Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mérgezett egér szindróma: ezek a tünetek

Szerző: W. Ungváry Renáta

2012. augusztus 3. | Frissítve: 2017. május 8.

Forrás: babaszoba.hu

Tarolt az a pszichosikerkönyv az angol nyelvű piacon, amely napjaink egyik jellemző jelenségét veszi célba. Legszembeszökőbb tünete: az illető állandóan telefonál, netezik, maileket ellenőriz, megállíthatatlanul szervezkedik, nyüzsög, fotóz, megoszt.

Nyilván te is láttál már ilyen mérgezett egeret, sőt, az is könnyen lehet, hogy saját magadat is ebbe a kategóriába sorolod. A szerző, Steve Taylor "ego madness"-nek, vagyis énőrületnek nevezi ezt a jelenséget, és valószínűleg sikerült rátapintania valami nagyon is jellemző és elterjedt kórságra, mert könyve, a Back to Sanity - Healing the Madness of our Minds rögtön a toplisták élére került.
Lássuk, miről is van szó!

A mérgezett egér mindig csinál valami fontosat

A mérgezett egér tünetei

1. Akarom, akarom!
Az illető folyamatosan hajt valamire: határidők betartására, jobb állásra, magasabb fizetésre, újabb és újabb megbízatásokra, státusszimbólumokra, köztük a márkás ruhatárra, a trendi okostelefonokra, táblagépekre, a megfelelően megválasztott nyaralási helyszínekre, a nyaralóra, a jó környéken található lakásra és a nem akármilyen autóra is.
2. Minden a tervek szerint zajlik
Ha időpontot akarsz egyeztetni a mérgezett egérrel, nincs könnyű dolgod, tele a naptára hónapokra előre. Nála nincsenek spontán, lazulós hétvégék, szabad ebédszünetek, lógós délutánok, esték. Neki célkitűzései és tervei vannak, akkor van esélyed nála, ha szerepelsz ezekben.
3. Mindig máshol van
A "chronic elswhere-ness", ahogy Steve Taylor nevezi, meglehetősen paradox jelenség. Hiszen a mérgezett egérnek rengeteg programja van, sorjázik egyik a másik után, nem csoda, ha egyiken sincs ott igazán, és nemigen tud embertársainak osztatlan figyelmet ajándékozni. Miközben rád néz, és látszólag figyel, bólogat, közben az e-mailjeit is csekkolja az okostelefonján, gyorsan pötyög is egy-két szavas válaszokat, lehetőleg a mail megkapása után egy percen belül, mert jelzésértékű, hogy ő mindenen egyszerre képes rajta tartani a szemét.
Ha esküvőre, más családi ünnepre hivatalos, akkor folyamatosan fotóz, megoszt, posztol, ugyanakkor nincs is jelen valójában, mert közben már a lájkok alakulását figyeli. Nincsenek üresjáratok, amikor csak úgy bámulna a semmibe. Vonatozás, utazás, piros lámpa, várakozás bárhol, bármikor: máris előkapja az okost, és maileket néz, netez, fészbúkol, twittel, megoszt, szervez, hozzászól.
4. Gondolatok zűrzavara
Ebből a rendkívül sokféle, egyszerre művelt tevékenységből következik az is, hogy a mérgezett egér fejében valójában őrületes káosz uralkodik. Egészen az utolsó pillanatig nem gondol végig szisztematikusan semmit, zseniális ötletei vannak, megérzései és víziói elsőrangúak, de hiányzik a megvalósításhoz szükséges megfontoltság, lépésről lépésre haladás.
Éppen ezért gyakran ingerült, mérges a többiekre, akik nem tudnak lépést tartani vele, és megdöbbennek, amikor a határidő előtt két perccel kapnak nagyszabású feladatokat. Na, mi a helyzet? Te is mérgezett egér vagy? Vagy jó úton haladsz afelé, hogy az legyél?

Viasszaút a lélek egészségéhez

Steve Taylor abban látja a megoldást, hogy le kell szoktatnunk magunkat arról a krónikus vágyról, hogy állandóan valami újba fogjunk, új ingereket keressünk, újabb és újabb linkekre kattintsunk a virtuális és a valóságos térben. Vagyis különböző módszereket javasol a gondolatok száguldozásának megfékezésére:
- Kapcsold ki a tévét, a zajforrásokat, ne nézz netet egy ideig, egyszóval szüntesd meg legalább a napod egy részében a figyelemelterelő tevékenységeket.
- Jó kikapcsolódási mód a szex, ez ugyanis nemigen működik akkor, ha gondolatban egészen másutt járunk. Ez arra is lehetőség, hogy gyakoroljuk a partnerre figyelést. Érdemes erre az időre kikapcsolni vagy elnémítani a mobilt.
- A sport is remekül levezeti a fölösleges energiát. Segíti a rendrakást a fejünkben a futás, az úszás monotonitása, egy bonyolultabban kivitelezhető, fárasztó fitneszmódszer pedig ugyanúgy segít, ahogy a szex: ott kell lenni teljesen ahhoz, hogy meg tudd csinálni. Jó megoldás a tánc, mert vagy a koreográfia, vagy a partner okán oda kell figyelni, ott kell lenni százszázalékosan. A jóga pedig hozzásegít ahhoz, hogy lazítani tudj, miközben egyes testrészeidre, bizonyos mozdulatok pontos kivitelezésére és azokra az testérzetekre koncentrálsz, amelyeket az adott jógagyakorlat ébreszt benned. Hasznodra lehet mindaz, ami a harmónia érzésével tölt el.
- Figyelj oda erőnek erejével arra, akivel beszélsz, amit csinálsz, ami körülvesz. Próbálj ilyenkor minden mást kizárni a gondolataidból.
- Amikor eszel, figyelj az evésre, és ne foglalkozz közben mással. Ne olvass, ne telefonálj, ne nézz maileket. Add meg a módját az evésnek, élvezd nyugalomban.
- Végezz valamilyen önkéntes, karitatív (anyagi ellenszolgáltatás nélküli), mások segítésére irányuló munkát. Az ilyesmi eltereli a figyelmedet arról, hogy állandóan te magad és a saját boldogulásod, a saját érdeked álljon a középpontban.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék