Gyerek

Merre induljon a család?

Van, aki már januárban lefoglalja a repülőjegyet, és van, aki még júniusban is a katalógusokat lapozgatja. Bizony nem egyszerű feladat megszervezni a nyaralást, de most adunk egy lökést az első lépéshez: az úti cél kiválasztásához.
2014. Augusztus 15.

Tengerparti szálloda

Előnye:

All inclusive ellátás A korlátlan étel- és italfogyasztás legnagyobb előnye, hogy nem kell alkalmazkodnotok a szálloda által előírt étkezési időkhöz. Nem gond, ha a pici ebédidőben nem akar kijönni a medencéből, mert mindig van egy éppen nyitva tartó bár vagy étterem, ahol akkor ehettek, amikor csak kedvetek tartja.

Animáció A szállodák többségében külön gyerekfelvigyázó-sereg gondoskodik arról, hogy szemed fénye egy percre se unatkozzon, és egy kicsit te is kikapcsolódhass. A fiatal animátorok akár egész délelőttre lefoglalják a piciket, rajzolnak, labdáznak, körbejárják a hotelt, énekelnek, táncolnak – mindeközben pedig új barátságok is születhetnek!

Megunhatatlan Egy kisgyerek számára a homokos tengerpartnál nincs is kalandosabb hely, lehet homokvárat építeni, kagylókat gyűjteni, a vízben pancsolni, labdázni, más gyerekekkel játszani. Ezzel gyakorlatilag ki is pipálhatod a pici napközbeni programját, mert nem valószínű, hogy hamar megunná a kínálatot.

Hátránya:

Balesetveszély Bár a kisgyerekek valahogy mindig megtalálják a „bajt”, ez a tengerparton még inkább igaz. A kavicsokat, törött kagylókat és tengerisüncsípéseket azonban egy műanyag strandcipővel könnyedén kivédheted.

Napégés A tengerek mellett általában hétágra tűz a nap, vagyis folyamatosan védekeznetek kell a leégés ellen. Szoríts helyet a bőröndben a naptejnek, a szalmakalapnak, a fehér pólónak és a napozás utáni spraynek is!

Távolság A tengerpart látványáért sajnos nagy utat kell megtenni, az utazás pedig biztosan nem lesz azonnal a kicsi kedvence. A legközelebbi, horvát üdülőhelyig is legalább 5-6 órás úttal kell számolnotok.

Városnéző körút

Előnye:

Gyerekprogramok Szinte mindenhol találni külön a legkisebbek számára szervezett körutakat, látnivalókat, programokat. Érdemes utánajárni, hogy hol milyen fesztivált, ünnepséget tartanak, ezeken mindig gondolnak a picikre is.

Közelség Itthon is rengeteg érdekes hely van, amit bebarangolhattok, így megúszhatjátok a hosszú külföldi utat. Elő a térképpel, és indulhat a tervezés!

Mozgás Az egész napos jövés-menés garantáltan leszívja a legaktívabb gyerkőc energiáit is, így nem lesz sok gondod az esti altatással. A nagyobbakkal akár egy biciklitúrát is bevállalhattok.

Hátránya:

Cipekedés Akár kisebb, akár nagyobb gyerekkel indultok útnak, nem árt felkészülni arra, hogy a pároddal ketten osztoztok majd a hordár szerepén. A legjobb kényelmes, nagyméretű táskával, hátizsákkal útnak indulni, amiben elférnek a kicsi dolgai is.

Egyhangúság Lehet, hogy ti, felnőttek órákig tudnátok járni a templomokat, múzeumokat és kastélyokat, ám ezek a látnivalók sajnos nem igazán foglalják le a piciket. Ha nem szeretnétek kihagyni őket a menetrendből, iktassatok be közéjük gyerekbarát helyeket is, például egy cukrászdát, játékboltot vagy egy gyors focizást a parkban.

