Gyerek

Mennyi kosz kell a gyereknek?

Kutatások tucatjait tudnánk citálni, amelyek bizonyítják, az ultrahigiénikus környezet ezer fronton árt a gyerekeknek, vagyis van abban az "évi egy kiló koszt meg kell enniük" dologban valami...
2017. Augusztus 17.

Az első gyermek persze más. El kell követni vele a higiéniára vonatkozó “túlkapásokat” is. Ilyen:

  • A ruhácskák külön mosása 90 fokon, majd napon szárítás, külön vasalás.
  • A cumi, cumisüveg kifőzése, bármi áron, bárhol, bármikor.
  • A padló fellocsolása a legdurvább fertőtlenítővel.
  • A koszos praclik és a velük érintkező felületek mániákus törölgetése.
  • A játszótéren katonai szigorral vetekedő szülői figyelem, ha bármi kerül a gyerek szájába, és baj esetén jön az erőnek erejével történő szájsikálás, hogy az apró gyermektest segítségünkkel megszabaduljon a rémes matériától (kavics, homok, faág, levélmorzsalék).
  • A bevásárlókocsiba a gyerek szkafanderben történő applikálása, ha vásárolni indul a család, vagy a bevásárlókocsi minimum 99,9%-osra történő sterilizálása.

Ez rendben van, tényleg. Elsőre.

      Ahogy, aztán a kapacitás fogy, az aggodalom és a

kórokozóktól való félele

    m csökken, netán a gyermekek száma növekszik a családban, kezdünk lassan alábbhagyni ezekkel a dolgokkal, el kell döntenünk, hogy mire áldozzuk anyaként a temérdek szabadidőnket. Talán azt is észre vesszük, a gyereknek ugyanúgy semmi baja akkor sem, ha nincs ropogósra vasalva a zoknija… És lassan azon kapjuk magunkat, hogy:
  • A cumit csak leöblítjük, vagy már le sem öblítjük
  • Kézmosás címszó alatt megteszi olykor a sima víz is, magában, ha nem elérhető más.
  • A babaruhákat bedobjuk apa pólói mellé, 30-40 fokon, a vasalás ismeretlen fogalom, inkább ügyesen teregetünk
  • A padlóról olykor hagyjuk a gyereknek megenni az etetőszékből kidobált kiflikarikákat, egyébként pedig ritkássá válik a felmosás is
  • A játszótéren már inkább csak azt figyeljük, hogy ne fulladjon meg attól, amit szájba vesz, meg azt is, hogy azért ne legyen mérgező, amit betuszkol.

Amire tényleg ügyelj!

A szemetes, illetve a mellé esett hulladék, a konyhában használt mosogatószivacs és vágódeszka veszélyforrás, ezért gyakran fertőtlenítsd. A cipők, esetleg pénzérmék nyalogatása sem biztos, hogy a legjobb babajáték, ezeken hemzsegnek a veszélyes kórokozók. Szigorú kézmosás javasolt, ha kintről jöttök be, különösen, a kertben, homokozóban való molyolás után, illetve, ha tömegközlekedési eszközön való utazásból tértek haza.

Hadd legyen koszos!

A kosszal tényleg nincs semmi gond: a fertőző, betegségforrást jelentő kórokozók ugyanis nem mindig a látható kosszal járnak együtt, vagyis az említett lazaság gyermekünk immunrendszerének edzése érdekében is belefér. Hagyd, hogy sarazzon, homokozzon, ismerkedjen a világgal, ne szidd le, ha ruhája, keze, arca maszatos lesz, elvégre mindent ki lehet mosni, mindent meg lehet törölni, az élményektől és a tapasztalástól viszont kár megfosztani őket!

Kapcsolódó anyagok: