Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mennyi gyes jár?Szakértő válaszolt a fórumban

Szerző: Babaszoba.hu

2012. február 15.

Forrás: babaszoba.hu

Nem könnyű a gyes-gyed-tgyás útvesztőjében eligazodni. Fórumszobánkban a Jól-Lét Alapítvány két szakértője válaszolt a tb-vel és az álláskereséssel kapcsolatos kérdéseitekre.Ötödik hónapban járó kismama táppénzen van otthon. Nem tudja, hogy ki tudná neki megmondani, hogy mennyi gyest és gyedet fog kapni.
Válasz: Ezt a munkahelyen mondják meg, minden esetben ott kell jelentkezni a tgyásra való igény bejelentésével. Ez majdnem azonos lesz a táppénz összegével, mert a szabály az, hogy a napi átlagkereset 70 százaléka a tgyás. Ezt már a szülést megelőzően is meg lehet kezdeni, de ha amúgy is táppénzen vagy, akkor célszerű a szülés napjával indítani. Ezt az ellátást 24 hétig kapod, aztán jön a gyed. Ennek összege maximálva van, legfeljebb a minimálbér kétszeresének 70 százaléka lehet. A gyedet is a munkáltatódon keresztül kell igényelni. Készülj arra, hogy ezerféle papírt kell majd kitölteni, meg okmányokat beszerezni a szülés után rögtön, ebben az apukák szoktak segíteni.

Másik anyuka passzív gyeden van jelenleg. Első gyermeke születésekor (2010. július) volt már 9 év munkaviszonya, de utána lejárt a munkaszerződése. Azt szeretné tudni, hogy miként tudna valahogy visszakerülni a biztosítottak közé, hogy a második babánál kaphasson gyedet.
Válasz: Igen, az a kulcsszó, hogy valahogy vissza kellene kerülni a biztosítottak közé, a szülés időpontjában biztosítottnak kellene lenni, és a gyed a minimálbér kétszerese alapján számítódna. (Az a baj, hogy a passzív gyed nem számítható bele az újabb gyedhez szükséges biztosítási idő számításába.) Ha nem tudsz elhelyezkedni, és már letelt a gyed, akkor javaslom, hogy a következő szülés előtti hetekben kérjél álláskeresési támogatást a munkaügyi központban, mert így lesz majd ellátásod, náluk kell majd igényelni.

Hova forduljanak azok, akik nem találnak állást maguknak?
Válasz: A Jól-Lét Alapítvány munkát kereső nőknek segít. Álláskeresési tanácsadással, önéletrajz átírásával, állásinterjú-gyakorlattal és bizony azzal is, hogy a gyermekekre vonatkozó hasonló kérdéseket hogyan lehet a legjobban kezelni. Nézd meg honlapunkat, írj vagy hívj minket! Ha budapesti vagy, személyesen is tudunk fogadni ingyenes álláskeresési tanácsadásainkon, ha pedig vidéki vagy, akkor online. Ezenkívül figyelmedbe ajánlom a Női Klikk Online Állástaláló tréningünket , amit szintén interneten érhetsz el. Hogyan számolják ki a gyedet? Válasz: A gyed összegének számítására vonatkozó szabályok lényegüket tekintve megegyeznek a tgyással. Arra kell vigyázni, hogy ha a szülést megelőző évben valaki legalább 180 napon át gyest kapott, úgy a minimálbér alapján fogja kapni a gyedet! Amennyiben azonban tgyásban vagy gyedben részesült a jogosult a vizsgált 180 napos időtartamban, akkor a korábban folyósított ellátás alapjául szolgáló összeget figyelembe véve kell megállapítani a gyed összegét. (Persze figyelemmel a minimálbér kétszeresére vonatkozó limitre.)

Igaz, hogy főállású anyaként is lehet dolgozni legfeljebb napi 4 órát?
Válasz: Főállású anya heti 30 órában dolgozhat, vagy otthonában korlátlan munkaidőben, a legkisebb gyerek 8 éves koráig.

Szakértőink: Major Lívia női munkaerőpiaci szakértő, HR-szakértő, Gellért Edit Tb-szakértő. Jól-lét Alapítvány.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék