Gyerek

Mennyit kap a főállású anya?

Főállású anyaság, vagyis hivatalos nevén gyermeknevelési támogatás (GYET) olyan szülőknek jár, akik saját háztartásukban minimum három gyereket nevelnek. A támogatás független a család anyagi helyzetétől.
2021. Május 13.
Mennyit kap a főállású anya? (fotó: Getty Images)

Ki jogosult a GYET-re?

Olyan szülő illetve gyám jogosult a gyermeknevelési támogatásra, akinek saját háztartásában három vagy több kiskorú gyermek van. A támogatás független a család anyagi helyzetétől. A támogatás a legfiatalabb gyerek 3 éves korától 8. életévének betöltéséig jár. A támogatás akkor szűnik meg, amikor a legidősebb gyerek betöltötte a 18. életévét és ezzel a gyerekek száma három alá csökken (azaz ha háromnál több gyerek van a családban, akkor három olyan gyereknek kell lennie, akik 3 és 18 év közöttiek).A GYET-et nem vehetik igénybe azok, akik egyéb, rendszeres pénzellátásokban (pl. csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, táppénz, öregségi nyugdíj stb.) részesülnek.

Mennyit kap egy főállású anya?

A főállású anya (vagy apa) gyermeknevelési támogatásként havonta az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét kapja, ez jelenleg bruttó 28500 Ft. Adót nem, de 10 százalékos nyugdíjjárulékot fizetni kell utána, így a kifizetett nettó összeg 25650 Ft.

Főállású anyaként lehet dolgozni?

Igen, lehet, de maximum heti 30 órát vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik.