Gyerek

Mi az ayahuasca?

Szülőként mindig fókuszban vannak azok a dolgok, amelyek veszélyesek lehetnek a gyerekeinkre, így a különböző kábítószerek is.
2022. Július 25.
A kép illusztráció: Fotó: Getty Images

Az elmúlt két hétben sokat foglalkozott a média egy tudatmódosító teával, az úgynevezett ayahuasca-val, miután egy ismert valóságshow-szereplő eltűnt egy szeánszról egy erdőben, majd öntudatlan állapotban, csonttörésekkel találtak rá. De mi is az ayahuasca? 

A Healthline portál szerint az ayahuasca eredetileg egy olyan főzet, amelyet az ősi amazóniai törzsek spirituális és vallási célból használtak, és néhány vallási közösségben Brazíliában és Észak-Amerikában még mindig fogyasztják szakrális italként. Tradicionálisan egy sámán vagy ayahuasca szertartást végző népi gyógyító készíti a főzetet.

Az ayahuasca fő összetevői hallucinogén tulajdonságokkal rendelkeznek, együttesen erőteljes pszichedelikus főzetet alkotnak, amely hatással van a központi idegrendszerre, és megváltozott tudatállapothoz vezet, amely hallucinációkat, testen kívüli élményeket és eufóriát is magába foglalhat. A portál szerint az emberek eltérően reagálnak az ayahuascára, egyesek eufóriát és a megvilágosodás érzéséről számolnak be, míg mások súlyos szorongást és pánikot élhetnek át, és vannak, akik pozitív és negatív hatásokról is beszámolnak.

A 24.hu idézte a Reggeli című műsorban a hazai ügy kapcsán megszólaló Zacher Gábor toxikológust, aki elmondta, hogy az ayahuasca tudatmódosító hatással rendelkező növények elegye, amivel szerinte nagyon óvatosan kell bánni, ugyanis akár 14-16 órán át tartó hallucinációt is okozhat. Az a hatóanyag, amit tartalmaz, itthon listázott kábítószernek számít. “Az ayahuasca nem játék. Szóval ez nem olyan, hogy gyere, szívjunk el egy spanglit, kicsit röhögcsélünk, ellazulunk. A hallucinogén szerek kiszámíthatatlanok” – hívta fel rá a figyelmet a toxikulógus.

Zacher Gábor elmondta, hogy a szer hatását a használó aktuális lelkiállapota is befolyásolhatja, és előfordulhat továbbá az is, hogy a fogyasztó benne ragad a hallucinációs állapotban, ahonnan gyógyszeres kezeléssel lehet visszahozni.

A 24.hu cikkében megtaláljuk a videót is a Reggeli adásából, Zacher Gábor teljes megszólalásával.