszú évtizedekig okoz panaszokat és fokozott kockázatot jelent a colorectális daganat kialakulására és korai halálozásra.
Brian Coombes, a kutatás vezetője elmondta, hogy a tanulmány eredményeiből az következik, hogy olyan új diagnosztikai eszközöket kell kifejleszteni, melyekkel lehetőség nyílik azonosítani azokat, akiknek szervezetében az AIEC már megtelepedett. Így ki lehet szűrni azokat, akiknél nagyobb a kockázata a Crohn-betegség kialakulásának akut fertőző gastroenteritist követően.
A tanulmány a PLOS Pathogens folyóiratban jelent meg.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék