Gyerek

Mérgezett egér szindróma: ezek a tünetek

Tarolt az a pszichosikerkönyv az angol nyelvű piacon, amely napjaink egyik jellemző jelenségét veszi célba. Legszembeszökőbb tünete: az illető állandóan telefonál, netezik, maileket ellenőriz, megállíthatatlanul szervezkedik, nyüzsög, fotóz, megoszt.
2012. Augusztus 03.

Nyilván te is láttál már ilyen mérgezett egeret, sőt, az is könnyen lehet, hogy saját magadat is ebbe a kategóriába sorolod. A szerző, Steve Taylor „ego madness”-nek, vagyis énőrületnek nevezi ezt a jelenséget, és valószínűleg sikerült rátapintania valami nagyon is jellemző és elterjedt kórságra, mert könyve, a Back to Sanity – Healing the Madness of our Minds rögtön a toplisták élére került.

Lássuk, miről is van szó!

A mérgezett egér tünetei

1. Akarom, akarom!

Az illető folyamatosan hajt valamire: határidők betartására, jobb állásra, magasabb fizetésre, újabb és újabb megbízatásokra, státusszimbólumokra, köztük a márkás ruhatárra, a trendi okostelefonokra, táblagépekre, a megfelelően megválasztott nyaralási helyszínekre, a nyaralóra, a jó környéken található lakásra és a nem akármilyen autóra is.

2. Minden a tervek szerint zajlik

Ha időpontot akarsz egyeztetni a mérgezett egérrel, nincs könnyű dolgod, tele a naptára hónapokra előre. Nála nincsenek spontán, lazulós hétvégék, szabad ebédszünetek, lógós délutánok, esték. Neki célkitűzései és tervei vannak, akkor van esélyed nála, ha szerepelsz ezekben.

3. Mindig máshol van

A „chronic elswhere-ness”, ahogy Steve Taylor nevezi, meglehetősen paradox jelenség. Hiszen a mérgezett egérnek rengeteg programja van, sorjázik egyik a másik után, nem csoda, ha egyiken sincs ott igazán, és nemigen tud embertársainak osztatlan figyelmet ajándékozni. Miközben rád néz, és látszólag figyel, bólogat, közben az e-mailjeit is csekkolja az okostelefonján, gyorsan pötyög is egy-két szavas válaszokat, lehetőleg a mail megkapása után egy percen belül, mert jelzésértékű, hogy ő mindenen egyszerre képes rajta tartani a szemét.

Ha esküvőre, más családi ünnepre hivatalos, akkor folyamatosan fotóz, megoszt, posztol, ugyanakkor nincs is jelen valójában, mert közben már a lájkok alakulását figyeli. Nincsenek üresjáratok, amikor csak úgy bámulna a semmibe. Vonatozás, utazás, piros lámpa, várakozás bárhol, bármikor: máris előkapja az okost, és maileket néz, netez, fészbúkol, twittel, megoszt, szervez, hozzászól.

4. Gondolatok zűrzavara

Ebből a rendkívül sokféle, egyszerre művelt tevékenységből következik az is, hogy a mérgezett egér fejében valójában őrületes káosz uralkodik. Egészen az utolsó pillanatig nem gondol végig szisztematikusan semmit, zseniális ötletei vannak, megérzései és víziói elsőrangúak, de hiányzik a megvalósításhoz szükséges megfontoltság, lépésről lépésre haladás.

Éppen ezért gyakran ingerült, mérges a többiekre, akik nem tudnak lépést tartani vele, és megdöbbennek, amikor a határidő előtt két perccel kapnak nagyszabású feladatokat.Na, mi a helyzet? Te is mérgezett egér vagy? Vagy jó úton haladsz afelé, hogy az legyél?

Mérgezett egér szindróma: ezek a tünetek

Viasszaút a lélek egészségéhez

Steve Taylor abban látja a megoldást, hogy le kell szoktatnunk magunkat arról a krónikus vágyról, hogy állandóan valami újba fogjunk, új ingereket keressünk, újabb és újabb linkekre kattintsunk a virtuális és a valóságos térben. Vagyis különböző módszereket javasol a gondolatok száguldozásának megfékezésére:

Kapcsold ki a tévét, a zajforrásokat, ne nézz netet egy ideig, egyszóval szüntesd meg legalább a napod egy részében a figyelemelterelő tevékenységeket.

– Jó kikapcsolódási mód a szex, ez ugyanis nemigen működik akkor, ha gondolatban egészen másutt járunk. Ez arra is lehetőség, hogy gyakoroljuk a partnerre figyelést. Érdemes erre az időre kikapcsolni vagy elnémítani a mobilt.

– A sport is remekül levezeti a fölösleges energiát. Segíti a rendrakást a fejünkben a futás, az úszás monotonitása, egy bonyolultabban kivitelezhető, fárasztó fitneszmódszer pedig ugyanúgy segít, ahogy a szex: ott kell lenni teljesen ahhoz, hogy meg tudd csinálni. Jó megoldás a tánc, mert vagy a koreográfia, vagy a partner okán oda kell figyelni, ott kell lenni százszázalékosan. A jóga pedig hozzásegít ahhoz, hogy lazítani tudj, miközben egyes testrészeidre, bizonyos mozdulatok pontos kivitelezésére és azokra az testérzetekre koncentrálsz, amelyeket az adott jógagyakorlat ébreszt benned. Hasznodra lehet mindaz, ami a harmónia érzésével tölt el.

– Figyelj oda erőnek erejével arra, akivel beszélsz, amit csinálsz, ami körülvesz. Próbálj ilyenkor minden mást kizárni a gondolataidból.

– Amikor eszel, figyelj az evésre, és ne foglalkozz közben mással. Ne olvass, ne telefonálj, ne nézz maileket. Add meg a módját az evésnek, élvezd nyugalomban.

– Végezz valamilyen önkéntes, karitatív (anyagi ellenszolgáltatás nélküli), mások segítésére irányuló munkát. Az ilyesmi eltereli a figyelmedet arról, hogy állandóan te magad és a saját boldogulásod, a saját érdeked álljon a középpontban.

Kapcsolódó cikkeink:

A netezés gyengíti az immunrendszert

Hogyan kapcsolódj a gyerekedhez?