Rossz idő Míg egy szállodában esős idő esetén is akad program, addig a rossz időben nem éri meg a nyakatokba venni a várost, és könnyen lehet, hogy át kell tennetek a kiruccanást egy másik időpontra.

Falusi turizmus

Előnye:

Olcsó A falusi vendégházak baráti árakkal dolgoznak, és többségük üdülési csekket is elfogad, ezért több gyerek esetében is gazdaságos alternatíva lehet az egész családnak.

Utánozhatatlan A mai, városi gyerekek számára igazi kuriózum megtapasztalni, hogyan is élnek/éltek a falvakban. Sokan közülük a háziállatokat is csak könyvekben vagy állatkertben látták eddig, nem beszélve a régi parasztházakról, a búbos kemencéről, kézművesházról vagy éppen a gémeskútról.

Vendégszeretet Amíg a nagy szállodaláncoknál sokszor csak a jatt reményében próbálnak a kedvedben járni, az apró falvakban megtapasztalhatod, milyen is az igazi vidéki vendégszeretet. A kedves, figyelmes vendéglátók biztosan meghozzák a kedvedet az újabb falusi kiruccanáshoz!

Hátránya:

Elzárt Ha nem tudtok teljesen elszakadni a munkától az üdülés idejére, akkor nem biztos, hogy a falu a legjobb választás, mert az elszigetelt részeken lévő helyeken gyakran előfordul, hogy nincs internetelérés vagy térerő.

Rövid távú Egy-két napig simán fel tudja magát találni az egész család, de a kicsiny falvakat ennyi idő alatt oda-vissza bejárhatjátok kétszer. Így ha nincs a közelben egy nagyobb település vagy város, ahová elnézhettek, nem biztos, hogy megéri egy teljes hétre szállást foglalni.

Tipp: Használjátok ki a vidéken élő nagyszülőket, rokonokat! Két-három napra valószínűleg szeretettel látja a piciket a faluban élő nagyi, ők rengeteg új dolgot láthatnak és próbálhatnak ki, te pedig a pároddal kiélvezheted a minivakációt otthon, kettesben!

Erdei kirándulás

Előnye:

Játékos tanulás A nagyobb gyerkőcökkel menet közben akár játszhattok is. Ki tudja összeszámolni a legtöbb fa- vagy növényfajtát? Ki talál érdekesebb lábnyomokat a földben? A fák melyik oldalán nő a moha? Az így szerzett tudás sokkal mélyebben rögzül, mint ha ugyanerről csak olvasnának.

Összekovácsol A picik számára nincs is élvezetesebb, mint körbeülni a tábortüzet, és szalonnasütés közben együtt lenni. Ilyenkor érzik csak igazán a családi összetartást, meghittséget, szeretetet, ami rögvest elfeledteti velük a tévét és a számítógépet.

Átmozgat Akár egyenes, akár emelkedős terepet választotok, a család összes tagja sportolhat kicsit, ráadásul a friss levegőn töltitek az időtöket, ami szintén jó hatással van a szervezetre. Elő a túracipőkkel!

Hátránya:

Fárasztó Bizony, a sportos program egyszerre lehet előny és hátrány. Ha a hétköznapokban nem igazán hódoltok az aktív életmódnak, nem biztos, hogy a nyaralás alatt kell erőt vennetek magatokon, mert abból előbb-utóbb szenvedés lesz.

Csípések Kullancsok, szúnyogok, darazsak – az idei esős tavasz miatt rekordmennyiségű rovarra lehet számítani, főleg az erdőkben. Elengedhetetlen a védekezés: indulás előtt kenjétek be magatokat rovarriasztóval, zárt ruhába öltözzetek és hazaérve alaposan vizsgáljátok át egymás bőrét.

Tervezést igényel Talán ehhez a programhoz kell a legtöbb dolgot bepakolni, vagyis nagyobb az esély, hogy valami otthon marad. Ha nem vagytok aktív természetjárók, mindig legyen nálatok térkép, iránytű és mobiltelefon arra az esetre, ha eltévednétek.

Forrás: Kismama magazin