Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Merre induljon a család?

Szerző: Szemerey Eszter

2014. augusztus 15.

Forrás: Kismama magazin

Van, aki már januárban lefoglalja a repülőjegyet, és van, aki még júniusban is a katalógusokat lapozgatja. Bizony nem egyszerű feladat megszervezni a nyaralást, de most adunk egy lökést az első lépéshez: az úti cél kiválasztásához.

Tengerparti szálloda

Előnye:

All inclusive ellátás A korlátlan étel- és italfogyasztás legnagyobb előnye, hogy nem kell alkalmazkodnotok a szálloda által előírt étkezési időkhöz. Nem gond, ha a pici ebédidőben nem akar kijönni a medencéből, mert mindig van egy éppen nyitva tartó bár vagy étterem, ahol akkor ehettek, amikor csak kedvetek tartja.
Animáció A szállodák többségében külön gyerekfelvigyázó-sereg gondoskodik arról, hogy szemed fénye egy percre se unatkozzon, és egy kicsit te is kikapcsolódhass. A fiatal animátorok akár egész délelőttre lefoglalják a piciket, rajzolnak, labdáznak, körbejárják a hotelt, énekelnek, táncolnak - mindeközben pedig új barátságok is születhetnek!

Megunhatatlan Egy kisgyerek számára a homokos tengerpartnál nincs is kalandosabb hely, lehet homokvárat építeni, kagylókat gyűjteni, a vízben pancsolni, labdázni, más gyerekekkel játszani. Ezzel gyakorlatilag ki is pipálhatod a pici napközbeni programját, mert nem valószínű, hogy hamar megunná a kínálatot.

Hátránya:

Balesetveszély Bár a kisgyerekek valahogy mindig megtalálják a "bajt", ez a tengerparton még inkább igaz. A kavicsokat, törött kagylókat és tengerisüncsípéseket azonban egy műanyag strandcipővel könnyedén kivédheted.

Napégés A tengerek mellett általában hétágra tűz a nap, vagyis folyamatosan védekeznetek kell a leégés ellen. Szoríts helyet a bőröndben a naptejnek, a szalmakalapnak, a fehér pólónak és a napozás utáni spraynek is!

Távolság A tengerpart látványáért sajnos nagy utat kell megtenni, az utazás pedig biztosan nem lesz azonnal a kicsi kedvence. A legközelebbi, horvát üdülőhelyig is legalább 5-6 órás úttal kell számolnotok.

Merre induljon a család? (Fotó: Europress)

Városnéző körút

Előnye:

Gyerekprogramok Szinte mindenhol találni külön a legkisebbek számára szervezett körutakat, látnivalókat, programokat. Érdemes utánajárni, hogy hol milyen fesztivált, ünnepséget tartanak, ezeken mindig gondolnak a picikre is.

Közelség Itthon is rengeteg érdekes hely van, amit bebarangolhattok, így megúszhatjátok a hosszú külföldi utat. Elő a térképpel, és indulhat a tervezés!

Mozgás Az egész napos jövés-menés garantáltan leszívja a legaktívabb gyerkőc energiáit is, így nem lesz sok gondod az esti altatással. A nagyobbakkal akár egy biciklitúrát is bevállalhattok.

Hátránya:

Cipekedés Akár kisebb, akár nagyobb gyerekkel indultok útnak, nem árt felkészülni arra, hogy a pároddal ketten osztoztok majd a hordár szerepén. A legjobb kényelmes, nagyméretű táskával, hátizsákkal útnak indulni, amiben elférnek a kicsi dolgai is.

Egyhangúság Lehet, hogy ti, felnőttek órákig tudnátok járni a templomokat, múzeumokat és kastélyokat, ám ezek a látnivalók sajnos nem igazán foglalják le a piciket. Ha nem szeretnétek kihagyni őket a menetrendből, iktassatok be közéjük gyerekbarát helyeket is, például egy cukrászdát, játékboltot vagy egy gyors focizást a parkban.

Rossz idő Míg egy szállodában esős idő esetén is akad program, addig a rossz időben nem éri meg a nyakatokba venni a várost, és könnyen lehet, hogy át kell tennetek a kiruccanást egy másik időpontra.

Falusi turizmus

Előnye:

Olcsó A falusi vendégházak baráti árakkal dolgoznak, és többségük üdülési csekket is elfogad, ezért több gyerek esetében is gazdaságos alternatíva lehet az egész családnak.

Utánozhatatlan A mai, városi gyerekek számára igazi kuriózum megtapasztalni, hogyan is élnek/éltek a falvakban. Sokan közülük a háziállatokat is csak könyvekben vagy állatkertben látták eddig, nem beszélve a régi parasztházakról, a búbos kemencéről, kézművesházról vagy éppen a gémeskútról.

Vendégszeretet Amíg a nagy szállodaláncoknál sokszor csak a jatt reményében próbálnak a kedvedben járni, az apró falvakban megtapasztalhatod, milyen is az igazi vidéki vendégszeretet. A kedves, figyelmes vendéglátók biztosan meghozzák a kedvedet az újabb falusi kiruccanáshoz!

Hátránya:

Elzárt Ha nem tudtok teljesen elszakadni a munkától az üdülés idejére, akkor nem biztos, hogy a falu a legjobb választás, mert az elszigetelt részeken lévő helyeken gyakran előfordul, hogy nincs internetelérés vagy térerő.

Rövid távú Egy-két napig simán fel tudja magát találni az egész család, de a kicsiny falvakat ennyi idő alatt oda-vissza bejárhatjátok kétszer. Így ha nincs a közelben egy nagyobb település vagy város, ahová elnézhettek, nem biztos, hogy megéri egy teljes hétre szállást foglalni.

Tipp: Használjátok ki a vidéken élő nagyszülőket, rokonokat! Két-három napra valószínűleg szeretettel látja a piciket a faluban élő nagyi, ők rengeteg új dolgot láthatnak és próbálhatnak ki, te pedig a pároddal kiélvezheted a minivakációt otthon, kettesben!

Erdei kirándulás

Előnye:

Játékos tanulás A nagyobb gyerkőcökkel menet közben akár játszhattok is. Ki tudja összeszámolni a legtöbb fa- vagy növényfajtát? Ki talál érdekesebb lábnyomokat a földben? A fák melyik oldalán nő a moha? Az így szerzett tudás sokkal mélyebben rögzül, mint ha ugyanerről csak olvasnának.

Összekovácsol A picik számára nincs is élvezetesebb, mint körbeülni a tábortüzet, és szalonnasütés közben együtt lenni. Ilyenkor érzik csak igazán a családi összetartást, meghittséget, szeretetet, ami rögvest elfeledteti velük a tévét és a számítógépet.

Átmozgat Akár egyenes, akár emelkedős terepet választotok, a család összes tagja sportolhat kicsit, ráadásul a friss levegőn töltitek az időtöket, ami szintén jó hatással van a szervezetre. Elő a túracipőkkel!

Hátránya:

Fárasztó Bizony, a sportos program egyszerre lehet előny és hátrány. Ha a hétköznapokban nem igazán hódoltok az aktív életmódnak, nem biztos, hogy a nyaralás alatt kell erőt vennetek magatokon, mert abból előbb-utóbb szenvedés lesz.

Csípések Kullancsok, szúnyogok, darazsak - az idei esős tavasz miatt rekordmennyiségű rovarra lehet számítani, főleg az erdőkben. Elengedhetetlen a védekezés: indulás előtt kenjétek be magatokat rovarriasztóval, zárt ruhába öltözzetek és hazaérve alaposan vizsgáljátok át egymás bőrét.

Tervezést igényel Talán ehhez a programhoz kell a legtöbb dolgot bepakolni, vagyis nagyobb az esély, hogy valami otthon marad. Ha nem vagytok aktív természetjárók, mindig legyen nálatok térkép, iránytű és mobiltelefon arra az esetre, ha eltévednétek.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék