Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mi az a Prick teszt?

Szerző: Babaszoba.hu

2018. március 6.

Forrás: gyogyhirek.hu

Allergiás tünetek jelentkezésekor a Prick teszt elvégzését javasolják. De mi is az a Prick teszt és mire számítsunk, ha erre a vizsgálatra kerül sor?

Mi az a Prick teszt? (fotó: gyogyhirek.hu)
A Prick tesztre vagy más néven a bőrpróbára akkor van szükség, amikor valakinek allergiás tünetei jelentkeznek. A leggyakoribb panasz a légzőszerveket érinti: tüsszögés, orrfolyás, orrviszketés, torok- és szájpad kaparás. Jellemző még a szemviszketés, könnyezés és a vörös szemek.
A bőrön is tapasztalhatunk tüneteket: hólyagokat, viszketést, duzzanatot vagy bőr pírt. Ételallergia gyanúja akkor merül föl, ha gyomor-bélrendszeri tünetek jelentkeznek: hasi fájdalom, hasmenés, gyomorgörcs.
A Prick teszt célja, hogy kimutassa az allergiát. A bőrpróbával az allergén anyagot pontosan meg tudják határozni. Az allergén anyagok olyan fajidegen fehérjék, amelyek túlzott védekezési reakciót váltanak ki az arra érzékenyeknél.
Sok minden lehet allergén: virágpollen, háziporatka, állati szőr, penészgomba, toll, tej, tojás, eper, paradicsom, olajos magvaj, penicillin, fémek, festékek, gyanták, hogy csak a legismertebbeket említsük.
Ha Prick tesztre kerül sor, akkor fontos, hogy a tesztet megelőző egy hétben nem használjunk antihisztamin- ill. szteroidtartalmú gyógyszereket és kenőcsöket, mert befolyásolhatják a bőrpróba eredményét. Ilyen gyógyszer pl. a Claritine, Aerius, Allegra, Medrol.
Alkohollal fertőtlenítik és zsírtalanítják a bőrt. Tollal megjelölik az allergén helyét, majd a bőrteszthez egy 1mm mélységű lándzsával szúrnak a bőr rétegei közé, ezzel viszik be az allergént. A karcolás nem okoz vérzést és minimális fájdalommal jár. 15-20 perc elegendő a reakcióidőhöz. Pozitív eredménynél - amely 3 milliméternél nagyobb átmérőjű tünetet jelent - a bőr helyi duzzanata figyelhető meg, viszketéssel, vörösséggel. A bőrpórba után gyulladás- és viszketéscsökkentő kenőccsel kezelik a felületet.
A Prick tesztet 3-4 éves kortól ajánlják, mert a bőr válaszkészsége nem biztos, hogy megfelelő, illetve ennél kisebb gyerekek nem viselik jól a vizsgálatot. Ugyanakkor étel allergénekkel 6 hónapos kortól, inhalatív allergénekkel 2 éves kor felett végezhető bőrpróba.
Kapcsolódó cikkeink allergiavizsgálat témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék