Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mézeshetek pocakosan

Szerző: Fodor Marcsi

2011. június 24. | Frissítve: 2015. november 20.

Forrás: Kismama magazin

Ezek az utolsó hetek, hónapok, és hosszú ideig sem idő, sem erő nem lesz arra, hogy a pároddal kettesben üdüljetek. Lepjétek meg magatokat a nagy kaland előtt, amit a baba érkezése jelent, egy kisebbel, amelyet hívhattok akár utónászútnak is.

Utazásra legtöbben a második harmadot tartják ideálisnak. Hiszen addigra vége a reggeli émelygős, állandóan alvós időszaknak, és kicsi az esélye a szülés megindulásának az utazás okozta fokozott terhelés és stressz hatására.

Természetesen egyéni állapottól, kedvtől és lehetőségtől függően nyugodtan el lehet térni ettől, hiszen senkit sem zavar, ha egy wellness-szállodában reggelente rosszul érzi magát az anyuka, és számára különösen pihentető lehet, ha nagyokat alhat a teraszon elhelyezett nyugágyban. Na és miért ne sétálhatnál nagy pocakkal is az erdőben, ha teljesen jól érzed magad?
Természetesen nem árt, ha tisztában vagytok néhány alapszabállyal, mielőtt nekivágtok.

Ha nagyobb utazást terveztek, vagy távoli az úti cél, látogasd meg orvosodat, aki ilyenkor megnézi a méhszáj állapotát, és elvégzi a magzat ultrahangos vizsgálatát, így naprakész tanácsot tud adni arról, hogy biztonságosnak látja-e az indulást. Mivel előfordulhat, hogy ő megvétózza a tervet, érdemes mindenképpen útlemondási (sztornó-) biztosítást kötni, így visszakaphatod az út árát. Még az EU-n belül se indulj el biztosítás nélkül, és különösen figyelj arra, hogy ebben a hazautazás költsége is benne legyen.

Szakadjatok el a hétköznapoktól!


Panaszmentes terhesség esetén általában nem kell tartani az utazás okozta fáradalmaktól. Rövidebb távra a legkényelmesebb a vonat, ahol a kismama bármikor nyugodtan felállhat, és biztos lehet abban, hogy mosdót is könnyen talál. A buszos túrát viszont ilyenkor jobb kihagyni, mert a hely is kevesebb, fülledtebb a levegő, nem lehet felállni és bármikor megállni sem, ha szükség lenne rá, ráadásul hiába van a modern buszokon egy kis toalett, legtöbbször nem ajánlják a használatát, mert nehézkes takarítani.

Az autó jó és kényelmes választás, hiszen szabadon dönthetsz arról, mikor álltok meg pihenni, és háztól házig szállít, de azért a földutak, a nagy kátyúk, gödrök okozta rázkódás most több kényelmetlenséget okozhat, mint korábban. Fontos, hogy mindenképpen csatold be magad, akkor is, ha kényelmetlennek érzed. Használj övterelőt, így az öv elkerüli a pocakot.
A repülőtől sem kell félni, hiszen a nyomáskülönbség nem árt a magzatnak. A légitársaságok többsége bizonyos terhességi hét fölött már írásos (lehetőleg angol nyelvű) igazolást kér arról, hogy a kismamát nem fenyegeti koraszülés. Erről mindenképpen kérj tájékoztatást már a jegy foglalásakor. Fontos tudni, hogy a 36. héttől kezdve a legtöbb társaság nem enged fel terhes nőt a repülőre.

Az úti cél persze függ az ember pénztárcájától is, de az élmény mélysége és intenzitása szerencsére nem ezen múlik.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék