Gyerek

Mi az a tigrisszülőség?

A tigrisszülőség szigorú, tekintélyelvű módszer, amelynek célja, hogy magasan teljesítő gyermeket neveljen. Ez gyakran sok szabadidős lemondással jár azért, hogy a gyerek a tanulmányaira koncentrálhasson.
2021. Október 14.
Mi az a tigrisszülőség? (fotó: Getty Images)

A tigrisszülőség kifejezés Amy Chua írótól származik, aki “A tigrisanyák harci himnusza” című könyvében beszél saját tapasztalatairól. Ő maga is ezt a módszert alkalmazta a lányai nevelésénél, de végül a lánya lázadó korszakát követően felhagyott vele.

A tigrisszülő szigorú, tekintélyelvű, a módszer célja, hogy magasan teljesítő gyermekeket neveljen. Ez gyakran azt jelenti, hogy lemondanak az ottalvós bulikról, partikról és más szabadidős tevékenységekről, hogy a tanulmányaikra koncentrálhassanak.

Milyen előnyei lehetnek a tigrisszülőségnek?

Az ezt a módszert alkalmazó szülők úgy vélik, hogy a szigorúság hasznos a gyerekeiknek, sikerre készíti fel őket. Azt gondolják, ha magasra teszik a lécet, akkor erős munkamorálra nevelik a gyerekeiket és kialakul az önfegyelmük. Korán hozzászoknak a kemény munkához. Bár Chua könyvében a tigrisszülőséget tisztán hatalmi erőszakként írta le, a tanulmányok azt mutatják, hogy a tigrisszülőséget gyakorló emberek között sok pozitív szülői stratégiának is helye van. Ez magában foglalja a melegséget és a támogatást, szemben a kizárólagos szigorúsággal.Ideális esetben azok a gyerekek, akiknek a szülei a tigrisszülőség mindkét aspektusát megvalósítják, támogatva érzik magukat, annak ellenére, hogy erősen ösztönzik őket a kemény munkára.

A tigrisszülőség lehetséges kockázatai

A tigrisszülőség hívei úgy vélik, hogy a magas elvárások magas szintű sikereket eredményeznek. A módszer kritikusai azonban úgy vélik, hogy ez a nevelési stílus károsíthatja a gyermekek mentális egészségét.Ezen túlmenően, míg a tigrisszülők a tanulmányi eredményeket társítják a sikerhez, a módszer ellenzői úgy vélik, hogy vannak pontosabb módszerek is a gyermek teljesítményének mérésére, mint például a pozitív személyes tulajdonságok vagy az, hogy mennyire képes valaki beilleszkedni egy adott társadalomba.A tigrisszülői módszerrel nevelt gyermekek önértékelési problémákat tapasztalhatnak a velük szemben támasztott állandó követelmények miatt. Félhetnek attól is, hogy hibáznak vagy csalódást okoznak a szüleiknek, hogy nem felelnek meg az elvárásoknak.A tigrisnevelés lehet, hogy jó szándékú, de kutatások szerint a gyermeknevelésnek ez a szigorú módszere a szándékkal ellentétes eredményt hozhat. Egy 2013-as tanulmány szerint azok a gyerekek, akiknek a szülei tigrisnevelési stratégiát alkalmaztak, nem értek el nagyobb valószínűséggel tanulmányi sikereket, mint azok a társaik, akiknek a szülei alternatív nevelési módszereket alkalmaztak. A tanulmány azt is megállapította, hogy ezeknek a gyerekeknek nagyobb valószínűséggel voltak alkalmazkodási zavaraik, illetve a szorongás és a depresszió fokozott kockázata is jellemzőbb volt rájuk.

Variációk tigrisszülőségre

Ha valaki mindenáron a szigorú nevelésben hisz, és túlzónak találja a tigrisszülőséget, akkor ott van még a tekintélyelvű nevelés, ami hasonló értékeket képvisel, de érzelmileg támogatóbb környezetet biztosít a gyerek számára.A tekintélyelvű nevelés hasonló a tigrisneveléshez: szigorú irányelveket határoz meg a viselkedéssel kapcsolatban, ugyanakkor határtalan szeretetet és ragaszkodást biztosít a gyermekek számára. Ez a nevelési módszer is kemény munkára és tisztelettudó viselkedésre ösztönöz, azzal a hozzáadott előnnyel, hogy megerősíti azt az elképzelést, hogy a szeretet nem a gyermek sikereinek függvénye.Azok a szülők, akik ezt a tekintélyelvű szülői magatartást gyakorolják, egyensúlyt teremtenek a megengedő szülői magatartás és a tigrisszülői magatartás között. Azok a gyerekek, akik tekintélyelvű szülői nevelésben nőnek fel, jellemzően jól teljesítenek, tisztelik a szüleiket, miközben szabadon hozhatnak döntéseket és járhatják a saját útjukat.A tigrisszülőség csak egy a sokféle gyermeknevelési megközelítés közül. Nem biztos, hogy ami az egyik családban jól működik, az a másik családban is jól fog.(Cikk forrása: verywellfamily.com)