Gyerek

Mézes nyalóka házilag

Mert nyalóka és vattacukor nélkül nincs tavasz!

Ahogyan eljön a tavasz, kisüt a nap, nem bírunk magunkkal, és folyton a szabadban lennénk. Játszóterezünk, házi krétával aszfaltra rajzolunk, virágokat szedünk, és préselünk, sétálunk a városban, és elmegyünk a kirakodóvásárokba, búcsúkba.

A gyerekkorom óta sok minden változott, de a vattacukor, és a kakasos nyalóka íze ugyanaz maradt. Emlékszem a kakasos nyalóka utánozhatatlan piros színére, és arra, hogyha nem jól nyaltuk, jól elvágta a nyelvünket. De nem telhetett el május elseje körhinta, és nyalóka nélkül.

Ami pedig szintén nem változott az az, hogy ezeket a gyerekek ma is nagyon szeretik. Bár azt a piros ízt nem tudom előállítani, de nyalókát házilag mi is készíthetünk. A mézes verziót mutatom, ami hidegebb, torokfájós időkben is jól jön majd, de most csak megédesíti a napsütést.

Amire szükséged lesz:

  • méz (5-10 dkg)
  • csipet só
  • (fahéj, ez inkább a téli verzióba)
  • hurkapálcák
  • Mézes nyalóka házilag

    A mézet lassú tűzön melegítjük, kb. 8-10 percig. Először jól felhabzik, majd elkezd karamellizálódni, sűrűsödni. Óvatosan kell melegíteni, mert könnyen megég. Én kevergettem, és ha nagyon beindult, időnként félrehúztam a tűzről.

    Az állagát úgy ellenőriztem, hogy egy kicsit hideg tányérra cseppentettem. Amikor szépen megdermedt, nem volt nyúlós, folyós, és még kellőképpen világos volt a színe, akkor jó volt. Ha erősen megbarnul, az már nem jó ízű lesz.

    Mézes nyalóka házilag

    Ha jónak ítéljük, cseppentsük sütőpapírra, a még folyékony nyalókákba hurkapálcikákat tegyünk. Várjuk meg, míg megköt, aztán lehet kicsit nyalakodni. (A receptet pedig tegyük el az őszi időszakra is.)

    A cikk írójának blogját itt találod!

    További ötletek otthoni alkotáshoz:

  • Aszfaltkréta házilag – jó móka és olcsóbb is
  • Illatos gyurma recept, play doh minőségben
  • Papírguriga nyomda: nem is gondolnád, mi lehet belőle
  • Fakockák újragondolva